'Kalifiye albay' 60 yaşına kadar görev yapacak

Güncelleme Tarihi:

Kalifiye albay 60 yaşına kadar görev yapacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2016 09:18

Terörle mücadele hükümleriyle tartışılan askerlikle ilgili torba tasarı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personel sisteminde önemli değişiklikler getiriyor. NATO ülkelerinin büyük bölümünde uygulanan “itibari rütbe”, ilk kez TSK’da tanımlanıyor. Özel uzmanlıkları ve nitelikleri nedeniyle hizmetlerine ihtiyaç duyulan albayların kadrosuzluktan emekliye ayrılmayıp orduda devam etmelerini sağlayan sistem de yeni baştan düzenleniyor.

Haberin Devamı

Tasarıya göre yurtdışında görevlendirilen subay ve astsubaylara, daha etkin statüde görev yapma olanağı sağlamak amacıyla “itibari rütbe” verilecek. Bu rütbe; yurtdışına sürekli atanan askerler için Genelkurmay Personel Başkanlığınca, geçici olarak yurtdışına gönderilenler için ise ilgili kuvvet komutanlıkları personel başkanlıklarının onayı alınarak verilecek. Askerler, bu rütbenin yetkilerini sadece yabancı ülke personeline karşı mevcut uluslararası anlaşmalar çerçevesinde kullanacak. İtibari rütbeden dolayı maaş farkı veya ek tazminat ödenmeyecek. TSK personelinin yurtdışı görevi sona erdiğinde itibari rütbesi de geri alınacak.

ALBAYLARA YENİ SİSTEM

Albayların emekliye ayrılma sistemi de yeniden düzenleniyor. Nitelikleri itibariyle “temayüz etmiş” albaylardan bazıları yaş sınırı olan 60 yaşına kadar görevine devam edebilecek. Azami hizmet süresini tamamlayarak kadrosuzluktan emekliye ayrılacak albaylar arasından, hizmetine bir süre daha ihtiyaç duyulacak olanların görev süreleri, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla uzatılacak. Mevcut uygulamada, subay rütbe bekleme sürelerinin toplamı olan 28 hizmet yılını bitiren albaylardan YAŞ tarafından hizmet fazlası olduğu tespit edilenler, en yaşlı devreden itibaren kadrosuzluktan emekliye sevk ediliyordu. Bunlar arasından görev süresi uzatılabilecek olanlar ise sicil notu sıralamasına göre en üst sıradan başlayarak belirleniyordu. Bu durumda sicil notu sıralamasına göre alt sıralarda bulunan, ancak yetenek ve özellikleri nedeniyle hizmetine ihtiyaç duyulan bir albayın görevde kalabilmesi için kendisinden önceki tüm personelin görev süresinin uzatılması gerekiyordu.

CIMBIZLAMA YÖNTEMİ

Yeni sistemde, neşet (devre) sıralamasına bağlı olmaksızın, sicil tam notu yüzde 90 ve üzerinde olanlardan talepte bulunanlar doğrudan YAŞ değerlendirmesine girecek. Kendi sicil notu ile YAŞ’ta verilecek değerlendirme notunun ortalamasına göre yapılacak sıralamayla, albay miktarının yüzde 25’ini geçmeyecek sayıdaki albayın görev süresi 2 yıl uzatılacak. Bu albaylar, ikinci yılın sonunda yeniden değerlendirmeye alınacak. Bunlar arasından, önceki dönem uzatılanların yüzde 75’ini geçmeyecek şekilde ihtiyaç duyulacak sayıdaki albayın görev süresi 2 yıllığına yeniden uzatılacak. Böylece yıllara göre azalan bir grafikle, albaylardan bazılarının 60 yaş sınırına kadar görev yapması sağlanacak.

ÜSTÜN BAŞARI KIDEMİNE SON

Üst rütbelerdeki yığılmaların önlenmesi amacıyla üsteğmen rütbesi ile astsubay üstçavuş rütbesinde üstün başarı kıdemi uygulamasına da son veriliyor. Yüzbaşı ve binbaşılar ile kıdemli üstçavuş ve başçavuşların erken terfisini sağlayan “üstün başarı” değerlendirmesi için, sicil tam notunun yüzde 90’ı olması şartı da yüzde 95’e çıkarılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!