Kalp ameliyatını 100 doktor naklen izledi

Güncelleme Tarihi:

Kalp ameliyatını 100 doktor naklen izledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2005 02:07

Türkiye çapında 100’ün üzerinde bilim adamı, Atatürk Eğitim Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde gerçekleştirilen iki kalp ameliyatının naklen yayınını izledi. Kalp cerrahı Doç. Dr. Ali Gürbüz, biri ritim bozukluğu, diğeri by-pass için masaya yatan iki hastayı iki ayrı oturumda ameliyat ederken, hastane konferans salonundaki meslektaşları da operasyonları canlı yayında izleyip fikir alışverişinde bulundu.

KRONİK Atriyal Fibrilasyonda Ablasyon İle Cerrahi Tedavi ve Atan Kalpte Koroner By-pass Cerrahisi konulu workshop kapsamında iki hasta, 100’ün üzerinde doktorun tanıklığında ameliyat oldu. Atatürk Eğitim Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ali Gürbüz, adları açıklanmayan hastaların birinin 41 yaşında kadın, diğerinin 55 yaşında erkek olduğunu söyledi. Ege Bölgesi’nde sadece kendi hastanelerinde gerçekleştirilen ameliyat yöntemlerini meslektaşlarıyla paylaştıklarını belirten Doç. Gürbüz, canlı yayınlanan operasyonlar konusunda şu bilgileri verdi:

‘Sabah seansında ameliyat ettiğimiz kadın hastada kalp ritm bozukluğu vardı. Kronik atriyal fibrilasyon ablasyon cihazı ile yapılan cerrahi tedaviyle ritm bozukluğu giderildi. Bu cihaz radyofrekans enerjisi üretiyor. Kalbin bazı ileti yolları kesintiye uğratılarak tedavi gerçekleştiriliyor. Bu teknik Ege Bölgesi’nde sadece hastanemizde uygulanıyor. Atan kalpte koroner by-pass cerahisi yönteminde ise kalp durdurulmuyor. Octopus (ahtopot) denilen cihazla kalp atarken ameliyat ediliyor. Bu cihaz çalışan kalpte by-passı sağlıyor. Bu yöntemle 55 yaşındaki erkek hastamız kalp-akciğer pompasına bağlanmadan yani kalp çalışır durumdayken koroner arter by-pass cerrahisi uygulandı. Bu sayede kalp ameliyatlarının riskleri en aza indirgeniyor ve klasik yol ile ameliyat olamaz denilen hastalar çok düşük risk altında ameliyat edilebiliyor.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!