Kahire’ye gelen uçağa 165 yolcudan fazla almayın

TÜRK Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanvekili Hamdi Topçu, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in Kahire gezisini kendileri için fırsata çevirmek amacıyla çarşamba gecesi soluğu Mısır’da aldı.

Hamdi Topçu, THY’nin de Yönetim Kurulu Üyesi olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mehmet Büyükekşi’nin de desteğiyle Mısır Başbakanı Ahmed Nazif’e bir mektup gönderdi. Ayrıca Tüzmen’in konuyu Mısır’daki tüm resmi görüşmelerinde gündemde tutmasını sağladılar.

Mısır, Raşid Muhammed Raşid’in Ticaret ve Sanayi Bakanı olmasının ardından Türk işadamlarına kapılarını iyice açmış, iki yılda Türkiye’den 1.2 milyar dolar yatırım çekmeyi kafasına koymuştu.

Bu amaçla Mısır tarihinde ilk kez yabancı bir özel sektör kuruluşuna 2 milyon metrekarelik alanı "Türk Sanayi Bölgesi" olarak satmayı da kabul etmişti. Türk işadamlarına böyle kucak açan Mısır, kendi havayolu şirketini korumak için THY’ye ilginç sınırlamalar getirmişti:

Kahire’ye günde bir sefer yapabilirsiniz.

Bu seferinizi de mümkünse yolcusu 165’i aşmayacak uçaklarla yapın.

Eğer büyük uçak gönderecek olursanız da içinde 165 yolcudan fazlası olmasın.

165 aşan yolcu göndermek zorunda kalınca, bizden özel izin alın.

Bu kısıtlamalar Türk işadamlarının art arda yatırıma soyunmasıyla daha da hareketlenen yolcu trafiğinde THY’nin elini kolunu bağlıyordu. Mısır Başbakanı Ahmed Nazif’e gönderilen mektupta bunlar anlatılmış, destek istenmişti.

Aynı konuları Kürşad Tüzmen de görüşmelerinde dile getirmişti: "THY’nin Kahire’ye haftada 10 sefer yapmasının yolunu açın. Ayrıca THY’nin İskenderiye’ye de haftada üç sefer yapmasına izin verin. THY’ye bu imkanı sağlamanız halinde işadamlarımızın yatırımları hızlanır, onların yöneticileri rahatlıkla Mısır’a gelip gider."

Mısır Başbakanı Nazif, "Rahat yatırım yapmanız için her türlü desteğe hazırız" diyor.

Mısırlı Bakan Raşid ile Tüzmen, neredeyse aynı kabinedeymiş gibi yakın çalışıyor.

Buna karşın hálá THY’ye "165’ten fazla yolcuyla gelemezsin" sınırı uyguluyor...

Karşılıklılık ilkesi gereğince Türkiye de Mısır Hava Yolları’na "165 yolcu sınırı" koyuyor...

Yine de 2 milyon metrekarelik alanı "Türk Sanayi Bölgesi" ilan eden Mısır’a THY’ye takındığı tavır hiç yakışmıyor....

Google’da 165 bin ’THY devesi’ var

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen’in geçen hafta gerçekleşen Mısır gezisine katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve THY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi’ye birçok işadamı takıldı: "Mehmet Bey, artık en azından bir deve heykeli alırsın..."

THY Yönetim Kurulu Başkanvekili Hamdi Topçu da konuya bir başka espriyle yaklaştı: "Buradan bir iki küçük deve heykelciği alacaktım ama manşet atarsınız diye vazgeçtim..."

Sohbetlerden edindiğim bilgiye göre, THY Teknik’in apronda deve kesmesi dünyada tam 779 bin kez haberlere konu olmuş... Google girdik baktık, 779 bin değil ama 165 bin "THY devesi"ne ulaştık...

THY yönetimi bir yandan Google’a her girdikçe karşılarında "165 bin THY devesi" görünce hayıflanıyor, diğer taraftan da teknik bilgisi çok iyi olan bir yöneticinin deveyle birlikte "kurban" olmasına üzülüyor...

Ancak, üzülmek "deve imajı"nı silmeye yetmiyor...

Artık yoğurdu bile üfleyerek yiyoruz

GEÇEN hafta Kahire’deyken İstanbul’da sis nedeniyle THY’nin uçuşlarının iptalinden yakınan bir işadamı aradı: "Lufthansa sise rağmen İstanbul’a iniş kalkış yaparken, THY çoğu uçuşunu iptal etti. Bu nasıl iş?"

İşadamının yakınmasını hemen THY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi’ye aktardım: "Yoğun sis için özel sertifikası olan pilotlarımızla bazı seferler gerçekleşti. Tüm pilotlarımızı bu sertifikayla donatmamız mümkün değil. Dünyada da böyle bir havayolu şirketi yok."

Büyükekşi, Diyarbakır’da düşen uçak olayından sonra THY’nin uçuş güvenliğini en üst düzeye çıkardığını belirtti, "yoğurdu bile üfleyerek yemeyi tercih ettiklerini" aktardı.

Büyükekşi’nin anlattığına göre, THY pilotlar için asgari görüş mesafesini 800 metre olarak belirlemiş. Görüş mesafesi 800 metrenin altına indiği hallerde pilotlara "uçmayın" deniyormuş.

Ayrıca pilotlara geçmişte uygulanan, "pas geçme cezası" da kaldırılmış... Pilotlar en küçük risk durumunda bile pas geçmekte serbestmiş...

"THY siste neden uçuşları iptal etti?" sorusunun yanıtı böyle...
Yazarın Tüm Yazıları