Vücudunu soğuttular 10 gün sonra uyandı

Güncelleme Tarihi:

Vücudunu soğuttular 10 gün sonra uyandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 15:56

Epilepsi nöbetleri yüzünden bir yılda 11 kere yoğun bakımda yatan Ebru Alyaz, akciğer atardamarlarında gelişen pıhtılar nedeniyle kalbi durdu. Kalp akciğer makinası ile dolaşımı tamamen durdurularak 15 derecede 15 dakikada hayata geri döndü.

Haberin Devamı

18 yaşındaki Ebru Alyaz, dünyadaki 40 milyon epilepsi hastasından sadece biri. Sık geçirdiği epilepsi nöbetleri yüzünden bir yılda tam 11 kere yoğun bakımda yattı. Ama derdi epilepsi ile sınırlı kalmadı. Yoğun bakımlarda uzun süre hareketsiz kalmasına bağlı olarak akciğerler atardamarlarında pıhtı oluştu. Yine yoğum bakımda yattığı bir gün birden bire kalbi durdu. Hastanın ameliyatını yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Davit Saba, o anları şöyle anlattı:

"3 GÜN BOYUNCA 34 DERECE YOĞUM BAKIMDA TEDAVİSİ DEVAM ETTİ"

“Ebru, yoğun bakımımıza yatırılmadan önce epilepsi ön tanısı ile çeşitli hastanelerde uzun süre yatmak zorunda kalmıştı. Yoğun bakıma kabul edildiği gün solunum makinasına bağlı, tanısı belli değildi. Hastayı kabul ettikten kısa bir süre sonra kalbi durduğu için acil olarak akciğer pıhtısı ön tanısı ile ameliyata aldık. Hastayı ameliyathaneye naklederken kalp masajı yapmak zorunda kaldık. Hatta ameliyathanede kalp akciğer pompası hazırlanırken açık kalp masajı yapmaya devam ettik. Kalp akciğer makinasında vücudunu 15 dereceye soğutarak ve dolaşımı yaklaşık olarak 15 dakika tamamen durdurarak ameliyatı gerçekleştirdik. Akciğer damarlarının her ikisinden bol miktarda pıhtı çıkarttık. Ameliyat başarılı geçti ancak ameliyat sonrası beynini korumak için 3 gün boyunca vücudu 34 derecede tutularak yoğun bakım tedavisi devam etti. Bilinci kapalı geçen 10 günün sonunda Ebru, uyandı. Solunum makinasından ayrıldı. En önemlisi tüm bu olanlardan sonra kalıcı bir nörolojik bir hasar söz konusu değildi.”

Haberin Devamı

Vücudunu soğuttular 10 gün sonra uyandı

"BİR YILDA 11 KERE YOĞUN BAKIMDA YATTIM"

Sağlığına kavuşan Ebru Alyaz, başından geçenleri şöyle anlattı: “ Çok küçük yaşımdan beri elime koluma hakim olamazdı. Sanki istemsiz hareket ederlerdi. Daha sonra bu şikayetlerime bayılmalar eklendi. Bir gün okulda bayıldım. Beni taşırlarken kafamı çarptılar. Hastaneye gidip detayı muayene oldum. Bunun sonucunda da kalbimin bir damarının tıkalı olduğunu söyleyip beni anjiyoya aldılar. Bu işlemden bir saat sonra yoğun bakım yatağımda yatarken titremeye başladım, kasıldım. Nöroloji doktorunun muayenesinden sonra epilepsi olduğum ortaya çıktı. Zamanla nöbetlerim sıklaşmaya, süreleri de uzamaya başladı. Gözümü her açtığımda kendimi yoğun bakımda buluyordum.”

Haberin Devamı

Bir yılda tam 11 kere yoğun bakımda yattığını belirten Ebru Alyaz, “Bir müddet sonra yürürken zorlanmaya başladım, fizik tedaviye gittim. Zamanla geçirdiğim nöbetlerin seyri de değişti. Son geçirdiğim nöbet çok şiddetli olmuş. Uyandığımda her zamankinden farklı olarak göğüs kafesimde ameliyat izi vardı. Hiçbir şey hatırlamıyorum ama hayatta olduğum için çok mutluyum” dedi.

"YAŞADIKLARIMDAN SONRA HAYATIN NE KADAR GÜZEL OLDUĞUNU ANLADIM"

Hastalığı yüzünden eğitim hayatına ara verdiğini anlatan Ebru Alyaz, “Sağlığıma kavuşur kavuşmaz okuluma devam edeceğim. Yeni hobiler edineceğim. Yaşadığım bunca şeyden sonra hayatın ne kadar önemli ve güzel olduğunu anladım. Yaşamak çok güzel” diye konuştu.

 

 

BAKMADAN GEÇME!