Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinde hangi ibadetler yapılmalı?

Güncelleme Tarihi:

Kadir Gecesi ne zaman Kadir Gecesinde hangi ibadetler yapılmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 20:13

Kadir Gecesi tüm İslam camiası için oldukça önemli bir yere sahip. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte milyonlarca Müslüman vatandaş Kadir Gecesinin geleceği günü bekliyor. Tüm duaların ve ibadetlerin Allah katında değerlendirildiği bu gece milyonlarca vatandaş ibadet edip, Allah'a ellerini açmayı planlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini takvime göre 2017 Kadir Gecesinin hangi gün idrak edileceği belirlendi. Peki, Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinde hangi ibadetler yapılmalı? İşte detaylar.

Haberin Devamı

Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek sorusu binlerce vatandaş tarafından en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Ramazan ayına girilmesiyle birlikte binlerce vatandaş oruçlarını tutmaya başladı. Tüm İslam alemi için en önemli günlerden birisi olan Kadir Gecesi için aramalar başladı. Peki, Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? İşte detaylar.

KADİR GECESİ NE ZAMAN

İslam aleminin en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 çarşamba gününe denk geliyor. Kadir Gecesi'nde kılınan namaz bir ömre bedel sayılırken edilen hiçbir duada geri çevrilmiyor. Kadir Gecesi'nin önemi Kuranı Kerim'in bu ayda indirilmesinden ileri geliyor.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ

Kadir Gecesi, Müslümanlara göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir. Kur'an'da şöyle tanımlanmıştır:

Haberin Devamı

"Doğrusu biz Kur'an'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

İnna enzelnahu fi leyletil kadr. Ve ma edrake ma leyletül kadr. Leyletülkadri hayrun min elfişehr. Tenezzelül melaiketü verruhu fiha biizni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta madla'il fecr.

KADİR GECESİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Haberin Devamı

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

BAKMADAN GEÇME!