Kalbini serin tut

Güncelleme Tarihi:

Kalbini serin tut
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 00:00

Meteoroloji yetkilileri 2013 yaz mevsiminin, son 50 yılın en sıcak yazı olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Uzun kış aylarından sonra birçok insan için sevindirici bir haber olsa da, bu durum özellikle kalp hastalıkları ve hipertansiyonu olanlar için tehlikenin habercisi olabiliyor. Aşırı soğuk havalar kalp damarlarının kasılmasına yol açarak kalp krizlerini tetiklerken, sıcak ve nemli havalar kalp hızının artmasına, damarların genişlemesine, tansiyonun düşmesine ve böylelikle kalp krizlerinin ve ritim bozukluklarının artmasına zemin hazırlıyor. Peki her geçen gün sıcağın kendini hissettireceği yaz aylarına kalbimizi korumak için neler yapmamız gerekiyor?


Medipol Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Biteker’e göre yaz aylarında kalp ve tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken 8 altın kural şöyle;


1. Kendini serin tut: Gerekirse vantilatör veya klima kullanın. Saat 11 ile 16 arasında dışarıda olmamaya çalışın. Serin tutacak, açık renkli, rahat ve bol  kıyafetler tercih edin.

Haberin Devamı


2. İç: Kaybettiğinizden daha fazla su için. Kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden ve alkol alımından uzak durun çünkü bunlar susuzluğu arttırır.Günde en az 8 bardak su için.


3. Hafif ye: Sindirim sistemini fazla çalışmak zoruda bırkacak ağır ve yağlı gıdalardan uzak durun. Sebze ve meyveyi bol tüketin.


4. Tuza dikkat et: Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuzun fikri doğrultusunda tuz kullanın.

5. Yüz ama dikkat et: Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girin, kumda güneş banyosu yapmayın, denizde kıyıya paralel olarak yüzün. Açıklarda yüzmeyin.

6. İlaçlarına dikkat: Doktorunuza danışarak hipertansiyon ilaçlarınızın yaza göre düzenlenmesini sağlayın.

7. Kilonu ölç: Özellikle kalp yetersizliğiniz varsa günlük olarak kilonuzu ölçün. Günde 1 kg’dan fazla kilo alırsanız ya da kaybederseniz doktorunuza başvurun.

8. Stresten uzak dur.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!