KALP VE HAFIZA DOSTU SALÇA: “GİNSA”

Güncelleme Tarihi:

KALP VE HAFIZA DOSTU SALÇA: “GİNSA”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 11:45

ÇOMÜ'de ilk kez düzenlenen “Yeni Ürün Geliştirme Yarışması” için araştırma yapan Kasırga, özellikle Avrupa ve Amerika'daki kalp ve alzheimer hastalıklarının tedavisi için üretilen ilaçların bileşiminde kullanılan “ginkgo biloba” ağacı üzerinde çalışma başlattı.

Gıda sektöründe kullanımının yok denecek kadar az olması nedeniyle, kahvaltılık salça içinde “Ginsa” adıyla bu ham maddeyi gıda sektörüne kazandırmayı hedeflediğini belirten Kasırga, gün geçtikçe, gıda sektöründe fonksiyonel ürünlerin ağırlık kazandığını, insanların amaçlarının sadece beslenme olmaktan çıktığını, doğal ve sağlıklı beslenmenin anlam kazandığını söyledi.

TEDAVİ AMAÇLI KULLANIM

Kasırga, “ginkgo biloba” özünün, Avrupa, Amerika ve çeşitli ülkelerde yaşlılığa bağlı hafıza kaybı, alzheimer, algılama kayıpları, bunama, performans bozukluğu, kulak çınlaması ve baş dönmesi tedavisinde kullanıldığını bildirdi.

Kasırga, “ginkgo biloba” ağacını bu kadar özel kılan en önemli maddenin yapraklarındaki ginkgolidler olduğunu söyledi.

Dünya üzerinde başka hiçbir organizmada bu maddeye rastlanmadığını anlatan Kasırga, ürünün tamamen doğal olan ginkgolidlerin, günlük beslenmede alınmasını sağlayarak çağın hastalığı olan stres ve buna bağlı olarak kolesterol ve özellikle unutkanlığın tedavisinde alternatif bir rol üstlendiğini ifade etti.

Kasırga, ginkgo biloba yaprak özünün, sarımsak ile birleştiğinde serumdaki trigliserit seviyesinin ciddi oranda azalmasını sağladığını, yaşlıların en önemli sorunlarından olan kolesterolü, dengelemede yararlanıldığını belirtti.

KAHVALTILIK SALÇA “GİNSA”

“Kahvaltılık salça ginsa, gün boyu koşuşturmak zorunda olan, yoğun iş temposuna sahip, şehir yaşamının stresiyle boğulan insanlar, unutkanlık sorunu çeken gençler, alzheimer hastaları ve hafızasını güçlendirmek isteyenlere göre hazırlandı” diyen Kasırga, bu ürünün, özellikle kahvaltılık salça içinde kullanılmasının nedeninin, “Kırmızı biber, havuç, patlıcan, domates gibi faydalı sebzelerin yanında en önemlisi sarımsak içermesi” olduğunu anlattı.

Kasırga, sofralarda beğenilerek tüketilen bu ürünün daha çok kişiye ulaşmasının sağlanarak Türk kahvaltı kültüründe, Amerikan toplumundaki mısır gevreği özelliğinde bir ürün haline getirilebileceğini dile getirdi.

“GIDA SEKTÖRÜNDE TUTACAK BİR ÜRÜN”

ÇOMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Caner, “ginkgo libola” ağacının yaprak özünün, ilaç sektöründe kullanılan bir ürün olduğunu, bu nedenle gıda sektöründe de kullanılabileceğini belirtti.

Özellikle Uzakdoğu'da yaygın olarak tüketilen bu yaprak özünün, hafıza kaybı, kalp kulak çınlaması, kalp hastalıklarına iyi geldiğini belirten Caner, insan sağlığına yararlı bir ürün hazırladığı için öğrencisiyle gurur duyduğunu söyledi.

Ginsa'nın ÇOMÜ Gıda Mühendisliği tarafından düzenlenen “Yeni Ürün Geliştirme” yarışmasında sanayi özel ödülü kazandığını belirten Caner, “Bu ürünün gıda sektöründe tutacağını düşünüyorum. Öğrencimiz sanayi özel ödülünü hak etti. Ambalaj Sanayicileri Derneği, bu ürünün patentinin alınmasıyla ilgili tüm masrafları karşılayacak ve yasal prosedürü takip edecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!