Kahvehane müdavimi olabilirim

Siz de benim gibi Gaziantep Elmacı Pazarı’nda bulunan ve en eski Osmanlı kahvehanesi olan Tahmis Kahvehanesi’ne gitseniz, orayı görseniz eminim hep gitmek ve müdavimi olmak istersiniz. Zaten girişte sağdaki masada oturan müdavim amcaların yanına gidip masalarına ilişmeniz yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Sizinle hemen sohbet etmeye başlayacaklar, geçmişle ilgili yüzlerce anıyı hemen anlatacaklardır. Bu muhteşem sohbet sırasında önünüze hemen menengiç kahvesi gelecektir. İspanyol tarzı avizeler, duvarlarda asılı duran şiirler, resimler, kahvenin piştiği köz ocakları sizi mest edecektir.
Buranın kendine has atmosferi, ritüelleri, nargile adabı, müdavimlik geleneği sizi hemen içine çekecektir. Çarşı esnafı ve vatandaş için adeta psikolojik danışma merkezi işlevi gören Tahmis’te tek bir kahve içimiyle rehabilite olup mutluluktan uçabiliyorsunuz. Sohbetin yanı sıra saat 13.00 gibi başlayan canlı müzik, taş plak ve fasıl dinletileri, ramazanda yapılan Karagöz-Hacivat gösterileri ile tarihe ve müziğe doyabiliyorsunuz.
Yalnızca Tahmis’e gitmek ya da bir menengiç kahvesi içmek için bile Gaziantep’e gitmeye değer inanın.

Haberin Devamı

Kek Pera Palas

Öncelikle keki hazırlamak için derin bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri koyun. Mikserin yüksek devriyle en az 3-4 dakika çırpın.
Sonra, sıvıyağ ve ılık sütü ekleyerek 2-3 dakika daha çırpın.
Başka bir derin kapta kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı elinizle iyice harmanlayın.
Bu unlu karışımı yumurtalı harca aktarın ve 2-3 dakika daha çırpmaya devam ederek tüm malzemelerin birbiriyle iyice özleşmesini sağlayın.
Koyu boza kıvamındaki pürüzsüz kek hamurunu iyice yağladığınız ortası delik bir kek kalıbına aktarın.
Yaklaşık 5-10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında
35-40 dakika pişirin.
“Glazür” denilen sosu hazırlamak için, pudra şekeri ve ılık suyu iyice çırpın. Katı kıvamlı ve aynı zamanda akıcı olan bu sosu fırından çıkardığınız sıcak kekin üzerine gezdirin.
Fındıklı akide şekerlerini iyice döverek üzerine serpiştirin. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.

Malzeme listesi

- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı ılık süt
- 4-5 yemek kaşığı kakao
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- 8 yemek kaşığı pudraşekeri
- 3 yemek kaşığı ılık su
- 7-8 adet fındıklı akide şekeri

Yazarın Tüm Yazıları