Kalorifer yakıtında ‘süper’ tartışma

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

British Petrol'ün piyasaya sürdüğü yeni ürün, ‘‘kalorifer yakıtının süperi olur mu?’’ tartışmasını başlattı. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), ‘‘TÜPRAŞ, hiç bir firmaya ayrıcalık tanımıyor ki, kalorifer yakıtının süperi olsun’’ diyerek, BP'yi tüketicileri aldatmakla suçluyor. BP'de, PUİS'in iddialarının asılsız olduğunu, içerdiği katkı maddelerinin yeni yakıtı diğerlerinden farklılaştırdığını savunuyor.

Otomobil yakıtının ‘‘süper’’i olur da, kalorifer yakıtının ‘‘süper’’i olmaz mı? İngilizlerin uluslararası petrol şirketi British Petroleum, Türkiye'de yeni piyasaya sürdüğü kalorifer yakıtını ‘‘süper’’ diye tanıtınca, ortalık bir anda karıştı. Türkiye'deki tüm dağıtım şirketlerinin aynı rafineriden kalorifer yakıtı aldığını söyleyen Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), ‘‘TÜPRAŞ, BP'ye ayrıcalık tanımıyorki, kalorifer yakıtının süperi olsun’’ diyerek, BP'nin tüketicileri aldattığı suçlamasında bulunuyor. BP ise, bu suçlamaların asılsız olduğunu savunarak, içerdiği katkı maddelerinin yeni yakıtı diğerlerinden farklılaştırdığı görüşünde...

Kalorifer yakıtının depoda donması, kirli yakıtın brülör memelerini tıkaması, kış ortasında soğukta kalıp, kapı kapı tamirci aranması, eksik teslimat, karışık yakıt, düşük verim gibi sık sık karşılaşılan sorunlarla tüketiciyi yakalamak isteyen BP, yeni reklam kampanyasında da benzinde olduğu gibi kalorifer yakıtında da ‘‘süper’’ temasını işledi. BP, reklamlarında yeni kalorifer yakıtının içerdiği özel katkılar sayesinde, düşük ısılarda bile donmayarak, tüm bu sorunlara son verdiği iddiasında bulunuyor.

Arkadaşımız Fadime Çoban, benzinde olduğu gibi kalorifer yakıtının da süperinin olup olamayacağını araştırdı. İlk önce, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) yöneticileriyle görüştü. PÜİS Genel Sekreteri Muhsin Alkan, BP'nin ‘‘süper kalorifer yakıtı’’ ve ‘‘Donmayı önleyen özel katıklara sahip’’ akaryakıt sattığına dair iddialarının doğru olmadığını ileri sürerek, ‘‘Çünkü, Türkiye'de bütün akaryakıt dağıtım şirketleri, aynı rafineriden fuel oil ve diğer akaryakıt ürünlerini alıp satıyor. Bu kampanyayla BP, haksız rekabet yoluyla tüketicileri aldatıyor’’ dedi. Noter kanalıyla BP akaryakıt ürünlerini tahlil ettirdiklerini de söyleyen Alkan, test sonuçlarının TÜPRAŞ standartlarında çıktığına da dikkat çekti.

PÜİS Genel Başkanı İsmail Aytemiz ise, Türkiye'de ‘‘süper fuel oil’’ veya ‘‘üstün katkılı akaryakıt’’ adı altında bir ürünün bulunmadığını belirterek, ‘‘Bütün şirketler TÜPRAŞ rafinerilerinden, TÜPRAŞ-615 kod numarasıyla üretilen kalorifer yakıtını alıyor ve herhangi bir işlemden geçirmeden satıyor. Zaten, BP'nin yakıtlarını test ettirdiğimiz PAL Laboratuarlarının raporlarında da, bu yakıtların niteliklerinde bir farklılık görülmedi. TÜPRAŞ standartlarında çıktı. BP'nin de bağımsız bir akaryakıt deposu yok. Diğer anadağıtım şirketleriyle aynı depoları kullanıyor. Bunun içinde bu depolarda bir işlem yapılması sözkonusu değil’’ dedi.

Shell, ELF, Total gibi bazı uluslararası firmalardan da örnekler veren Aytemiz, bu firmaların böyle bir yola başvurmadığına da dikkat çekti. Aytemiz, ‘‘Bazı katkı maddeleriyle, herhangi bir tesise gerek olmadan bırakın fuel-oil'i benzin, mazot, gazyağının niteliklerini kolayca ve ekonomik ölçülerde değiştirmek mümkün değil. Mümkün olsaydı zaten, sadece BP değil, tüm yerli ve yabancı anadağıtım şirketleri de yapardı. TÜPRAŞ da ‘Süper Kalorifer Yakıtı' adı altında herhangi bir ürün üretmediğine dair bir rapor hazırladı’’ diye konuştu.

İDDİALAR ASILSIZ

BP Dış İlişkiler Müdürü Deniz Güzelöz, tüketicileri aldatmadıklarını savunarak, kalorifer yakıtlarına kattıkları katkı maddelerini yurtdışından ithal ettiklerini söyledi. Güzelöz, ‘‘Bu yakıtı sadece istanbul Avrupa ve Trakya'ya veriyoruz. Alman Basf ve İngiliz Ethyl firmalarından katkı maddelerini alıyoruz. Daha sonra bu katkı maddelerini, diğer firmalarla aynı rafineriden aldığımız kalorifer yakıtına ilave ediyoruz. Böylece kalorifer yakıtının performansı yükseliyor. Bunun için ayrıca yatırım da yaptık’’ dedi.

PÜİS’in ‘‘Tahlil sonuçları TÜPRAŞ standartlarından farklı değil’’ suçlamasına da yanıt veren Güzelöz, ‘‘PÜİS, bu yakıtı sadece İstanbul Avrupa yakası ile Trakya'da sattığımızı duyurmamıza rağmen, tahlilleri Kırıkkale Rafinerisi çıkışlı yakıttan numuneler alarak yaptırmış’’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları