Kalbinizi tatile hazırlayın

Kalp uzmanları sıcak yaz tatillerinden pek hoşlanmıyor. Kardiyologlar, kalp-damar hastalarının sıcak yaz aylarında daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.

Araştırmalar kalp krizlerinin yaz aylarında sıklaştığını gösteriyor. Koroner kalp hastalarının, kalp yetmezliği sorunu yaşayanların ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olanların sıcak yaz aylarında dikkatli olmasında fayda var.

KALP krizlerinden korunmada yeteri kadar dinlenip eğlenmenin, ruha ve bedene kendini yenileme fırsatı vermenin, keyfin, coşkunun, eğlencenin yararı büyüktür. Bu pencereden bakıldığında tatillerde kalp krizi sıklığının artışı, size paradoks gelebilir. Araştırmalar bu paradoksu açıklamanın pek de zor olmadığını gösteriyor. Çünkü tatillerde kalbe iyi gelmeyen şeylerin yapılma sıklığı artıyor. Tatil hataları kalp krizini tetikliyor. Özellikle sıcak yaz günlerine rastlayan tatiller, dikkat edilmezse kalp açısından tam bir kábusa dönüşebiliyor.

OTOMOBİL Mİ, KALP Mİ

Kalp krizi sıklığının tatillerde yoğunlaşmasının pek çok nedeni var: Tatil öncesi mutlaka yaptırılan otomobil bakımının kalpten esirgenmesi bunun birinci sebebidir. Çoğumuz orta yaşları geçmemize rağmen kalbimizde neler olup bittiğinin farkında bile değiliz. Kan basıncımızdan, kan şekerimizden, kolesterol seviyemizden, kalbi besleyen damarlarımızın kapasitesinden habersiziz. Uzun yaz yolculuklarına çıkmadan önce otomobilimizi tam bir bakımdan geçiriyor, ama aynı özeni kalbimizden esirgiyoruz. Ayrıca yolculuk sırasında ortaya çıkan trafik sorunları, stresler, sürücü hataları, sıcak, yeterince verilmeyen dinlenme araları ve daha pek çok şey kalbimizi daha işin başında zorlamaya başlıyor.

YEME İÇMEYE DİKKAT

Tatil anlayışımızda da kalp krizi tetikçisi yanlışlar var. Tatili bir yeme içme zamanı gibi düşünüyoruz. Tatil yemeklerini abartıyoruz. Özellikle ağır öğlen ve akşam yemeklerinin birer "kalp krizi bombaları" olduğunu unutuyoruz. Tatilde alkol tüketimi artıyor. Özellikle öğlenleri sıcak havada içilen alkol damar sistemimizde ciddi sorunlar yaratıyor. Akşamları fazla miktarda alkol tüketen erkeklerde kan basıncı yükselmeleri ve kalp krizleri çoğalıyor.

Sıcak hava kalp-damar sağlığının önemli bir düşmanıdır. Aşırı sıcak su ve tuz kaybına yol açıyor. Sıvı kaybı, kalbin daha fazla çalışmasına aşırı enerji harcamak zorunda kalmasına neden oluyor.

AĞIR EGZERSİZ YOK

Tatil eğlencelerinin abartılması ve uyku ihtiyacının dikkate alınmaması da önemli bir faktör. Bol alkollü ağır bir akşam yemeğini takip eden ciddi uykusuzluklar kalbi yoruyor. Tatilde yapılan sportif eğlenceleri de abartmamak gerekiyor. Eğer kalbinin ne durumda olduğunu bilmeyen bir hipertansiyonlu, diyabetli veya fazla kiloluysanız bu durum daha da önemlidir. Sağlıklı yaşam adına egzersize başlamayı yaz tatillerine erteleyenlerin dikkatli olmalarında fayda var. Bunların plaj voleybolu, futbolu ve sabah koşuları gibi ağır bedensel egzersizlerden uzak durmaları gerekiyor. Sıcak havalarda yapılan ağır egzersizlerden hazırlıksız bir kalp pek hoşlanmıyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Tatil öncesi sağlık kontrolleri mutlaka yaptırılmalı.

Sıcak havalarda aşırı bedensel aktivitelerden kaçınılmalı.

Su tüketimi arttırılmalı.

Alkol, çay, kahve sınırlanmalı.

Güneş ışınlarından ve sıcak ortamlardan uzak durulmalı.

Uygun giysiler kullanılmalı.

Uykunun önemi unutulmamalı.

Aşırı yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılmalı.

Yemeklerle birlikte özellikle gündüzleri alkol alınmamalı.

Bedensel egzersizler sabah erken veya akşam saatlerinde yapılmalı.

KALP KRİZİNİN ETKİLERİ

Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğsün orta yerinde sıkıştırır tarzda veya baskı şeklindeki rahatsızlık hissi önemlidir. Ağrı boyuna, çeneye, sol omuz ve sol kola yayılabilir. Bazen sırtta, dişlerde ve sağ kolda bile hissedilebilir.

Ağrı egzersizle oluşmuş ve dinlenmeyle geçmişse kalp kriziyle ilişkili olma ihtimali daha yüksektir. Beraberinde soğuk terleme, bayılma hissi, bulantı ve çarpıntı da yaşanabilir. Bulantı ve baygınlık hissi daha acil bir duruma işaret eder.
Yazarın Tüm Yazıları