Kahve içme kararırsın

Güncelleme Tarihi:

Kahve içme kararırsın
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2005 00:00

Hemen hepimiz kahvenin sadece keyif verici bir içecek olmadığını, yorgunluğumuzu alıp uykumuzu açtığını biliriz. Ama kahvenin bir gün bu kadar çeşitleneceğini hiçbirimiz tahmin edemezdik herhalde. Buzlu, dondurmalı kahve çeşitleri hayatımıza çok çabuk girdi. Karacaoğlan kahveyi "ağalar beyler içerler" diye tanımlamış. Biz gençliğimizde ağa ya da bey olmadığımızdan mıdır nedir, kahve içemezdik. Annelerimizin bize kahve içirmeme bahanesi ise bambaşkaydı. Genç kızlar kahve içerse ciltleri kararır derlerdi. Bir taraftan böyle derken bir taraftan da "Kahve Yemen’den gelir, suyu Çemen’den gelir" gibi türkülerbsöyleyip "bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" diyerek kahveyi yüceltirlerdi. Ayva ishali keser, mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsaklardaki iltihabı alır ve kanı temizler. Midyeli talyatelle makarnası8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi15-20 adet kabuklu midye(25-30 adet kabuksuz midye de olur)1 paket talyatelle makarna (şerit makarna)2 adet orta boy domates4 diş sarmısak5 adet taze yeşil soğan4 yemek kaşığı zeytinyağı2 tatlı kaşığı tereyağı1 çay kaşığı tuz karabibern Makarnayı 9 dakika kadar haşlayıp süzün. Makarnaların birbirine yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Kabuklu midyelerin dış kısımlarını akan suyun altında iyice yıkayın. Hatta, midyelerin kabuklarını bir fırça yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Eğer kabuksuz midye kullanıyorsanız, midyeleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra yıkayıp süzün. Zeytinyağını kızdırıp midyeleri ekledikten sonra karıştırarak kavurmaya başlayın. Midyeler suyunu çekip açılmaya başlayıncaya kadar, 5-6 dakika pişirin. Sonra, kabuklu midyeleri tavadan alın. Şimdi de dövülmüş sarımsak ve incecik doğranmış yeşil soğanı aynı tavaya aktarıp 3-4 dakika kadar soteleyin. Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız domatesi, karabiber ve tuzu ekleyip sosu 5 dakika daha pişirin. Bu sosu makarnanın üzerine ilave edip karıştırdıktan sonra sıcak servise sunun.Balkabaklı fındıklı parfe10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı toz şeker4 dilim balkabağı1 tatlı kaşığı tarçın1 su bardağı dövülmüş fındık2 poşet toz krem şanti2 su bardağı süt20 adet bebe bisküvisin Balkabağı dilimlerini soyup yıkayarak parçalara ayırın. Toz şeker ve bir kahve fincanı su ekleyip kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabak dilimlerini çatalla ezip püre haline getirin. Üzerine dövülmüş fındık içi ve tarçını ilave edip karıştırdıktan sonra soğuması için bekletin. Diğer taraftan, krem şanti ve sütü mikser kabında 4-5 dak. çırpıp soğuması için buzdolabında 30 dak. bekletin. Ufalayıp un haline getirdiğiniz bebe bisküvilerini soğuyan kabak püresinin üzerine aktarıp karıştırın. Krem şantiyi de ilave edip tüm malzemeleri karıştırın. Çukur bir kaba temiz bir buzdolabı poşeti ya da streç film yayın. Parfeyi kaba aktarıp üzerine hafifçe bastırdıktan sonra buzlukta 4 saat kadar bekletin. Servise sunmadan 10 dak. önce buzluktan çıkarıp servis tabağına ters çevirin, kabak dilimiyle üzerini süsleyip servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!