Kalp hastalarının egzersizle yaşam kaliteleri artıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastalarının egzersizle yaşam kaliteleri artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 16:13

Kalp hastalarının egzersizle yaşam kaliteleri artıyor

Haberin Devamı

Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)- SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi FTR-Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nde tedavi gören kalp hastaları, her gün düzenli egzersiz yaparak yaşam kalitelerini artırıyor.
CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2012 yılında açılan ve Türkiye'nin en büyük yatak kapasitesine sahip olan FTR-Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nde bugüne kadar 800'e yakın hasta tedavi gördü. Ünitede tedavi gören kalp hastaları, Multipl Skleroz (MS) hastaları ve akciğer hastalarının doktorların verdiği programlara göre egzersiz yaparak yaşam kalitelerini artırdığı belirtildi.
"EGZERSİZ SEVİYESİNDE YÜZDE 60 ORANINDA ARTIŞ OLUYOR"
Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Emrullah Hayta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bize py-pass olmuş, kalp krizi geçirmiş ve kalp rahatsızlıkları olan hastalar geliyor. Bize bu hastalar ilk geldikleri zaman egzersiz odasında teste alıyoruz. Hastanın önce iç kapasitesini ölçüyoruz. Mevcut kalbi ne yapabilir, egzersiz olarak hangi aşamaya gelebilir ona bakıyoruz. Ondan sonra hastaların durumuna göre bisiklete alıyoruz. O aşamaya gelen hastalarımıza uygun egzersiz veriyoruz. Amacımız hastaya kalp krizi geçirdikten sonra ya da kalp ile ilgili bir rahatsızlığı olduktan sonra mevcut kalbiyle en iyi egzersizi yapabileceği hayata nasıl hazırlanabilir. Buna yönelik egzersiz yapabiliyoruz. Egzersizimiz haftada üç ile beş saat arasında ancak hastaya göre de değişebiliyor. Ancak 30 seans yapıyoruz ve üç ay sürüyor. Hastaların tüm kayıtlarını alıyoruz. Kullandığı ilaçları ve kontrollerini alıyoruz. Hastanın diyetisyeninden tutun her şeyini takip ediyoruz. Hastalarımızı 6 ayda bir kontrole çağırıyoruz. Hastalarımız buraya geldikten sonra egzersiz seviyesinde yüzde 50 yüzde 60 oranında artış oluyor." dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!