Kalpazanla temas takibe yol açmış

Güncelleme Tarihi:

Kalpazanla temas takibe yol açmış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2015 01:11

MİT adına Almanya’da casusluk yapmakla yargılanacak M. T. Gergerlioğlu ve Ahmet D. Y. Alman Asayiş Şubesi’nden sızan bilgilere göre bir kalpazanla temas kurdu. Bunun üzerine Alman polisi onları da izlemeye başlayarak, buluşmalarını takibe aldı. Telefon görüşmelerini de dinledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Milli İstibarat Teşkilatı (MİT) adına casusluk yapmakla suçlanan üç Türk’ün Alman polisinin izlediği bir kalpazanla temas kurmaları üzerine takibe takıldıkları öne sürüldü. Buna göre Almanya’nın Hessen Eyaleti Asayiş Şubesi bir kalpazanı takip ediyordu. Muhammed Taha Gergerlioğlu ile Ahmet Duran Y., farkında olmadan Asayiş Şubesi’nin takibindeki kalpazanı kullanmak istedi. Kalpazanla telefon görüşmeleri Asayiş Şubesi’nin dinlemesine takıldı. Ahmet Duran Y. dinlenen telefon görüşmesinde, Gergerlioğlu için “başkan“ sözcüğünü kullanınca şüpheleri üzerine çekti. Bu sözcük üzerine Asayiş Şubesi onların da peşine düştü. Buluşmalarını takibe aldı ve telefon görüşmelerini dinledi.

112 FOTOĞRAF

Öte yandan mahkemenin kabul ettiği iddianameye göre Gergerlioğlu, Almanya’nın Wuppertal kentinde seyahat acentesi işleten Ahmet Duran Y. ve Göksel G. ile birlikte bir ekip kurdu. Göksel G., Bad Dürckheim’da Türk ve Alman şirketlerine sözde danışmanlık hizmeti veren bir işyeri açtı. İddiaya göre üçlü, Köln, Ehrenfeld’teki Diyanete bağlı DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Merkez Camisi’ni casusluk çalışmalarının merkezi olarak kullandı. Sanıklar Ahmet Duran Y. ve Göksel G. iddianameye göre Gergerlioğlu’nun talimatları doğrultusunda, Şubat 2013 tarihinden itibaren özellikle Almanya’daki PKK militanları, Alevilerin etkinlikleri ve Fethullah Gülen Cemaati hakkında bilgi topladı. Gergerlioğlu’nun ise bu bilgileri MİT’e aktardığı iddia edildi. Gergerlioğlu, 17 Aralık 2014’te Frankfurt Havalimanı’nda gözaltına alındığında üzerindeki akıllı telefonda çok sayıda fotoğraf bulundu. İddianameye göre bulunan 112 fotoğraf, pasaport ve vesikalık resimlerden oluşuyordu. Bunların kimlere ait olduğu bilinmiyor. Gergerlioğlu da bugüne kadar konuşmadı. Üç Türk, 9 Eylül’de casusluk suçlamasıyla Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılanacak.

Haberin Devamı

CASUSLUK SAVAŞI MI

Üç Türk’ün, ABD ve Almanya arasındaki istihbarat skandalı gündemdeyken gözaltına alınmaları, bunun bir casusluk savaşı olduğu şüphesini akla getirdi. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve İngiliz istihbaratının Almanya’yı dinlediğine dair skandal 2013 ortasında patladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Dostlar, dostları dinlemez“ diyerek, ABD’nin tutumunu eleştirdi. Washington ise bunun üzerine “Dostlar, dostları dinlemez“ diyen Almanya’nın, NATO ortağı Türkiye’yi 2007’den beri dinlediği bilgisi yanında, Alman gizli servisi Bundesnachrichtendienst’in (BND) ABD dışişleri bakanlarını dinlediği bilgilerini sızdırdı. Olay 2014 Ağustos ayı ortasında patlak verdi. ABD’ye bu bilgileri sızdıran çift taraflı ajan Markus R. yakalandı. Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesi Ankara’nın tepkisine yol açtı. Tam bu tartışmaların ortasında 17 Aralık 2014’te, üç Türk casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Böylece ‘Türkiye de Almanya’da istihbarat çalışması yapıyor’ mesajı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!