Kahverengi tehlike

Güncelleme Tarihi:

Kahverengi tehlike
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çikolata ve kahve depresyon, histeri, fobi, yeme bozuklukluğu, şizofreni gibi psikolojik sorunları olumsuz etkiliyor.

İngiltere’de ruh sağlığı üzerine çalışan ’’Mind’’ adlı hayır kurumu tarafından yaptırılan araştırmanın sonuçlarına göre, çikolata başta olmak üzere şekerli gıdalar öncelikle hastanın ruh sağlığı üzerinde ’’kısa süreli bir düzelme’’ yaratıyor, ancak uzun dönemde hastaların ruhsal dengelerini daha çok olumsuz yönde etkiliyor. Mind’ın anketine katılan sinir hastalarının yüzde 25’i şekerli gıda tükettiklerinde bunun olumsuz etkilerini yaşadıklarını belirtti. Hastaların yüzde 50’si ise çikolatayı olumsuz etkiler konusunda ’’rakipsiz’’ ilan etti.

Ankete katılanların yüzde 10’u da kafeinin kötü etkilerinden söz etti. Sebzeden de şikayetçi olan denekler, sebzenin sütlü yiyeceklere göre genel ruh hali üzerinde daha çok olumsuz etkisi olduğuna inanıyor.

Muz ve müzik iyi geliyor

Meyvenin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin ise olumlu görüş bildiren deneklerin bütününe yakını, muz yediklerinde kendilerini iyi hissettiklerini söylediler.

Beslenmenin dışındaki etkiler üzerinde de duran Mind’a göre, müzik dinleme olumlu etkiler arasında rakipsiz. Müzik dinleyen ruh hastalarının yüzde 39’u kendilerini daha iyi hissettiklerini ve müziği bir çeşit terapi olarak kullandıklarını belirtiyor.

Müzik dinlemeyi yüzde 25’le bahçe işleri izliyor. Bu faaliyet de kişilerin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileriyle üst sıralarda yer alıyor.

Ruhsal sorunları olan kişilere göre, günlük faaliyetler içinde en az yararlı olanı ise dans etmek. Ankete katılanların sadece yüzde 5’i dans ederek ruhsal durumlarını daha iyi bir noktaya getirebildiklerini belirtiyor. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!