Beyin, evet bildiğiniz beyin!

Güncelleme Tarihi:

Beyin, evet bildiğiniz beyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 11:25

Bu hafta nerelere girsek diye kurcalarken Beyin Haftası’nda olduğumuzu fark ettim. Sürekli acımasızca çalışan en yorgun organımıza hakkını verelim istedim. Başımızın üzerinde (içinde tamam) yeri olan bu güzide parçamız nedir, nasıl çalışır, ona nasıl daha iyi bakarız, birlikte bakalım!

Haberin Devamı

1 – BEYİN NEDİR?

Kafatası içindeki elektro, kimyasal, nöronal eylemlerden sorumlu fiziksel yönetim merkezimiz. Her şey burada dönüyor yani. Protein ve yağdan oluşuyor bir de.

 

2 – NASIL ÇALIŞIR?

Beyinde milyarlarca sinir hücresi var. Labirent gibi bir düzenek içinde, bu hücreler sürekli birbirleriyle iletişim halinde. Bu hücrelerin her birinin de uzantıları var, bir sürü hem de! Hücre bu uzantılar aracılığıyla diğer hücrelere sinyal yolluyor ve sinyal alıyor. Bir sinir hücresi bir başka sinir hücresi ile ilişki kurmak istediğinde bir kimyasal salgılıyor. Bu kimyasal iki hücre arasındaki boşluğu geçiyor ve diğer sinir hücresine tutunuyor. O hücreyi etkin ya da pasif hale getiriyor, yani mesajı ulaştırıp komut neyse onu yapıyor. Karışık işler anlayacağınız. Biz daha anlamakta zorlanırken yavrum bunların hepsini kaç tur yaptı kim bilir!

 

Haberin Devamı

3 – NASIL DAHA İYİ ÇALIŞIR?

Ayaktayken daha iyi çalıştığı söyleniyor, açık havada da öyle. Kendimizi yataktan kaldıramadığımız havasız odalarımızda neden buhranlardan buhranlara sürüklendiğimizi de öğrenmiş olduk böylece. Yürürken kolları sallamanın da beynin daha iyi çalışmasını sağladığı söyleniyor. Yabancı bir dil öğrenme ve ezber de beyni güçlendiren yöntemlerden. Bunun arkasında şu var aslında, beynin daha kaliteli çalışmasını sağlayan şey nöronlar arasındaki bağın kuvveti ki bu durum daha iyi öğrenmenin de etkili bir yolu. Nöronlar arasındaki bağ ne kadar güçlenirse bir şeyi unutmanız o kadar zorlaşır. Sürekli tekrar ve egzersiz önerileri boşa değilmiş!

 

4 – BAŞKA BAŞKA?

Estetik algısını geliştirmek de beyni besleyen unsurlardan biri. Bir sanat eserini, fotoğrafı, filmi yani sanata dair her şeyi izlemek, dinlemek beyni zinde tutuyor. Uyku da öyle! Düzenli ve kaliteli uyku, bu durmadan çalışan minnoş organımız için hayli önemli. Çünkü hiç durmuyor, yazık arada sırada dinlenebilmeli! Farklı şeylerle ilgilenmek de beyni dinlendiren şeylerden bir tanesi. Sürekli aynı işle ilgilenmek, aynı yoldan yürümek, aynı konuları konuşmak beyni köreltiyor! Aslında sahip olduğumuz her şey beynimiz! Ona iyi bakmalı!

 

Yazan: Buğu Begüm Orhan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!