Kafayı suç psikolojisine taktık

Güncelleme Tarihi:

Kafayı suç psikolojisine taktık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Dünyanın en azılı beş seri katilini bir cam hücre içinde düşünün. 17 Ocak’ta Garajİstanbul’da başlayacak ‘Pragma’ isimli tiyatro oyunu bu katillerin birbirleriyle çatışmasını anlatıyor. Senaryosunu Kuzey-Güney dizisinden tanıdığımız Buğra Gülsoy’un yazdığı oyunda; katilleri Gülsoy, Mert Öner, Emre Erkan ve Serhat Teoman canlandırıyor. Beşinci katilse sürpriz.

Haberin Devamı

Manson’ı kimin oynacağını söylemem
BUĞRA GÜLSOY

Pragma nedir?
- Bu isim pragmatizmden, yani faydacılıktan geliyor: Bir düşünce eyleme geçebildiği taktirde doğrudur. Pragmatizmle katilleri kesiştirdiğimiz nokta da bu. Çünkü katiller düşündükleri her şeyi eyleme geçirip, kendilerini orada var ediyor.
Nereden çıktı seri katilleri anlatan bir senaryo yazmak?
- Kurduğumuz yeni sinema-tiyatro oluşumu ‘GET’in amacı suç ve suç psikolojileri üzerine işler yapmaktı. Kafayı insan ve suç psikolojisine taktık. En uç örnekle başlamak istedik ve suçlu olduklarını kabul etmeyen seri katilleri seçtik.
Bir hücre içinde seri katiller... Sonra ne oluyor?
- Farklı dönemlerde yaşamış en tanınmış, vahşi, beş seri katili aynı hücrede buluşturuyoruz. Hepsi idam mahkumu ve üzerlerinde deney yapılıyor. Bir seri katilin diğeriyle yüz yüze gelerek, birbirlerine terapi yapmaları sağlanıyor. Bir yandan da inançları çakışıyor.
Beş seri katil diyorsunuz ama karşımda dört kişi var...
- Beşinci katil Charles Manson ve o işin sürprizi. Ağzımdan laf alamazsın.
Güney rolünden sonra bu rolde oynuyor olmanız şaşırtıcı geliyor mu?
- İnsanlar beni televizyonda izledikleri kadar tanıyor. Ekranda görüp ‘ağlak adam’ diyor. Oysa aktif olarak hep tiyatronun içindeydim ve yazıp çiziyordum.

Haberin Devamı

KİMSE KİMSEYLE SEVİŞMİYOR

Dört seri katili canlandıran dört erkek kadınların ilgisini çeker mi? İzleyicilerde Stokholm sendromu bekliyor musunuz?
MERT ÖNER: Türkiye’de olmayabilir ama seri katillerin ülkelerinde çok ciddi fanatikleri var. Hikayelerini takip ediyor ve haklarında yazılanları okuyorlar.
Peki sizce seri katiller seksi midir?
SERHAT TEOMAN: Biz oyuncu gözüyle bakıyoruz. Ama kitleler seksi buluyor. Bundy ve Ramirez en çok fanı olanlar. Hatta Ramirez ünlü bir dergisinin editörüyle hapisteyken evleniyor.
Az da olsa katillere hak verdiğiniz oldu mu?
BUĞRA GÜLSOY: Onları haklı görme gibi durumumuz yok, onlar kendilerini haklı görüyor. Bizim araştırdığımız neden kendilerini haklı gördükleri. Albert Fish, “Yaptıklarım yanlış olsaydı bir meleğin beni durdurması gerekirdi” diyor. Veya Charles Manson “Bana yukarıdan bakarsanız bir aptal görürsünüz, aşağıdan bakarsanız tanrınızı, tam karşıdan bakarsanız kendinizi görürsünüz” diyor.
Oyunun afişinde cinsellik uyarı işareti var. Ne kadar cinsellik göreceğiz?
EMRE ERKAN: Birebir cinsellik yok. Yani kimse kimseyle sevişmiyor.

Haberin Devamı

KATİLLERİNİ ANLATIYORLAR

ALBERT FISH (MERT ÖNER)
İnancı uğruna cinayet işliyor. Profili çocuklar. İnsan etine meraklı. Çocukların kemik ve bağırsakları hariç yerlerini bir ritüelle yiyor. Yedikçe günahlarının bedeninde toplandığını ve onları günahlarından arındırdığını düşünüyor.

ANDREI CHIKATILO (EMRE ERKAN)
Babası 2. Dünya Savaşı sırasında Rusya için savaşmış. Rusya’da “Almanlar’a esir düşeceğine öl çünkü vatan haini olursun” inancı hakim olduğu için vatan haini ilan ediliyor. Tek ideali avukat olup Rusya’nın haklarını savunmak. Hukuk fakültesine kabul edilmese de üniversite eğitimi görüp hoca oluyor. 18 yaş altını öldürüyor. Cinayetleri cinsel tatmin uğruna işliyor.

Haberin Devamı

RICHARD RAMIREZ (SERHAT TEOMAN)
Zorla İncil derslerine gönderiliyor. Vietnam’dan gelen kuzeninin masal anlatır gibi anlattığı, kanı donduran boğaz kesme hikayeleriyle büyüyor. ‘Gece Avcısı’ lakabını alıyor. Youtube’daki mahkeme sahnelerini izleyerek çalıştım.

TED BUNDY (BUĞRA GÜLSOY)
İçine kapalı bir çocuk. Sevgilisi tarafından terk ediliyor. Ablasının gerçek annesi, babası sandığının da dedesi olduğunu öğreniyor. Sonra aşık olduğu kadına benzeyen kadınları öldürmeye başlıyor. Amacı sadece kendi sevgilisinin yaşaması. Avukat olduğu için kendi davasını üstleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!