Kahvenin 50 tonu

Türk kahvesinin modası geçmez ama,“Americano içmeden kendime gelemem” ya da “yemek üstü bir espresso iyi gider” diyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Peki en lezzetli kahve keyfini nasıl yakalarız?

Haberin Devamı

Yıllardır sofralarımızın en büyük yandaşı çay, son 10 yıldır ciddi bir rakiple karşı karşıya: Kahve. Geleneksel vazgeçilmezimiz Türk kahvesinden bahsetmiyorum, Avrupalıların ve Amerikalıların ellerinden düşüremedikleri uzun ya da kısa çekim kahvelerden bahsetmekteyim. Halihazırda Avrupa’nın en az kahve tüketen toplumu olsak da günden güne bu tüketim hızlı bir artış gösteriyor. İlginç bir şekilde günde en az bir fincan Türk kahvesi içmeden kendine gelemeyen bazı arkadaşlarım, konu geleneksel ince bellide çay mı, fincanda Americano mu ayrımında genellikle ince belliden yana oluyorlar. Diğer taraftan her sabah en az 2 büyük fincan taze çekilmiş kahve içmeden kendine gelemeyenlerin sayısı da hiç az değil. Peki sizce biz çaycı mıyız, yoksa kahveci mi? Karar sizin. Çayla ilgili oldukça bilgi sahibiyiz, nasıl demlenir, nasıl servis edilir... Ancak ya kahve? Eğer siz de dışarıda ya da evinizde güzel bir kahve içmek istiyorsanız notlarıma bir göz atın.
Dışarıda güzel kahve içmek için:
Anında çekirdekten çekim: Kahvenizi mutlaka çekirdek olarak muhafaza eden yerlerde içmeyi tercih edin. Kahve çekirdekleri, öğütücüden çekilip toz hale geldikten sonra uzun süre beklerse, lezzeti, aroması ve nefaseti ister istemez kaybolur. Sipariş anında çekirdeği öğütmek ve kahveyi hazırlamak her zaman taze kahve içmeniz için önemlidir. (Kapsül kahveleri bu değerlendirmenin dışında bırakmak lazım).
Üst katman köpüğü: Özellikle espresso gibi kısa çekim kahvelerde üzerine bakın, hafif ince köpüklü bir tatlı kahverengi katman varsa, doğru ayarda bir makineden çekilen bir kahve içiyorsunuz demektir.
Damak tadı keşfi: Americano, espresso, cappuccino, filtre, latte, french press ve bunlar gibi farklı şekillerde hazırlanan kahvelere artık her yerde rastlıyoruz. Kişinin damak tadını bulması, sütü mü, süt köpüğünü mü, salt kahve tadını mı, aromayı mı sevdiğini keşfetmesi iyi kahve içmek için önemli bir detay.
Bardağın sıcak muhafaza edilmesi: Uzun çekim kahvelerde bardağın normal ısıda olması pek fark etmese de kısa çekim kahvelerde, kahvenin kendi ısısını muhafaza etmesi için bardakların sıcak tutulması önemlidir. Birçok kahve makinesinin üst bölümü bu iş için kullanılır. Kahveniz soğuk ya da ılık servis edilirse geri gönderip sıcak istemekten çekinmeyin.
Aroma seçimi: Kahve çekirdekleri yörelerine göre farklılık gösterir. Kimisi Güney Amerika kökenli kimisi Afrika kökenlidir. Deneyerek damak tadınıza uygun aromayı yakalarsanız, gittiğiniz lokantalarda kullanılan kahvenin yöresine göre siparişinizi yönlendirebilirsiniz, Pek havalı öyle değil mi?

Haberin Devamı

Türk kahveli krem brüle

Haberin Devamı

1 litre krema
1 paket vanilya
12 yumurta sarısı
150 gr şeker
100 ml Türk kahvesi
1 shot bardağı kahve likörü

Hazırlanışı

Krema ve vanilyayı birlikte ısıtın.
Yumurta sarısı ve şekeri çok iyi çırpın.
Ilık kremayı, kahveyi ve likörü yumurta ve şekerli karışıma yavaş yavaş çırparak ekleyin.
Köpüğün sönmesi için bir süre bekletin, gerekirse fazla köpüğü üstünden alın.
Isıya dayanıklı porsiyonluk kaplara koyun, derince bir tepsiye yerleştirin. Tepsinin içine, kapların yarı seviyesine gelecek kadar soğuk su koyun.
165 derecede 20-25 dk pişirin.
(Pişme süresi kabın hacmine ve fırına göre değişkenlik gösterir)
Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar bekletin, üzerini kapatmadan buzdolabında servis edene kadar soğutun.
Servis edeceğiniz zaman üzerine esmer şeker serpiştirip pürmüz ile yakın.

Haberin Devamı

Kült bir kahve dükkânı: Karabatak

Malumunuz Galataport öncesinde ve netleşen ihale sonrasında hızla gelişen bölge Karaköy. Ancak bu gelişim daha başlamadan Karaköy’de hayatına başlayan ve bugüne kadar da tutarlı bir şekilde servis veren bir kahve dükkanı var: Karabatak. Bir kahve dükkânı için ilginç bir isim, pek çokları yan tarafında bulunan sokağın adından esinlendiği hissine kapılsa da pek kimselerin bilmediği şekilde mekânın sahibi Ali’nin lakaplarından birisi ‘karabatak’. Kendi ithal ettikleri kahveleri servis ettikleri şirin bir Karaköy mekânı. Üst katında sessiz alan olarak ilan ettikleri, kahvenizle beraber kitap okuyup sükunet içinde çalışabileceğiniz bir de özel bölümü var. Bana hitap eden kısım ise sokaktaki asmaaltında oturup, günün yorgunluğunu çıkartacağım atmosfer. Burası hakkıyla kahve yapan, servis eden ve keyifli bir atmosfer sunan güzel bir dükkân. Henüz yolu düşmeyenlere şiddetle öneririm.

Yazarın Tüm Yazıları