Kalitesiz güneş gözlüklerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kalitesiz güneş gözlüklerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 13:14

YAKICI güneş ve sıcak nedeniyle güneş gözlüğü kullanımı artarken uzmanlar kalitesiz gözlüklerin sakıncalarına dikkat çekti, göz sağlığına kalıcı zararlar verdiği uyarısında bulundu. Muğla Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferda Delice, gözlerinde yanma ve kaşınma şikayetiyle ayda 2 bin kişinin hastaneye başvurduğunu söyledi.

Önceden sokaklarda işporta tezgahlarında satılan sahte güneş gözlüklerinin, bugün artık büyük marketlerin gözlük reyonlarında beğeniye sunulduğuna dikkat çeken Dr. Ferda Delice, “Gözlük alırken garanti belgesini mutlaka isteyin” dedi. Güneşin zararlı ışınlarının katarakt, göz kuruluğu gibi birçok göz hastalığına neden olduğunu belirten Delice, “Hastanemize göz yanması ve kaşınması şikayetlerinden günde 60 kişi başvuruyor. Bu şikayetlerden bazıları yanlış gözlük kullanımı ve gözlük kullanılmamasından kaynaklanıyor. Güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü mutlaka takılmalı. Ancak piyasada bulunan kalitesiz güneş gözlükleri göz sağlığına kalıcı zararlar verebiliyor. Gözler ultraviyole ışınlardan gerçek güneş gözlükleri ile korunmalı. Herkesin güneş gözlüğü takmasını tavsiye ediyorum” dedi.
Ucuz güneş gözlüğü tehlikesine dikkat çeken Ferda Delice, “Sahte güneş gözlükleri renginden dolayı gözbebeğinin fazla büyümesine neden oluyor.

Kalitesiz cam ultraviyole ışınlarını kesemediği için gözün odak noktasına ışınlar daha fazla geliyor. Bu da gözde kalıcı zararlara, hatta körlüğe bile neden olabiliyor” diye konuştu.

Çoğu Uzakdoğu menşeili güneş gözlüklerinin hangi şartlarda üretildiğinin bilinmediğini belirten Mavi Optik Gözlük Uzmanı Ömer Özevin de, “Bunlar eskiden sokakta satılıyordu. Şimdi ise ünlü hipermarketlerin reyonlarını süslüyor. Avrupa ülkelerinde büyük hipermarketler, tren garları, havaalanlarında sahte güneş gözlüğü satan reyonlar var” dedi. İşportada satılan güneş gözlüklerinin renk geçirgenliklerinin farklı olduğunu belirten Özevin, “Sahte gözlüklerle trafik ışıklarını kendi şeklinde göremeyiz. Kırmızı ve yeşili algılamakta zorlanırız. Sahte gözlükler trafik kazalarına da yol açıyor. Kesinlikle kullanılmamalı. Güneş gözlüğü alınacaksa gözlükçüden alınmalı, garanti belgesi istenmeli” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!