Mis gibi bir Türkiye için 'Hadi Yapalım'

Güncelleme Tarihi:

Mis gibi bir Türkiye için Hadi Yapalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 17:21

Türkiye’nin dört bir yanını çevirmiş olan çöp yığınlarından rahatsız olmayan var mıdır? Yollar, sokaklar, çevre yolları, dağlar, denizler, plajlar, her yer çöp yığınlarına terk edilmiş durumda. Belediyeler de hızla artan çöp problemi karşısında çaresiz…

Haberin Devamı

Son yıllarda milli bir mesele haline gelmiş olan çöp problemiyle nasıl savaşılabilir?

Sorunun çözümü için bilinçlendirme ve eğitim şart. İnsanları, özellikle çocukları ve gençleri çöplerini yere değil, çöp kutularına atmaları gerektiği konusunda bilinçlendirmek ve bireyden topluma yayılan bir farkındalık yaratmak çok önemli.

 

Dünyada çöpüyle baş etmekte zorlanmış ülkelere bakıldığında, sivil hareketler dikkat çekiyor. ‘Trash Hero’ yani çöp kahramanları olarak kendilerini adlandıran ve dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet gösteren bağımsız gruplar çevrelerini, sahillerini temizliyor, çocuklara ve yetişkinlere eğitimler vererek sürdürülebilir atık yönetimi bilinci kazandırıyorlar.

Mis gibi bir Türkiye için Hadi Yapalım

 

Haberin Devamı

Bir diğer örnek ise Slovenya… 10 sene önce çöpten sokaklarda yürünmeyecek hale gelen ülkede, bir grup gencin başlattığı kampanya ile ülkede yaşayan her 6 kişiden biri eline eldiveni geçirip çöp torbalarını alarak sokaklara çıkıyor ve ülkeyi baştan sona mis gibi yapıyor. Bir kıvılcımla başlayan bu hareketin sonucunda, Slovenya şu an dünyanın en temiz ülkelerinden biri.

 

Türkiye’de de ‘Neden olmasın?’ diye düşünen bir grup insanın girişimiyle dünyanın dört bir yanında uygulanan temizlik hareketi, 15 Eylül Cumartesi günü tüm Türkiye’ye yayılacak. Tüm gün gerçekleşecek olan kampanyada, insanlar istedikleri saatte, bulundukları şehirde veya tatilde, belirledikleri herhangi bir alanı temizlemeyerek bu hareketin bir parçası olacak.

Mis gibi bir Türkiye için Hadi Yapalım

 

Ülkemizde yıllardır süregelen çöp sorununa her fırsatta gittikleri yerlerde ve sahillerde çöp toplamalarıyla dikkat çeken Şebnem-Celal Çapa, Mine Kalpakçıoğlu, Zeynep Üstünel ve Işın Görmüş gibi isimler de 15 Eylül’de gerçekleşecek kampanyaya destek veriyor.

 

Haberin Devamı

TEMİZ BİR TÜRKİYE

Araştırmalara göre insanlar pis buldukları yeri pis bırakıyor, temiz buldukları yeri de tertemiz… Türkiye genelinde insanlar, çöp toplayan birini gördüğünde izlemektense, yardım etmeyi tercih ediyor.

 

İyilik gibi temizlik de bulaşıcıdır diyerek başlayan bu harekette amaç farkındalık yaratarak insanlara çöplerini çöp kutularına atmaları gerektiğini hatırlatmak ve bir günde olmasa da bu hareketi devam ettirerek tertemiz bir Türkiye yaratmak.

 

Doğaya, hayvanlara ve insanlara saygılı bir toplum içinde, huzurlu yaşamak için Türkiye’nin çöp kahramanları 15 Eylül Cumartesi günü tüm sanatçıları, STK’ları, vakıf ve dernekleri, öğrencileri, öğretmenleri, kamu çalışanlarını, siyasetçileri, futbol takımlarını, takım taraftarlarını, genciyle, yaşlısıyla ülkesini seven herkesi eline eldiven geçirmeye ve sokağını temizlemeye davet ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!