Kafa karıştıran 7 diyet efsanesi

Güncelleme Tarihi:

Kafa karıştıran 7 diyet efsanesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 09:46

Fazla kilolarla mücadele edenlerin ulaştığı sonuçlar genelde pek iç açıcı olmuyor. Kilo verdikten sonra bunu koruyanların sayısı ise gün geçtikçe azalıyor. Bu gidişatın birçok nedeni var, en önemlisi ise kilo verme sürecinde kargaşaya ve bilgi kirliliğine neden olan diyet efsaneleri.

Haberin Devamı

 

Bu durum hatalı diyetlere, hatalı diyetler de kilo verme başarısının düşmesine neden oluyor. 

İşte kulaktan kulağa yayılan ve doğruluk payı üzerinde tartışılan 7 diyet efsanesi...

1 -  AZ YERSEM KOLAY KİLO VERİRİM

Tam tersine öğün atladıkça metabolizmanız yavaşlayacağı için kilo almanız kolaylaşır. Diyet uzmanlarının ‘sık ve az yiyin’ demeleri bundan. Özellikle uzun süreli açlıkların etkili bir metabolizma yavaşlatıcısı olduğunu unutmayın. Zaten öyle olmasaydı insanın kıtlıklara 3-5 hafta bile dayanması mümkün olmazdı. Kilo vermenin yolu yükte hafif (kalorisi az), pahada ağır (proteini, minerali, vitamini bol, yağları sağlıklı) gıdalar yiyip içmekten geçiyor.

2 -  LİGHT ÜRÜNLER ZAYIFLATIR

Kafa karıştıran 7 diyet efsanesi

 

Haberin Devamı

Light diyetler olsa olsa zayıflamanıza yardımcı olur, tamamıyla kilo vermenize değil... Eğer birkaç kilo fazlanız var ve kurtulmak istiyorsanız az yağlı ürünleri (yoğurt, ayran, peynir) ya da şeker yerine tatlandırıcı kullanılmış besinleri (diyet içecekler, diyet tatlılar) kullanarak kilo kaybına destek sağlayabilirsiniz. Ne var ki bu ürünler doyurucu olmadıkları için gereğinden fazla tüketilmeleri nedeniyle kalori tasarrufu bir yana, kalori kazanımına yol açabiliyor.

3 - SAAT 19.00'DAN SONRA HİÇBİR ŞEY YEMEYİN

Eğer 21.30'da uyuyorsanız geçerlidir ancak gece yarısını geçtikten sonra uyuyan biriyseniz ne olacak? Gece saatlerinde ne yediğiniz önemlidir ve ne kadar yediğiniz. Bir kase yoğurt içine atılmış bir kaşık yulaf veya birkaç diyet bisküvi ile bir parça peynir, yanında yeşil çayla birlikte yiyebilirsiniz.

4 - YEMEKTEN ÖNCE BİR TAS ÇORBA İÇMEK TOK HİSSETMEYİ SAĞLAR

Kafa karıştıran 7 diyet efsanesi

 

Haberin Devamı

Bu bilgiyi her yerde okumuşsunuzdur ancak bunun doğru olabilmesi için sizin de doğru çorbayı seçmeniz gerekir. Bahsi geçen sadece sebzelerden oluşmuş ve içine başka bir şey katılmamış sebze ve tavuk çorbasıdır.

Kalorisi yüksek olan kremalı çorbalar, hazır çorbalar, içine un katılarak yapılan bakliyat çorbaları elbette bu kapsamda değerlendirilmemeli çünkü onların kalorisi ve besin değerleri ana yemeğiniz kadar ve bazen fazla bile.

5 - ZAYIFLAMA HAPLARI KİLO VERMEYİ HIZLANDIRIR

Bugüne kadar önünüze koyulan o mucize hapları, şurupları şöyle bir hatırlayın. Mavi, kırmızı, mor, beyaz haplar, çekici kapsüller, hatta bazen şişelere, tüplere konuşmuş sıvılardan 15-20’si hemen aklınıza geliverecektir. Bunların kimi yosun, kimi lahana, kimi yeşil çay, acı biber, kimi de Çin’den ithal mucize şeylerdir. Ama bugüne kadar bunlarla kalıcı ve sağlıklı bir kilo kaybı sağlayan siz dâhil bir tek kişi olmamıştır.

Haberin Devamı

6 - KIRMIZI ETTEN UZAK DURUN

Kafa karıştıran 7 diyet efsanesi

Ancak aşırıya kaçmamanız gerekir. Zaten diyetin amacı hiçbir şeyin aşırısına kaçmamanızdır. Kırmızı et protein ve demir açısından büyük bir kaynaktır. Etin yağsız olanını, kıymanın yağsız olanını seçin. Porsiyon kontrolü yapın. Yaklaşık avuç içi kadar kırmızı et haftada 1 veya 2 kez tüketilebilir.

7 - LİMON SUYU ZAYIFLATIR

Bu çok eski bir yanlış inanış. Limon suyunun yemeklerin üzerine sıkıldığında glisemik yükü azaltarak kilo kazanımı bakımından bazı avantajlar sağlayabileceği doğru ama aç karnına içeceğiniz limon suyunun yağları yaktığı bilgisi yanlış. Benzer şekilde greyfurt suyunun, elma sirkesi dâhil sirkelerin, maydanoz suyunun ya da herhangi başka bir şeyin suyunun kilo kaybı sağlayacağını ummayın.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!