Kalecik tayyaresi havalandı

Güncelleme Tarihi:

Kalecik tayyaresi havalandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2015 14:41

Kalecik halkı, 1928’de ülkenin savaş uçağı ihtiyacını karşılaması için altınlarını, bileziklerini ve paralarını bağışladı. Bu onurlu davranıştan 87 yıl sonra, Türk Hava Yolları’nın (THY) TC-JSU tescilli Airbus uçağına ‘Kalecik’ adı verildi. 

Haberin Devamı

BÜYÜK Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1920’li yıllarda ‘Muasır Medeniyetler Seviyesine Ulaşma’ hedefi ve ‘İstikbal Göklerdedir’ ilkesi çerçevesinde sadece iki ilin halkı, kendi arasında topladığı paralar ile uçak alınmasını sağlayarak, Hava Kuvvetlerine hediye ettti. Bunlardan biri Ankara’nın Kalecik ilçesi, diğeri ise Adana ili oldu. Bu davranışın ardından Türkiye’nin tüm şehirleri için Türk Hava Kuvvetleri’ni Kuvvetlendirme Kampanyası başlatılmıştı. Bu kampanya sonrasında da Hava Kuvvetleri’ne 300’e yakın uçak alınmıştı.

Kalecik halkının yiyeceğinden içeceğinden kısarak, ‘Breguet Bre.19. A2/B2/7.A2/.B2’ model savaş uçağı ‘Kalecik Tayyaresi’ olarak adlandırılmıştı. Uçağın alımından hemen sonra ise ilçenin Koramaz düzlüğünde askerler, belediye işçileri ve halk kazma, kürek gibi araç gereçlerle çalışarak, uçağın ilçeye ineceği alan yaptı. Belediye reisi, kaymakam, Türk Tayyare Cemiyeti Kalecik Şubesi, Askerlik Şubesi başkanları bu çalışmalara gözcülük etti. Kaleciklilerin heyecanlı bekleyişiyle de uçak ilçeye inmişti.

4 YIL ÖNCE GİRİŞİMLER BAŞLADI

Kalecikliler, tarihinde önemli bir yere sahip olan anı ölümsüzleştirmek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve THY bünyesinde dört yıl önce girişimler başlattı. Kalecik Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Ahmet Ateş, hem dönemin Ulaştırma Bakanı’na hem de THY Başkanı’na 19 Nisan 2011’de yazılı olarak başvurarak, THY filosunda hizmet veren uçaklardan birisine ‘Kalecik’ adının verilmesini istedi. Ateş, başvurunun sonuçlanmaması üzerine 14 Ocak 2014’te yeniden yazdığı yazılı dileksinde özetle şunları kaydetti:

DİŞİNDEN TIRNAĞINDAN ARTTIRILDI

“Kalecik halkı Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yaşanan yoksulluklar içerisinde, dişinden tırnağından arttırarak, yiyeceğinden içeceğinden kısıntı yapmış, Atatürk’ün ricasını kırmayarak ‘Breguet Bre.19. A2/B2/7.A2/.B2’ model savaş uçağının alınmasını sağlamış ve Hava Kuvvetlerimizin güçlendirilmesi için çok önemli katkıda bulunmuştur. Kalecik halkı olarak bizlerin isteği, THY filosunda hizmet veren uçaklarınızdan birisine ‘Kalecik’ isminin verilmesidir. Bu güne kadar gecikmiş olan ve hakkının teslim edilmesini isteyen Kalecik halkının bu haklı talebinin en kısa sürede tarafınızca değerlendirilmesini beklemekteyiz.”

KOTİL VE ÇİÇEK İLE TEMAS KURDULAR

Geçtiğimiz haftalarda Anadolu Turizm İşletmeciler Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, Turistik otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, THY Pazarlama ve Satış Yurtiçi Başkanı Halil İbrahim Polat ve TUROB Genel Müdür’ü İsmail Taşdemir önce THY Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Kotil’e ardından da eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e Kaleciklilerin talebini aktardı. Çiçek, Kotil’i telefonla arayarak Kalecikliler için isim verme işleminin bir törenle yapılmasının daha güzel olacağını söyledi. Gelişmeler sonrasında THY, TC-JSU tescilli Airbus uçağına ‘Kalecik’ adının verilmesini kararlaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!