Gülmeyi özleyenlere ilaç gibi gelecek 10 film

Güncelleme Tarihi:

Gülmeyi özleyenlere ilaç gibi gelecek 10 film
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2017 11:56

Okul stresi seni düşündürüyorsa, sınavlar yoruyorsa… 75. sayımızın SineList sayfasında senin için en iyi 10 komedi filmini listeledik, gülmek herkese iyi gelir!

Haberin Devamı

Her hafta onlarca yeni komedi filminin vizyona girdiği yalnız ve güzel ülkemizde bu filmlerin kaçı gerçekten güldürebiliyor? Bu büyük bir muamma. Afişleri bile birbirinin aynısı olan yerli komedi filmlerini bir kenara bırakırsak Türk Sineması’nda komedinin hakkını veren, gerçekten güldüren filmler elbette var. Bu haftaki listemize yalnızca iki yerli yapım alabilmiş olsak da, listeye alamadığımız “Her Şey Çok Güzel Olacak, Organize İşler, Vizontele, Muhsin Bey, Hababam Sınıfı gibi bizlere gülmeyi yeniden hatırlatan birçok eserimiz var. ☺ Bu hafta, zor zamanlarınızda iyi gelecek, kalabalık arkadaş gruplarıyla izlemesi keyifli, repliklerini ezberleyeceğiniz en iyi 10 komedi filmini listeliyoruz!

NELERE GÜLÜYORUZ?

“Güldürmek, ağlatmaktan zordur,” derler sinemacılar. Ben bu görüşe katılmıyorum açıkçası. Hatta gülmeye özlem duyan insanoğlunun en ufak şakada gülmeye hazır bir ayara programlı olduğunu düşünüyorum. Ancak gülen insana da garezimiz var. “Buna gülüyor olamazsın!” ya da “Buna gülmeyen bu işten anlamıyordur!” eleştirileri alıp başını gidiyor. Bırakalım, isteyen istediğine gülsün. Bir filme çok gülünüyor diye, o iyi bir komedi filmi olmuyor. Güldük eğlendik, peki ama film bittikten sonra ne durumdayız? Hala gülmeye devam ediyor muyuz, zekice tasarlanmış replikler aklımıza her geldiğinde yine tebessüm ediyor muyuz? Veya bu komedi bizi bir şeyler düşünmeye itiyor mu? İyi bir komedinin ayırıcı noktası bence film bittikten sonra başlıyor. Yoksa Recep İvedik’i izlerken gülecek bir şey elbette bulur herkes, ancak salondan çıktıktan sonra “Ben biraz önce ne izledim…” diye düşünmeniz olası.

 

Haberin Devamı
  1. Şehir Işıkları / City Lights (1931) – Charlie Chaplin

Slapstick komedinin duayeni Charlie Chaplin, nam-ı diğer Şarlo’nun duygusal serseri karakterini en iyi yansıttığı Şehir Işıkları, çekildiği tarih itibariyle harika görüntülere ve çekim tekniklerine sahip, zamanının ötesinde bir film. 1931’de yapılan bu film, 1998 yılında Amerikan Film Enstitüsü tarafından “Amerika’nın en iyi 100 filmi” listesine de alınmıştır. “Duygusal Komedi” kavramının adeta sözlük tanımı olan Şehir Işıkları’nın ülkemizde de uyarlandığını biliyor muydunuz? 1970 tarihli, Nejat Uygur’un başrolünü oynadığı “Cafer Bey” filmi Şarlo’nun bu efsane olmuş filminin bir uyarlamasıdır.

 

Haberin Devamı
  1. Monty Python ve Kutsal Kâse / Monty Python and the Holy Grail (1975) - Terry Gilliam

Gülmeyi özleyenlere ilaç gibi gelecek 10 film

Kara mizah denilince akla ilk gelen ekip, Monty Python’ın bana göre en eğlenceli eseri. İngiliz mizahı genelde bizim kültürümüzle pek uyuşmaz, İngiliz güldürüleri bizim için hafif kalabilir ancak Monty Python’ın yaptığı işler öyle eğlenceli ki, gülmemek mümkün değil. Büyük bir zekânın ve espri yeteneğinin eseri olan bu filmde Kral Arthur ve şövalyeleri İsa’ya ait olan kutsal kâsenin izini sürüyorlar ve biz de bu yolculukta onların başına gelenleri izliyoruz.

 

  1. Pardon (2005) – Mert Baykal

Gülmeyi özleyenlere ilaç gibi gelecek 10 film

Komedi demişken, büyük usta Ferhan Şensoy’u anmadan geçmek olmazdı. Çekimleri Sinop Cezaevi’nde gerçekleştirilen, senaryosunu Ortaoyuncular’ın 1998 yılında oynadığı "Çok Tuhaf Soruşturma" adlı oyundan alan bu film Türk Sinema tarihinin efsaneleri arasında çoktan girdi. Askerlik izninde arkadaşı Muzaffer’le (Rasim Öztekin) görüşmek için İstanbul’a gelen İbrahim, otogarda sebepsiz yere polislerden kaçmaya başlar ve en nihayetinde yakalanır. Hikayemiz buradan sonra derinleşir, güldürürken düşündürür, sistemi sorgulatır.

 

  1. Brian’ın Hayatı / Life Of Brian (1979) - Terry Jones
  2. Aman Tanrım / Bruce Almighty (2003) – Tom Shadyac
  3. G.O.R.A. (2004) – Ömer Faruk Sorak
  4. Evde Tek Başına / Home Alone (1990) - Chris Columbus
  5. Salak ile Avanak / Dumb & Dumber (1994) - Peter Farrelly
  6. Felekten Bir Gece / Hangover (2009) - Todd Phillips
  7. Uçak! / Airplane! (1980) - Jim Abrahams & David Zucker

 

Haberin Devamı

Yazan: Tugay Şahin

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!