Kahveci uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kahveci uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 00:00

Bolu Tüneli’ni İstanbul- Ankara yönünde bayramda servis amaçlı açmaya hazırlanan Karayolları’na, müteahhit firmadan uyarı geldi. 13 yıl önce Adnan Kahveci’nin ölümünü hatırlatan Astaldi firması "Tamamlanmayan işler var. Kaza olursa sorumlu değiliz" dedi.

BOLU Tüneli’nin İtalyan müteahhit firması Astaldi, tünelin İstanbul-Ankara istikameti tüpünü, Kurban Bayramı’nda servis amaçlı açmaya hazırlanan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne (KGM) ilginç bir uyarı yazısı gönderdi.

Astaldi, dün sabah noter kanalıyla gönderdiği yazıda, "servise hazır olmasına rağmen"; tünelin ışıklandırma, elektrifikasyon, buz çözücü ve radar sistemlerinin tamamlanmadığını belirterek "Servis hizmetinin, normal trafiğe dönüşmesi halinde doğabilecek kazalardan firmamız ve elemanları sorumlu olmayacaktır" dedi. Yazıda, "geçmişte vukuu bulan bir kaza"dan söz edilen bir bölüm de yer aldı. Astaldi, İstanbul-Ankara otoyolunun Gerede-Abant kesiminde "eksik işaretleme ile trafiğe erken açmaktan dolayı geçmişte meydana gelen kazada firma müdürünün sorumlu tutularak yargılandığı"nı hatırlatarak, muhtemel benzer bir durumda sorumlu olmak istemediğini bildirdi.

RAHŞAN AFFI KURTARDI

Hürriyet, Astaldi’nin yazısında söz ettiği "geçmişte meydana gelen bir kaza"nın Devlet Bakanı Adnan Kahveci’nin ölümüne yol açan kaza olduğu bilgisine ulaştı. Kahveci, 15 Şubat 1993’te, henüz trafiğe açılmayan Gerede-Abant kesiminde otoyolda ters yöne girmesi sonucu, bir otomobille çarpışarak eşi ve kızıyla birlikte hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından açılan davada KGM yöneticilerinin yanı sıra, trafik işaretlerinin eksik olmasından dolayı, Astaldi’nin o dönemki müdürü Centili de hapis cezasına mahkûm olmuş, Centili daha sonra "Rahşan affı" olarak bilinen yasayla kurtulmuştu.

ÖDENEK ÇIKMADI

Hükümet, Astaldi’ye ödenmek üzere çıkardığı ve İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan’a özel mektup yazmasına yol açan 160 milyon YTL’lik Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını uygulamadı. Dün itibariyle yılın bitmesi nedeniyle karar geçerliliğini yitirdi. KGM yetkilileri firmaya "YPK kararı var, nasıl olsa ödenecek diye Bolu Tüneli için ödenek koymamıştık ama bu durumda bayramdan sonra 2007 ödeneğimizden paranızı çıkaracağız" sözü verdi. KGM’nin bu sözü 23 Ocak’ta Türkiye’ye gelerek Başbakan Erdoğan ile birlikte Bolu Tüneli’ni açacak olan İtalya Başbakanı Prodi’ye "mahçup olmamak" için verdiği öğrenildi.

Açılmayan otobanda ters yola girmişlerdi

1949’da doğan Adnan Kahveci, 1987’de İstanbul’dan ANAP milletvekili seçildi ve Devlet Bakanı oldu. Bir süre sonra da Maliye Bakanlığı görevine getirilmişti. Adnan Kahveci, 5 Şubat 1993’de kullandığı otomobille, eşi ve iki çocuğu ile birlikte Bolu-Çaydurt mevkiinde resmi açılışı yapılmayan otobana yanlışlıkla ters yönden girdi. Hava sisli ve yağışlıydı. Tepeye çıktıklarında karşı yönden gelen Murat Demir’in kullandığı Mercedes otomobil ile çarpıştı. Kazada Adnan Kahveci, eşi Füsun ve diğer otomobilin sürücüsü Murat Demir yaşamını yitirdi. Otomobilden yaralı çıkan 17 yaşındaki çocukları Aslıhan Kahveci 10 gün komada kaldıktan sonra vefat etti. Araçta bulunan oğlu Cihan Kahveci ise yaralı kurtuldu. Ölümüyle ilgili suikast şüpheleri ise kazanın olduğu günkü gibi sisler içinde kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!