Kahramankazan kara kavunu törenle tezgahlara indi

Güncelleme Tarihi:

Kahramankazan kara kavunu törenle tezgahlara indi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2017 14:00

Kahramankazan kara kavunu törenle tezgahlara indi

Haberin Devamı

Hasan POLAT/KAHRAMANKAZAN(Ankara), (DHA)- KAHRAMANKAZAN'ın kendine özgü tadı, kokusu, aroması ve dayanaklılığıyla ünlü kara kavunu tezgahlarda yerini aldı. Her yıl geleneksel olarak açılan kavun pazarı, bu yıl da düzenlenen törenle dualar eşliğinde açıldı.  Ak Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan'ın da katıldığı törende Kaymakam Engin Aksakal, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, şehit yakınları ve gaziler ile kavun üreticileri katıldı. 
ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLERLE DAR GELİRLİYE DAGITILDI
Kahramankazan Belediyesi öncülüğünde kurulan kavun pazarı, protokol konuşmalarının ardından dualarla açıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da fiyatının belirlenmesi ve bazı çiftçilere destek olmak amacıyla yapılan kura çekiminde, 5 şanslı kavun üreticisinin pazarda sergilediği kavunun kilosu Kahramankazan Belediyesi tarafından  2,5 TL'den satın alındı. Geleneksel hale gelen pazarlığın ardından belediye tarafından satın alınan kavunlar, şehit yakınları, gaziler ve dar gelirli ailelere dağıtılmak üzere Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'ne teslim edildi. 
ÇİFTÇİLER HASTALIKLARLA UĞRAŞIYOR
Çiftçiler, kavunu meşhur olmasına rağmen kurtlanma, kuruma ve çürümenin yanı sıra verim düşüklüğünden dolayı para kazandırmadığından yakındılar. Büyük umutlarla ektikleri 10 dönüm tarladan 2 römork kavun ancak elde ettiklerini belirten çiftçiler, yeterli verimi alamamaktan yakındılar. Yetkililerin kavun üreticilerinin sesine kulak vermesını isteyen üreticiler, her geçen yıl kavun üretiminin düştüğünden ve hastalıklardan yakındılar. Üreticiler, bu şekilde gitmesi halinde Kahramankazan'ın muşhur kara kavununun iki yıla kadar tükenmesinden endişe ettiklerini dile getirdiler.
KAHRAMANKAZAN KARA KAVUNU OLDU
Ankara Milletvekili Murat Alparslan ise törende yaptığı konuşmada, "Kahramankazan ismi gerçekten hak edilmiş ve insanlık tarihi var olduğu sürece nesilden nesile anlatılacak bir kahramanlık timsalidir. Kahramankazan, başkentin marka isimlerinden biri. Kahramankazan Kavunu, dayanıklılığı ve tadıyla da tüm dünyada tanınan bir ürün. Geçen yıl Kazan kara kavunuydu, bu yıl Kahramankazan kara kavunu olarak tezgahlarda yerini aldı. Kahramankazan kavunu yakın zamanda hak ettiği değeri alacağına inanıyorum" dedi. 
Kahramankazan'ın kara kavununun özelliklerinden bahseden Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise sezonun en son kavunu oludğunu belirtti. Ertürk, "Susuz yetişir ve güneşten aldığı sıcaklıkla olgunlaşarak ihtiyacı olan aromaya ulaşır. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın da beğendiği bir tad. Cumhurbaşkanımız her yıl kendisi bir tezgaha uğrar, kavununu kendisi seçerdi. Gelemediği takdirde de biz hediye olarak götürürüz. Kahramankazan kara kavununun en büyük özelliklerinden birisi de uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde gelecek yıl Şubat, Mart aylarına kadar dayanabilen bir kavun olması. O tarihlerde ilaç niyetine çok kavun Türkiye'nin değişik noktalarına ulaştırılır" dedi. 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!