Kalbi delik bebeği erken teşhis kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Kalbi delik bebeği erken teşhis kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 00:00

Türkiye’de her beş bin bebekten birinde görülen kalp deliği ve ters damar anomalisiyle doğan Yasin Recep Öztaş’ın hayatını doktorların hızlı ve doğru teşhisi kurtardı.

ERKEN teşhis bu kez bir bebeğin hayatını kurtardı. Erken teşhiste bebeğin babasının doktor, annesinin ise hemşire olması etkili oldu. Kalbi delik olan ve damar anomalisiyle doğan Yasin Recep Öztaş, Anadolu Sağlık Merkezi’nde Kalp Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Mercan tarafından ameliyat edildi ve kalbindeki delik yamandıktan sonra ters damarları düzeltildi.

Bebeğinin durumunu öğrendikten sonra çok üzüldüklerini belirten anne Şükran Öztaş, oğlunu kaybetmekten çok korktuğunu söyledi. Bebeğin morardığını ve nefes almakta sorun yaşadığını anlatan Öztaş, "Ameliyattan sonra eve çıktığımızda evde bakım hizmetinden yararlandık. Her gün bir hemşire gelerek bebeğimizin durumunu takip etti. Doktorumuza düzenli bilgi verildi. Bu da bebeğe ameliyat sonrası iyi bakmamızı sağladı" diye konuştu.

Kalp Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Mercan, Türkiye’de kalbinde delikle ve ters damarla yılda 600-700 bebek doğduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Dr. Mercan, önce bebeğin kalbindeki büyük deliği yamadıklarını, ardından da ters damarları değiştirdiklerini söyledi. Kalpten vücuda gitmesi gereken damarın akciğere, akciğerden vücuda gitmesi gereken damarın da vücuda gittiğini belirten Dr. Mercan, "Hızlı teşhis bu bebeğin hayatını kurtardı. Erken tanı konmasaydı ölebilirdi, çünkü bu tür bebeklerin yüzde 50-60’ı bir yaşına kadar ölüyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!