Ölmez ağaçların gölgesinde 'yeni nesil kütüphane': Bodrum Zai

Güncelleme Tarihi:

Ölmez ağaçların gölgesinde yeni nesil kütüphane: Bodrum Zai
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2018 11:38

Bitez’de zeytin ağaçlarının görkemli gölgeleri arasına gizlenmiş, özellikle kahve ve kitap kurtları için tasarlanmış bir ‘zevk bahçesi’ desek yeri Bodrum Zai için. Gerek iç mekan gerek peyzaj mimarisiyle eşsiz bir güzelliğe sahip ve film okumalarından yazar buluşmalarına birçok etkinliğe kucak açan ‘yeni nesil kütüphane’ Bodrum Zai’yi kurucusu Derya Büyükkuşoğlu’ndan dinleyelim istedik.

Haberin Devamı

Zai, mitolojide zeytin demekti galiba. Daha adım atar atmaz görkemli zeytin ağaçlarının büyüsüne kapıldığımız bu cennet bahçesine bayıldık. Bodrum Zai’nin hikayesini bir de sizden dinlemek isteriz. Böyle bir mekan tasarlama fikri nasıl ortaya çıktı?

 

17 adet asırlık zeytin ağacıyla aynı toprağı paylaştığımızdan ve zeytinin tarihe konu olan önemine duyduğumuz saygıdan dolayı, Yeni Nesil Kütüphane’nin adını zeytin kelimesinin mitolojideki karşılığı olan Zai koyduk. Edebiyatın ve sanatın sonsuzluğuyla bütünleşen bu “ölmez ağaçlar”, açıldığımız ilk günden beri bizim hem ilhamımız hem de kimliğimiz haline geldi.


Dört mevsim doğanın içinde ruhumuzu, zihnimizi, bedenimizi beslemek ve beslendiklerimizi paylaşarak çoğaltmak için, 2017’nin Kasım ayında, Yeni Nesil Kütüphane Zai olarak edebiyat ve sanatseverlere kapılarımızı açtık.

 

Haberin Devamı

Nedir bu ‘yeni nesil kütüphane’? Duyduk ki bazı kurallarınız varmış... Bodrum Zai’yi diğer kütüphanelerden ayıran özelliklerden bahsedebilir misiniz biraz? 

 

Yeni Nesil Kütüphane, okuru kitapla buluşturan bir mekan olmasının yanı sıra, okuma eylemini pasif bir eylemden aktif bir eyleme dönüştürme arzusuyla hayata geçirildi. Bu hedefin özellikle altını çiziyoruz, çünkü Zai’nin yaşayan bir kütüphane olmasını düşlüyoruz. “Oku, Dinle, İzle” mottomuzla birbirinden farklı alanlarda etkinlikler düzenleyerek yeni kapıların açılmasına olanak sağlıyoruz.


Kütüphanede kitapları isterseniz okuyup bırakabiliyorsunuz, isterseniz satın alabiliyorsunuz. Ayrıca “Yeni Çıkanlar” bölümümüzü takip ederek güncel kitaplara da ulaşabiliyorsunuz. Aradığınız ve bulamadığınız kitap olduğunda ise sizin için getirtebiliyoruz.


Zai’nin en önem verdiğimiz kuralı sessizlik, çünkü edebiyatı ve sanatı, doğayı ve dinginliği hissetmenin en temel yolunun sessizlikle ona saygı göstermek olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple kütüphane içinde kısık sesle konuşulması, telefonların sessize alınması gibi kurallarımız bulunuyor. Ayrıca doğamız da zen bahçesi olarak tasarlandığından, dinginliği dış mekanda da korumaya özen gösteriyoruz. Yine aynı sebepten dolayı 15 yaş kuralımız bulunuyor, küçük misafirlerimizi hem sessizliği korumak amaçlı hem de kütüphanemizde çocuk kitabı yer almadığından ağırlayamıyoruz.

Haberin Devamı

Ölmez ağaçların gölgesinde yeni nesil kütüphane: Bodrum Zai

Burası aynı zamanda üçüncü dalga demleme yöntemleriyle hazırlanan kahve çeşitlerine de ulaşabildiğimiz bir yer ve sadece sessiz bir çalışma mekanı olmaktan biraz daha fazlası. Oku-dinle-izle konseptiyle de birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyorsunuz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz etkinliklerden bahsedecek olursak, ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikler nelerdi?

 

Kütüphanedeki kafemizde üçüncü nesil demleme yöntemleriyle hazırladığımız kahveler ve birbirinden lezzetli bitki çaylarımız bulunuyor. Kahvelerimizi Petra Rasting Co. ile bitki çaylarımızı ise Chado Tea ile hazırlıyoruz. Kafedeki tatlı ve atıştırmalıklarımız ise Zai’nin kendi mutfağında pişiyor ve günlük olarak servis ediliyor. Ayrıca imza kokteyllerimiz ve şaraplarımızla da Zai’nin mutfak kimliğini bütünlüyoruz.

 

Haberin Devamı

Etkinliklerimiz, “Oku, Dinle, İzle” kapsamında; edebiyat, sanat, müzik, tiyatro, sinema, gastronomi gibi farklı alanlara yayılıyor. Bugüne kadar oldukça ilgi gören etkinliklerimizden bazıları ise; Ali Poyrazoğlu ile tek kişilik tiyatro gösterisi, Sunay Akın ile söyleşi ve imza günü, Caz Festivali kapsamında ağırladığımız Yıldız İbrahimova ile müzik dinletisi, Ayşe Kulin ile söyleşi ve imza gününden oluşuyor.

Ölmez ağaçların gölgesinde yeni nesil kütüphane: Bodrum Zai

Film okumalarından müzik dinletilerine uzanan alternatif programıyla interaktif bir ortam vadeden Zai’nin gelecek programında ziyaretçileri ne gibi sürprizler bekliyor?

 

Yazar söyleşi ve imza günleri, film ve tiyatro gösterileri, kitap ve film okumaları, yazı ve tiyatro atölyeleri gibi etkinliklerimizin 2019 programımızda da artarak devam etmesini planlıyoruz. Yılın başında ise yeni projemiz olan Zai Mutfak’ı açıyoruz. Mutfak’la birlikle daha geniş kitlelere hitap edecek müzik, tiyatro ve sinema etkinliklerine, gastronominin zenginliklerini de eklemeyi planlıyoruz. Özel gruplarla düzenlenecek yemek atölyelerinde, alanında uzman şefleri ağırlayarak özgün bir mutfak içeriği yaratmayı ve Zai’nin doğayla iç içe olan ruhunu Mutfak’ta da paylaşmayı tasarlıyoruz.

   

Haberin Devamı

Harika bir habermiş! Peki, üniversite öğrencilerinin ilgisini nasıl yorumluyorsunuz? Kitap tutkusuyla böyle bir mekan açmış biri olarak onlara ne söylemek istersiniz?

 

Edebiyatın ve sanatın yaşı olmadığına inanıyoruz. Değerler küçük yaştan aşılanmalı, fakat yaş her ne olursa olsun, bir tablodan etkilenmeniz sizi resmin büyülü dünyasına yolculuğa çıkartabilir, bir kitap okumanız sizi edebiyatın sınırsızlığıyla tanıştırabilir. Hele ki Bodrum gibi, tek üniversiteye sahip olan ve o üniversitenin de Güzel Sanatlar Fakültesi olduğu bir yerde, edebiyat ve sanatla iç içe bir mekanda vakit geçirmek isteyen tüm öğrenciler bize umut aşılıyor. Çünkü Bodrum, son zamanlarda eğlence hayatıyla anılan fakat aslında çok derin bir kültürel ve sanatsal geçmişi olan bir yer ve burada yaşayıp kütüphaneyi tercih eden her genç, oluşturduğumuz kimliğe daha çok sahip çıkma isteği uyandırıyor.

 

Haberin Devamı

Çok teşekkürler.

Röportaj: 
Özge Yağmur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!