Küçük bir hayalin peşinde, kocaman bir umutla: Samet Ayyıldız

Güncelleme Tarihi:

Küçük bir hayalin peşinde, kocaman bir umutla: Samet Ayyıldız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 12:33

Samet Ayyıldız, Karabük Üniversitesinde Metalürji Ve Malzeme Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi.  Çiftçi bir aileni çocuğu olarak ve kısıtlı imkanlarla hayallerinin peşinden koşan Samet Ayyıldız’ın hikayesi bu hafta kampüste.

Haberin Devamı

Türkiye'de üretimi olmayan bir elektrikli motor türünün prototiplerini yapmaya sonrasında da bunların üretimine geçmeye çalışıyorsunuz. Bu projeye nasıl karar verip başladınız?

Projeme başlamam aslında bir dizi olayın gelişmesi ile oluştu. İlk olarak bir mühendislik öğrencisinin yapabileceği en kolay şeylerden biri olan 3D yazıcı ile hikayem başladı. Bundan iki yıl kadar önce bir 3D yazıcı topladım kendime. O zamanlar motorları Çin’den almıştım. Bu, o sıralar çok üstüne düştüğüm bir konu değildi. Daha çok yazıcı ile uğraşıyordum. Aradan biraz zaman geçti, forumlarda ve sosyal ağlarda gördüm ki özellikle elektronik ve motor kısımlarını herkes yurtdışından temin ediyor. İlk atılım burada oldu. Merak ettim sadece ve araştırdım bu motorları üreten var mı ülkemizde diye. Uzun araştırmalar sonucu bulamadım, yoktu üreten. Ben de buradan küçük bir pay çıkarıp projemi oluşturdum ve hayata geçirmek üzere çalışmalar yapmaya başladım.

 

Haberin Devamı

Bu proje için neler yaptınız? Hem okuyup hem çalışıyorken bir de böyle bir proje sizin için zor olmadı mı?

Projenin temelini teoride attıktan sonra beni yorucu ve uzun bir serüvenin beklediğini biliyordum evet. Ama buna ne çalışmam ne de okulum engel olamazdı. Bu bağlamda zaten yıllardır hem çalışıp hem okulu birlikte götürüyordum. Artı olarak motorlar bana geceleri bolca uykusuzluk olarak geri dönüş yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Bu durum beni yeri geldi çok zorladı. İşte ya da okulda birçok kez uyumuşluğum var. Ama bunlara göğüs gerdim ve hiçbir şekilde yolumdan sapmadan azimli bir şekilde devam ettim.

 

Bu projeniz için maddi destek bulabildiniz mi? Yoksa her şeyi kendi imkanlarınızla mı yapmaya çalıştınız?

Henüz bir maddi destek bulamadım ki, zaten prototip için çok ahım şahım bir desteğe de ihtiyacım yoktu. Ancak proje ilerledikçe ihtiyaç da artıyor. Artık daha çok maddi desteğe ihtiyacım olacak ve bir şekilde bu desteği bulmayı ümit ediyorum. Şu ana kadar olanları kendi çalıştığım, kazandığım ve ailemden az da olsa gelenler ile yaptım. Bu da beni yine zor duruma soktu çünkü çalışmamın sebebi zaten geçimimi sağlamak iken ben üstüne motorlar için harcama yapmaya başladım.

Haberin Devamı

Küçük bir hayalin peşinde, kocaman bir umutla: Samet Ayyıldız

Projeniz şu an ne durumda? Gelecek günlerde nasıl bir ilerleme düşünüyorsunuz?

Projem şu an büyük bir ilerleme kaydetti. Prototipler bitmek üzere. Sanırım bu röportajın yayımlanmasından sonraki bir ay içinde bitmiş olacak. Tabii en büyük sıkıntım olan maddiyatı çözmem şartıyla. Çünkü artık ne kazandığım para nede ailemden gelen para yeterli gelmiyor. Daha da açacak olursak, bu motorlar on bir farklı parçadan oluşuyor. Bunların birleşmesi durumunda ancak bir motor ortaya çıkıyor. Ben bu parçaların dokuz tanesini yaptım, yaptırdım, temin ettim. Onun dışında zaten tüm parçaların analizlerini ve çizimlerini yaptım. Bir sonraki adım, bu yazın sonunda seri üretime geçmek. Seri üretime geçmek için birkaç yol var. Bunlardan birini ya da birkaçını aynı anda kullanıp üretime geçmeyi düşünüyorum.

 

Haberin Devamı

Yapmaya çalıştığınız motorlar nerelerde kullanılacak? Ve bu motorların Türkiye'de üretilmesinin ne gibi avantajları olacak?

Motorlar genel olarak imalat tezgahlarında, otomasyon sistemlerinde, 3D yazıcılarda, robotik uygulamalarda ve birçok yerde hassas işin olduğu her sistemde mevcutlar ve kullanılıyorlar. Türkiye’de bu motorları üretmenin birçok avantajı var. Bunları kabaca şöyle, bir motor var ve hiçbir şekilde Türkiye’de üretimi yok. Bu demek oluyor ki eğer üretilirse ve kaliteli olursa yurtdışından alınan motorların sayısı düşecek. Bunun anlamı ise bu motorların ithalatının tahmini olarak yüzde altmış olarak azalması. Ayrıca döviz kaybı olmayacak anlamına geliyor. Artı olarak ihracat dönemine geçildiğinde ülkeye dolar kazandırma ihtimali doğuyor. Bunlar, uzun süreçler anlamına geliyor ama olmayacak şeyler değil. Araştırmalarım bana bu motorları kim ne kadara satıyor, hangi firma nerde üretim yapıyor, Türkiye’ye ne kadara satıyorlar, pazar payları nedir, gibi birçok sorunun cevabını veriyor. Bunların üstüne üretime geçmemek büyük hata olur.

 

Haberin Devamı

Bir projeye başlamak, bir şey üretmek oldukça riskli bir durum. Bu projeye başlarken ne gibi tedirginlikleriniz vardı? İlerleyen zamanda bunlar azaldı mı yoksa hala bazı korkularınız mevcut mu?

Son olarak evet bu proje sınırları zorlayan bir proje ve ben başlarken bunu bilerek başladım. Önüme engellerin çıkacağını biliyordum. Bazı engelleri öngördüm ve çözümünü önceden buldum ama maalesef öngöremediklerim de oldu. Bunlar bana sadece nasıl daha iyi bir öngörüş kazanabileceğimi öğretti. İleriyi daha iyi görebilme yetisi kazandım. Hiçbir zaman engellerin beni durduramayacağına inandığım için şu an bu yolda durmadan, usanmadan devam ediyorum. Er ya da geç destek olunsun yada olunmasın ben bu projeyi bitireceğim.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!