« Hürriyet.com.tr
MENÜ

Kalaycılık teknolojiye yenildi

Hürriyet Haber
SON GÜNCELLEME

Kaybolmaya yüz tutan kalaycılık mesleğinin yaşatılmaya çalışıldığı yerlerden biri de İzmir'de Kemeraltı. Kemeraltı'nda bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kişinin çabalarıyla ayakta tutulmaya çalışılan kalaycılığa gönül vermiş 50 yıllık usta Muharrem İncesoy, bakır tencerelerin, tepsilerin ve maşrapaların adeta süs eşyası olarak kullanılmaya başlandığına dikkat çekti.

İncesoy, Ege Bölgesi'nde bu mesleği sürdüren tek ocağın kendilerine ait olduğunu anlatarak, teknolojinin bütün ata meslekleri gibi kalaycılığı da yavaş yavaş bitirdiğini dile getirdi.

İncesoy, ''Şehir halkından kalay yaptırmaya gelen çok az oluyor. Gelenler ise kalayın değerini bilenlerdir. Daha kaliteli ve lezzetli yemekler bakır kaplarda pişirilebiliyor. Yani sağlığının değerini bilen ve yemekten zevk almak isteyenler, hala bakır kapları kullanıyorlar'' diye konuştu.

Kemeraltı'ndaki Sahlepcioğlu Camisinin arka tarafında küçük bir dükkanda baba mesleğini sürdürmeye çalıştıklarını anlatan dükkan sahibi Sefer Bartık ise mesleği öğretecek çırak bulamamaktan yakınıyor. Bartık, mesleği babasından öğrendiğini belirterek, ''Günümüzde kimse bize çırak vermiyor. Eskiler de aradan çıktıktan sonra bu meslek de yok alacak'' dedi.

Mustafa Sucuoğlu da, dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan mesleğin son temsilcilerinden biri olduğunu bildirerek, 50 yıldır bakır kaplara ve tepsilere şekil verdiğini anlattı. Bakır kapları adeta nakış gibi işlediğini dile getiren Mustafa Usta, bakır kapların kullanımının azalmasıyla işlerinin yok denilebilecek duruma geldiğini kaydetti. Mustafa Usta, ''Kendi oğlum bile bu mesleği yapmak istemiyor. Ben de öldükten sonra, nesilden nesle kalan bu dükkan kapanacak'' diye konuştu.

Bunları da Beğenebilirsiniz