Kalça dokusundan göz estetiği

Güncelleme Tarihi:

Kalça dokusundan göz estetiği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1999 00:00

Nilgün TEKFİDAN
Haberin Devamı

Doktor Levent Akçay, Türkiye'de de tıp alanında önemli adımların atıldığını kanıtlayan sağlık uzmanlarından biri. Doktor Akçay, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirdiği göz ameliyatlarıyla, göz protezi takılması imkansız hastaları eski görüntülerine kavuşturuyor.

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin uzmanlarından olan Dr Levent Akçay, oküloplastik uzmanı, yani göz estetiği konusunda uzman ve bir süredir gözünü kaybetmiş ancak protez takılması imkansız hastalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Genç doktor, kendi modifiye ettiği bir teknikle, ateşli silahlar, trafik kazası ya da göz tansiyonu yüzünden gözünü kaybeden, ancak protez takılmayan hastaları ameliyat ediyor. Akçay'ın uyguladığı teknikle kalçadan alınan yağ dokusunun nakledilmesiyle göz kesesinin protez gözü kabul etmesi sağlanıyor.

Levent Akçay'ın verdiği bilgiye göre görme özelliğini kaybeden göz zamanla küçülmeye başlar, göz bir nohut tanesi kadar kalır. Vaktinde müdahale yapılmadığından da göz protezi takılması imkansızlaşır. Çünkü göz boşluğunda ‘hidrosiapateti’ denilen 1.8 mm çapındaki implatı ve protezi taşıyacak doku kalmaz. İşte Levent Akçay, Almanya'da uygulanan bir tekniği modifiye ederek, protez takılması imkansız hastalara protez göz takmaya başladı.

GÖRME İLE İLGİLİ DEĞİL

Ameliyat sırasında hastanın kalçasından 2.5 santim eninde ve derinliğinde bir yağ dokusu alınıyor. Bu yağ dokusu, hastanın göz boşluğuna naklediliyor. Kalçadan alınan doku yeterli olmadığında ise kulak arkasından alınan dokuyla örtülüyor. Dudak mukozası, sert damak gibi dokular da kullanılabiliyor. Burada göz protezini taşıyacak bir kese yapılıyor.

Ameliyat vakanın özelliklerine göre ortalama 1 saat sürüyor. Bu ameliyattan üç ay sonra ise hastaya kendi göz renginde ve boyutunda protez göz takılıyor. Hasta, kaza ya da hastalık öncesindeki görüntüsüne kavuşuyor. Dr Levent Akçay, ameliyatın hastanın görme duyusunu geliştirmekle ilgili olmadığını, tamamen ‘estetik bir müdahale’ olduğunu kaydediyor.

34 yaşındaki Dr Akçay, bu tekniğin sadece yapay implant nakledilemeyen hastalar için kullanıldığını söylüyor. 1.5 yıldır bu teknik üzerinde araştırma yaptığını anlatan Dr Akçay, 1999 yılının Ocak ayından bu yana bu tekniği hastalar üzerinde uyguluyor. Yapay implantın reddedilme olasılığının yüzde 50-60 olduğunu kaydeden Akçay, kişinin kendi dokusunun nakledildiği bu teknikle 14 hasta ameliyat ettiğini ve şimdilik yüzde 100 başarı sağladıklarını ifade ediyor.

Araştırmalarını Kartal Hastanesi Göz Kliniği Şefi Prof Dr Ömer Kamil Doğan'ın himayesinde yapan Levent Akçay, 10 da asistan yetiştiriyor. Akçay, ‘Bu teknikle ilgili olarak Türkiye’de bilimsel makalelere geçmiş birşey yok' diyor. Dr Akçay, bu ameliyat tekniğiyle ilgili araştırmalarını gelecek Ekim ayında İzmir'de yapılacak Ulusal Oftalmoloji Kongresi'nde tıp çevrelerine sunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!