Kahvaltı festivaline buyurun

Sabah sofralarının vazgeçilmezi çeşit çeşit peynirler, zeytinler, reçeller... Yöresel, organik, glütensiz, vejetaryen ve vegan seçenekler... Bugün ve yarın Tarihi Sirkeci Garı’nda gerçekleşecek olan Breakfast Kahvaltı Festivali’nde bunların tadına bakmakla kalmayacak, aynı zamanda uzmanlardan alacağınız eğitimlerle kahvaltı kültürüne dair pek çok şey öğrenecek, müzik gruplarının performanslarını dinleyebileceksiniz. Festivale katılacak uzmanlardan ipuçları aldık...

İpek İzci / iizci@hurriyet.com.tr
12.05.2017 - 15:40

 Mehmet Yaşin’den ‘Kahvaltıdan tat alma yolları, neler yemeliyiz?’

“Kahvaltıdan tat almak için uykunuzu almış olmanız lazım. Yataktan kalkar kalkmaz masaya oturmak kahvaltının tadını kaçırır. Kahvaltıyı siz hazırlamıyorsanız, hazırlayana yardımcı olun. Arada da ucundan tırtıklayın. Tüm bunlar iştahınızı kamçılayacaktır. Malzemelerin kaliteli olmasına dikkat edin. Tereyağının hasını, reçelin gerçeğini, balın sahte olmayanını, yumurtanın çift sarılısını, zeytinin selesini, ekmeğin ekşi mayalısını yiyin.”

Kahvaltı festivaline buyurun

Cenk Girginol’dan ‘Kahve nasıl demlenir?’

“Çekirdek halde alacağımız kahveleri, paketlerini kilitli bir kapatıcıyla kapatıp hava almaz bir saklama kabına koyarsak 5-6 güne kadar yüksek aroma değerlerinde kullanabiliriz. İkinci önemli nokta da; çabuk pişiren kahve makinelerinin kullanılmaması. Türk kahvesinin aromasını suya tam anlamıyla vermesi için bakır bir cezvede ağır ağır pişmesi gerekir. Mutlaka içme suyu kullanılmalı, oda sıcaklığında veya soğuk su tercih edilmeli. Metal kaşık yerine de ahşap bir kaşıkla iki-üç tur karıştırıp bir daha dokunmamalı.”

Kahvaltı festivaline buyurun

Hakan Doğan’dan ‘Buğday, un, ekşi maya ve ekmek’

“Mısırlı bir kadın, buğdaydan hazırladığı hamuru güneşin altında unuttu, geri geldiğinde onun kabardığını gördü ve hamuru atmak yerine kızgın bir toprak üzerinde pişirdi. Bundan 3 bin yıl sonra Louis Pasteur isimli bir bilim insanı hamurdaki kabarcıkları oluşturan şeyin tek hücreli mikroorganizmalar olduğunu açıkladı. Bu açıklamadan yola çıkan Avusturyalılar 19’uncu yüzyılda ilk fenni mayayı üretti. Binlerce yıl önce Mısırlı kadının hamurunun kabarmasına neden olan mikroorgamizmalar, bugün de aynı şekilde yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli olan beslenme faaliyetini devam ettiriyor. Onların beslenmeleri sonucunda ortaya birçok yan ürün çıkıyor. Bu yan ürünlerden gaz olanlar ekmeği kabartırken, asit, alkol, keton ve aldehitler gibi diğerleri de ekmeğe o bildik karakteristik lezzetini veriyor. Yani sağlıklı bir ekmek için bu mikroorganizmaları hamura dahil edip onların beslenmelerini ve çoğalmalarını sağlamamız gerekiyor. Bunu gerçekleştiren en geleneksel yöntemin adına ‘ekşi maya’ diyoruz.”

Kahvaltı festivaline buyurun

Sahrap Soysal’dan ‘Anadolu’dan güzellik kahvaltıları’

“Antakya’da zahterli ve narekşili zeytinyağına kızarmış ekmeği batırıp yemek, Kastamonu’da kahvaltı öncesi kızılcık ekşisiyle bağırsakları yumuşatmak, Uşak’ta siyah haşhaş ezmesiyle balı karıştırıp ekmeğe sürmek, Kıbrıs’ta karayağ içinde gannavuri ile bekletilmiş çakıstes zeytinini yemek, Gaziantep’te dövmeli alaca çorba içerek mideyi kahvaltıya hazırlamak güzellik kahvaltılarına en iyi örneklerdir.”

Yayınlanma Tarihi : 12.05.2017 - 15:32


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün