Kalbi omzunda

Güncelleme Tarihi:

Kalbi omzunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 00:00

ABD’lilerin ürettiği dünyanın en küçük yapay kalbi, 62 yaşındaki Gülşen Bark’a takıldı. 92 gramlık yapay kalbin pili de bir kol çantasına sığacak kadar küçük.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eab3c8f018fbb8f89145f6
KALP yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda takip edilen Gülşen Bark (62), acil kalp nakli listesindeydi. ABD’lilerin ürettiği, titanyumdan yapılan ve “mikro aksiyel pompa” denilen dünyanın en küçük yapay kalbi ona bir şans daha verdi; uygun kalp beklerken ölmesini engelledi. İstanbul Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde yapılan ameliyatta yapay kalp kendi kalbinin hemen altına yerleştirildi. Bir ucu sol karıncığa, diğer ucu insan vücudundaki en büyük damar olan aorta bağlandı.

İnternetten takip

Sol karıncıktan kanı alan pompa, hücrelerini tahrip etmeden aort üzerinden vücuda basmaya başladı. Ameliyatı yapan kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, “Kalp pompasının küçüklüğüne göre performansı çok iyi. Küçük olması nedeniyle özellikle çocuklar ve kadınlara kolayca takılıyor. Yapay kalbin çalışmasıyla ilgili tüm verileri internet üzerinden kolayca takip edebiliyoruz. Bu pompalarla yapılacak Avrupa çalışmasına dahil olduk” dedi. Küçükaksu, Bark’a takılan yapay kalbin, Türkiye’de bugüne kadar takılanların en küçüğü olduğunu söyledi.

Tek yasak deniz ve havuz

2 ÇOCUK, 3 torun sahibi Gülşen Bark, 14 yıl önce kalp krizi geçirdi. Yıllar içinde, ileri derecede kalp yetmezliği gelişti. 2.5 ay önce kalp nakli için bekleme listesine alındı. Ancak kalp çıkmadı. Son çare kalp pompası takıldı. Bark, pilin ıslanmaması için yeni kalbiyle deniz ve havuza giremeyecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!