‘Kahrolsun angus’

MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, angus hayvanlarının ithali ve bununla ilgili sorunlar nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tam dört soru önergesi vermiş.

Haberin Devamı

Meclis'e soru: Hayvan ithalatçılarına bu 'imtiyaz' nedendir

Önergelerin veriliş tarihleri 13 Ekim olduğuna göre Belen daha çok bekleyecek.

Belen’in bu önergelerini özetleyelim:

ŞAHADETNAME

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 04.07.2011’de Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda Kasaplık ve Besilik Sığır Cinsi Hayvanların İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında 2010/31 No’lu Tebliğ çerçevesinde ithalat yoluyla ülkemize gelen hayvanların yurtiçi nakillerinde kullanılan menşe şahadetnamesi aranmadığı anlaşılmaktadır.

Yerli üreticilerimize sağlanmayan bu avantajın ithalatçı firmalara sağlanmasının gerekçesi nedir? Yerli üreticilerimize de böyle bir kolaylık sağlamayı düşünüyor musunuz?

Haberin Devamı

RUHSATSIZ ÇİFTLİK

Tekirdağ, Marmara Ereğlisi’nin Yakuplu Köyü’nde mukim Angos Hayvancılık Ltd. Şti. yaklaşık 100.000 metrekare çatısı kapalı bir alanda ithal ettiği hayvanları karantina süresi boyunca barındırmaktadır. Söz konusu çiftlik ruhsatsızdır ve bu sebepten dolayı İl Özel İdaresi’nce para cezasına maruz kalmış, ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü’nce yasaya aykırı hayvan nakli yaptığı için para cezası kesilmiştir. Buna göre, İl Müdürlüğünüzce, ruhsatı olmayan ve çevrede müthiş bir ağır koku yayan, ayrıca 220 bin nüfuslu (aslında 300 bini buldu) Çorlu ilçesine 5-6 km mesafedeki bu çiftliğin faaliyetine neden müsaade edildiği hususunda Bakanlığınızca bir inceleme başlatmayı ve bu hukuksuzluğa bir son vermeyi düşünüyor musunuz?

İLGİNÇ RUHSAT

Çorlu Tarım Müdürlüğü görev alanı içinde canlı hayvan ithalatçılığı yapan ve ortaklarının yabancı uyruklu olduğu Angos Hayvancılık Ltd. Şti. 25.03.2011’de Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak İşletme Uygunluk Belgesi ve İşletme Tescil Belgesi talebinde bulunmuş ve verilmiştir. Garip olan verilen belgedeki veriliş tarihinin müracaat tarihi olan 25.03.201l’den bir gün öncesinin (24.03.2011) tarihini taşımasıdır. Çorlu İlçe Tarım Müdürlüğü’ndeki bu başıbozukluğa dur demeyi düşünüyor musunuz?

GELİR KAYBI

Haberin Devamı

(Mehmet Şimşek’e) Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde mukim Yıldırım Dış Ticaret Ltd. Şti. 2010’da ülkemize Tekirdağ Martaş limanından 3, Akport limanından 1 olmak üzere toplamda 4 defa kasaplık koyun ithalatı gerçekleştirmiştir. Toplamda 134.286 adet ve 6.318.390 kg olan bu ithalatın gümrükten giriş toplam maliyeti 24.384.830,52 TL dır. Söz konusu şirket bu ithal ettiği kasaplık koyunları Et Balık Kurumu’na satması halinde (birim kg fiyatı 14 TL’dir) kurum hesaplama tekniğine göre (Toplam kgx%45etx14 TL/kg) 39.805.857 TL hasılat elde etmesi gerekirken 2010 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde 20.243.059,77 TL hasılat beyan etmiştir. Hazine’nin büyük gelir kaybı yaşadığı bu konuda bir vergi incelemesi yaptırmayı düşünüyor musunuz?

Haberin Devamı

TAKSİM’E Mİ İNSİNLER

Evet, angus meselesi ciddidir, kurbanlık hayvan satıcıları isyan halindedir; “Aracıların cebine bir şekilde para girip kendilerinin ‘yok’ sayılmasına tepkilidir; ithalatçıların iktidardan himaye gördüklerini düşünmektedirler. Nitekim, kurbanlık hayvanlarını Kadıköy’e getiren üreticiler eylem yaparak “Kahrolsun angus” diye bağırma noktasına gelmişlerdir.

İspanya’da yayla sıkıntısı nedeniyle 5 bin koyun ve 60 sığırla Madrid’in merkezine inen çobanlar gibi biz de bir gün sabah Taksim Meydanı’nda hayvan bakıcıları koyun, manda, öküz ve atlarının yerli ırklarını görürsek şaşmak gerekir.
Ne derseniz, bizdeki çobanlar böyle bir eylem yapabilirler mi?

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Dogmalarla düşünen insanın, gerçekleri algılaması mümkün değildir.”
(Nurullah Aydın)

Horon ve tango!..

BİR akademisyen ve bir yayıncı (Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu) KCK operasyonları çerçevesinde, Siyaset Akademisi adlı yapılanma içinde yer aldıkları iddiası ile tutuklandı.
İktidarla bugüne kadar “neredeyse” organik bir beraberlik içinde davranan liberaller infial içinde!.. Köşelerinden Başbakan’a mektup yazıyorlar, eleştirilerde bulunuyorlar. KCK ile ilgili bu gözaltı ve tutuklamaların demokrasiyle bağdaşmadığını, hükümetin giderek otoriterleştiğini iddia ediyorlar.
Biri, “AKP’ye entelektüel meşruiyet sağladıklarından” bahisle mevcut durumu kabul edemediklerini ve “adeta” yanıldıklarını itiraf ediyor.
Tayyip Erdoğan ve AKP, üç dönem seçim kazanmış durumda ve oylarının azaldığına dair bir emare şimdilerde gözükmüyor. Bu kadar güçlü bir oy desteğine sahip bir iktidara “entelektüel meşruiyet” kazandırmak iddiası, biraz, “atlar nallanırken kurbağanın ayağını uzatması”na benziyor. (Kurbağa çok sevimli bir canlıdır, yanlış anlaşılmasın.)
% 99’u Müslüman bir ülkede, İslami referanslara dayanan ve Milli Görüş geleneğinden gelen bir siyasi harekete entelektüel anlamda meşruiyet kazandırmak iddiası fazla abartılı bir vehim gibi gözüküyor.
Silivri yargılamalarına hukuksal bir süreç olarak bakanlar KCK soruşturmalarından hükümeti (Başbakan’ı) sorumlu tutuyorlar. Silivri, yargının alanına giriyorsa, KCK operasyonları hangi gerekçe ile yürütmenin (hükümetin) alanına giriyor.
Başbakan Karadenizli, horonda başı çekiyor. Horonda ahenk ve vücut ritmi esastır, kolay gözükür, zor oyundur, herkes oynayamaz, ahengi kaçırırsan hemen fark edilirsin, tangoya benzemez, kimse kimseyi idare edemez, herkes kendi hüneri ile oynar. Günün olaylarına göre karşılıklı türkü atılır, her horonda farklı nağmeler söylenir, uzun oynanır, yaratıcıdır, ezbere dayanmaz...
S. Ö.

Haberin Devamı

‘Ölü gömücü köşe dönücü zihniyeti’

II. Bayezid 400 kuyu açtırmış...

1509 yılında II. Bayezid’ın şehrin muhtelif yerlerine 400 kuyu kazdırarak fay hattındaki gerilimi sönümlendirdiği, şehri de depremin yıkıcı etkisinden kurtardığı ortada dururken...
2011 yılında, yani 500 sene sonra ilim ve kafa olarak o gün bilim adamlarının ‘Kemaline’ erişemediğimiz ortaya çıkıyor.
Ya idare edenlerimiz? Şehirdeki panik alanlarımız çok katlı imarcıların rantiye hesaplarına kurban edilmiş, yoğunluklar artmış, yollar trafiği, kanallar kullanılmış pis suları yağmurlu havalarda taşıyamaz, rögar kapaklarından kusar olmuştur. Aslında isyanıyla gelebilecek bulaşıcı hastalıkların da uyarısı yapılmaktadır. Van gibi yerde bile stada çadır kurulmuşsa şehir plancılarımızı sorgulamamız gerekir.
İnşaat mühendisi Yalçın Koçak soruyor:
“Diplomalarınızı parselcilik kursundan mı aldınız? ‘Köşe dönücü, ölü gömücü’ tekerlemesi yaftalanacak adam arıyor!”

Yazarın Tüm Yazıları