Kalp kapağı kansız değiştirildi

Güncelleme Tarihi:

Kalp kapağı kansız değiştirildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 15:46

Kayseri’de kalp kapak daralması olan 84 yaşındaki Ali Şen’in kalp kapağı Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü’nde kansız yöntemle değiştirildi. Hasta 24 saat sonra taburcu edildi.

Haberin Devamı

Nevşehir’den 84 yaşındaki Ali Şen, nefes darlığı ve göğüs ağrısı şik?yetleriyle Erciyes Üniversitesi Kalp Hastanesi’ne geldi. Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç.Dr. Nihat Kalay ve Prof.Dr. İbrahim Özdoğru tarafından durumu değerlendirilen hastaya, ’Ciddi kapak darlığı’ teşhisi konuldu. Kalp kapağındaki darlık nedeniyle normalde ameliyata alınması gereken hastanın kalp kapağı, ameliyatsız yöntemle anjiyoda ERÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç.Dr. Nihat Kalay ve Prof.Dr. İbrahim Özdoğru tarafından, yaklaşık 1 saat süren bir işlemle değiştirildi ve hasta kısa sürede taburcu edildi. Doç.Dr. Nihat Kalay, şu bilgileri verdi:

"AORT KAPAK DARALMASI ÖLÜMCÜLDÜR"

"Aort kapak daralması en ölümcül kalp hastalıklarından birisidir. Hastamızda da ciddi kapak daralması ve buna bağlı nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şik?yetler vardı. Hastaya kapağın değiştirilmesi için ameliyat kararı verildi, fakat hastanın ameliyat riskinin çok yüksek olmasından ameliyat yapılamadı. Bu nedenle hastaya anjiyografik kapak değiştirilme işlemi yapmaya karar verdik. Yaklaşık bir saat süren işlemde hastaya hiç narkoz vermeden kasıktan özel yöntemle girerek, hastanın kalp kapağını değiştirdik. Hasta işlemden 24 saat sonra taburcu edildi."

Haberin Devamı

TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Aort kapak darlığının önemi konusunda bilgi veren Prof Dr. İbrahim Özdoğru ise; bu rahatsızlığın özellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olduğunu anlatırken şöyle konuştu:

"Hastalarda nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve bayılma gibi şikayetler oluşmaktadır. Hastalık muayene ve ekokardiyografi yöntemi ile tespit edilmektedir. Daha önceki yıllarda bu hastalığın tek tedavisi ameliyat ile kapağın değiştirilmesi şeklindeydi. Kardiyoloji alanındaki son gelişmelerle artık kapakta daralma anjiyografi yoluyla ameliyatsız olarak yapılmaktadır. Ülkemizde de bu işlem son yıllarda yapılmaya başlandı. Bizde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji bölümünde kapak değişimi işlemini başarıyla gerçekleştirmekteyiz."

 

BAKMADAN GEÇME!