Kalça ağrılarının sebepleri

Güncelleme Tarihi:

Kalça ağrılarının sebepleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 09:32

Trokanter majör ağrı sendromunun kalçanın dış yanında şiddetli ağrı ve yürüme zorluğu şikâyetine sebep olduğunu ifade eden Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Cavit Meclisi, ağrının sebepleri ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Eski adları; trokanterik bursit, tendinit, kas yırtığı tanılarıdır. Çoğu zaman hastaların genelinde bu tanıların birlikte seyrettiğini biliyoruz. Tendonda ödem ya da yırtıklar, trokanterik bursada şişlik ve ödem ve kalça kaslarında hafif ya da orta derecede yırtıklar ağrının sebepleridir. Bundan dolayı, tümü birlikte tedavi edilmektedir. Bu sebeple, kalçanın dış yanında şiddetli ağrı ve yürünme zorluğu şikâyetine sebep olan bu sendromun tanısı bazen kafa karıştırıcı olabilmektedir.

 

Kalça ağrılarının sebepleri

 

AŞIRI ANTREMAN YAPMAK AĞRILARA NEDEN OLABİLİR 

Haberin Devamı

Bu durum sporcu olan ve olmayan kişilerde görülür. Sporcularda sebep aşırı antrenman ya da uzun koşu mesafeleri olabilirken, sporcu olmayan kişilerde ise aşırı veya yoğun işler olabilir. Sebep ne olursa olsun, neredeyse her zaman hasara uğramış bölgede kas kuvveti yetersizliği, kalça ve bacak açılarında doğuştan ya da sonradan gelişmiş değişiklikler tespit ediyoruz.

 

Kalça ağrılarının sebepleri

 

KEMİKTE HASAR OLUP OLMADIĞI TESPİT EDİLMELİDİR 

Hekim, öykü ve muayeneden sonra trokanter majör ağrı sendromundan şüphelenirse; ultrason ile görüntüleme yaparak bursit, tendon ve kasların durumunu tespit edebilir. Bundan sonra muhakkak MR görüntüleme yapılır. MR ile yumuşak dokular ışında kemikte ödem gibi hasarların olup olmadığı tespit edilir.

 

Kalça ağrılarının sebepleri

 

Tedavi, dokuların durumuna göre planlanır. Trokanterik bursa için istirahat ve buz uygulamak yeterli olmazsa, kortizon enjeksiyonu gereklidir. Tendon ve kas yırtıkları derecesine göre 1 – 3 ay süren fizik ve egzersiz tedavisi ile iyileşmezse, PRP ya da proloterapi enjeksiyonları ile destek olmak gerekir. Sporcularda hızlı iyileşme amaçladığımızdan, genellikle tüm tedavileri birlikte uyguluyoruz.

Haberin Devamı

Tedavi başarılı olduktan sonra, sorunun tekrarlamaması için, kuvvet ve esneklik sorunları çözülmelidir. Eklem açılarını düzletmek için tabanlık gibi uygulamalar tercih edilebilir. 

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!