Kalp krizine karşı Akdeniz Diyeti

Güncelleme Tarihi:

Kalp krizine karşı Akdeniz Diyeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, kalp krizi riskine karşı gençlere Akdeniz diyetini önerdi.

Bunun damarın tıkanması ile sonuçlandığına dikkat çeken Tokgözoğlu, "Kalbi besleyen damar tıkandığında kalp krizi, beyin damarları tıkandığında ise inme gelişir" dedi.

"ŞİŞMANLIK KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR"

Toplumların giderek hareketsizleşmesi, şişmanlaması, sağlıksız beslenmesi ve sigaradan vazgeçmemesinin daha erken yaşta kalp krizlerine yol açtığını söyleyen Tokgözoğlu, kalp krizinin tipik göğüs ağrısı ile seyredebileceği gibi, direkt ani ölümle de kendini gösterebileceğini bildirdi.

Tokgözoğlu, "Ancak gençlerdeki ani ölümlerin tümünü kalp krizi olarak nitelendirmemek gerekir" diyerek, gençlerde spor sırasındaki ani ölümlerin kalıtsal kalp kası hastalıkları veya ritm bozuklukları nedeniyle de gelişebileceğine dikkat çekti. Bu tür hastalıkları olan kişilerin ağır spor yaptığında sorun çıkabileceğinden özellikle kalp hastalığı konusunda aile öyküsü olanların ağır spor öncesi hekim kontrolünden geçmesi, mümkünse bu hastalıklar yönünden ileri tetkikle değerlendirilmesinin uygun olacağını bildirdi.

Tokgözoğlu, gençlerin daha çok fast food yiyeceklere yöneldiklerini belirterek, hayvansal gıdalardan uzak durmalarını ve menüsünde zeytin yağlı yemekleri, meyve sebze, tahıl ve haftada 2 gün balık bulunduran Akdeniz diyetini önerdi.

Kalp krizine yol açan ve değiştirilemeyen risk faktörleri arasında yaş, kalıtsal özellikler ve erkek cinsiyeti bulunduğunu ifade eden Tokgözoğlu, dolayısıyla yaş arttıkça bu hastalıkların riskinin arttığını bildirdi. Tokgözoğlu, yaş dışında ise sigara, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, şişmanlık, tansiyon, şeker ve kolesterol yüksekliğinin değiştirilebilir risk faktörleri arsında yer aldığına işaret ederek, "Risk faktörü sayısı arttıkça hastalık daha genç yaşlarda ortaya çıkar" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!