Kağıt neşriyatı bırakıp dijitali nasıl sevdim

İşten eve dönüp de kapıda İKEA’nın yeni kataloğunu bulunca çocuklar gibi şenlendim. Fakat asıl sürpriz sanal alemdeymiş. Ben ki üçer beşer alırdım, kağıt baskıyı bırakıp dijital katalogun bağımlısı oldum.

Haberin Devamı

IKEA katalogları, özellikle son bir iki yılda, sadece ürün kataloğu olmaktan çıktı, birer dekorasyon dergisine dönüştü. Neyle ne birarada iyi durur, sıkıldığın eşyalara nasıl yeni süsü verirsin, sorunlu alanları nasıl döşersin gibi soruların cevaplarını bulabiliyorsunuz içinde. Bu yılıh 327 sayfalık kataloğunu, 2 Eylül’de dağıtmaya başladılar. Tema, “Çocukla Yaşam” olarak seçilmiş. Aileler için evin her yerinde çocuklarla daha fazla ve güzel vakit geçirmeye olanak sağlayacak öneriler var.


Bu kataloglar benim açımdan, tatil dönüşü durup durup bakılan fotoğraf albümleri gibi. Sonuncusundan üç tane edinmiş, evin üç köşesine dağıtmıştım.
Geçen gün eve gelip kapıda bu yılın kataloğunu bulunca yine çocuklar gibi şenlendim. Ne bileyim bunun kağıda mesafe koyup dijitale yanaşacağım an olduğunu. Ki ben über eski kafa bir bünyeye sahip olduğumdan dijital nimetlerden minimum düzeyde yararlanır, elime geçen tüm neşriyatı önce bir koklarım.

Haberin Devamı


Bu yılın kataloğu hepsinden farklı çünkü ilk kez “Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik)” yer alıyor içinde. Böyle deyince uzay mühendisliği gibi durdu, farkındayım. Türkçesi: Beğendiğin mobilyanın evinde nasıl durduğuna bakabiliyorsun. Gerçi bu dijital kataloğun sadeçe tek bir ayrıcalığı, daha ne oyuncaklı marifetleri var. Ama önce akıllı bir telefona ya da tablet bilgisayara sahip olmanız gerekiyor.


Kağıt neşriyatı bırakıp dijitali nasıl sevdim


Hemen indirdim kataloğu telefona. Uygulamalardan aratınca çıkıyor. İsterseniz normal bir katalog gibi sayfa sayfa bakabiliyorsunuz. Fakat bir de artıları var. Bazı ürünlerin ya da temaların alternatif fotoğrafları bulunuyor mesela dijitalde. Kağıtta tek kare ile geçilen bir yatak odasının dijitalde onlarca fotoğrafı olabiliyor. Gardrobun menteşelerine kadar tüm detayları çekmişler. Bir de 360 derecelik fotoğraflar var ki, bakması büper eğlenceli. Tabii dışarıdan bakana, sağa sola yukarı aşağıya çevirdiğiniz telefonla biraz avanak bir görüntü veriyorsunuz.


Haberin Devamı

Kağıt neşriyatı bırakıp dijitali nasıl sevdim


Dijitale videolar da eklemişler. Oynat işaretine dokunuyorsunuz, o ürünün tasarımcısı anlatmaya başlıyor. Ya da atölyede nasıl üretildiğini izliyorsunuz. Veya o ürünü kullanan bir aşçı mutfakta yemek yapmaya başlıyor.
Gelelim ‘Artırılmış Gerçeklik’ özelliğine... Ürünü seçiyorsunuz, telefonunuz otomatikman kamera özelliğine geçiyor. Kamerayı -diyelim mi ki bu bir yatak_ ürünü koyacağınız yere tutuyorsunuz, tak diye ürün ekranda, görüntünün üzerinde beliriyor. İstediğiniz gibi çevirip yakınlaştırabiliyorsunuz. Acayip eğlenceli. Yaklaşık 80-100 ürün bu uygulamaya dahil edilmiş. “Bu mobilya evimdekilere uyacak mı?” sorusu mağazaya gitmeden ortadan kalkıyor.

Haberin Devamı


Bir de ekstra içerikler var. İşaretli sayfaları (kağıtta) okutarak ev dekorasyonuyla ilgili ipuçlarına ve fikirlere ulaşıyor, odaları farklı açılardan görüyor, size özel fırsatlardan haberdar oluyorsunuz.

http://twitter.com/alısveriscadisi


Yazarın son yazıları


#23 Ağustos 2013 AVM HİKAYELERİ
#16 Ağustos 2013 Tekstil kimyasallarından nasıl korunmalı?
#26 Temmuz 2013 Haftasonu parklara gidin bir takas pazarı mutlaka vardır
#18 Temmuz 2013 Yedikule bostanının yaşamasına izin verin market yerine bostandan alışveriş yapalım
#16 Temmuz 2013 Hayvanseverler AVM’ye karşı


YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>


Yazarın Tüm Yazıları