Kadınların altın günleri artık ’bireysel emeklilik günü’ olacak

BİREYSEL emeklilik şirketleri 1 milyon civarındaki katılımcı sayısını artırmak için yeni uygulamalara yönelirken, Anadolu Hayat Emeklilik kadınların ’altın günlerine’ el attı.

Anadolu Hayat Genel Müdürü Mete, bu altın günlerine giden uzmanlar kanalıyla ev kadınlarına yönelik poliçeyi tanıttıklarını belirtirken, bu sayede sisteme 51 bin üye kattıklarını açıkladı.

TÜRKİYE’de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) üçüncü yılını doldururken, sisteme katılan kişi sayısı 2006 yılı sonunda 1 milyon 60 bini, sistemdeki fon tutarı da 2.7 milyon YTL’yi aştı. Sektördeki 11 BES şirketi, sisteme giren katılımcı sayısını daha da artırmak, pazarı büyütmek için değişik poliçe seçenekleri geliştiriyor. Bunlardan biri de Anadolu Hayat Emeklilik... Kadınları, özellikle ev kadınlarını hedef kitle belirleyen şirket, çaylı-pastalı sohbetlerin yapıldığı ’altın günlerini’, ’BES günleri’ne dönüştürmeye başlamış. Anadolu Hayat Genel Müdürü Mete Uğurlu, "Ev Hanımları Emeklilik Planı adıyla hazırladığımız özel poliçe ile kadınların geleceğini güvence altına almasına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Kadınların toplandığı günlere katılan gelecek uzmanlarımız, BES hakkında bilgi veriyor ve isteyenleri anında sigortalıyor. Üstelik aylık prim ücreti de kadının yaşına göre sadece 50 YTL’den başlıyor" diyor. Bu sayede BES’e dahil olan kadın katılımcıların sayısı 51 bine ulaşmış.

ÜZÜCÜ DURUMLARDA GÜVENCE

"Kadınların altın günlerini BES günleri olarak değiştirmeye başladık" diyen Mete Uğurlu, kadınlara özel bu poliçenin en önemli özelliğinin ’emeklilik garantisi’ olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "10 yıl sonra emekli olmayı planlayarak bizden poliçe satın alan bir kadının örneğin birkaç yıl sonra eşinin vefat etmesi, iş göremez hale gelmesi ya da kendisinin iş göremez hale gelmesi durumunda emekliliğe kadar kalan prim tutarını biz ödemeyi garanti ediyoruz."

Türkiye’deki potansiyelin büyüklüğünü gören yabancı yatırımcıların da Türk şirketlerine ilgi gösterdiğini söyleyen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu ile kadınlara özel uygulamaların yanısıra sektörün geleceğini de konuştuk.

Ev Hanımları Emeklilik Planı’na kadınların ilgisi nasıl?

- Kadınlara özel hazırlanan plan ile sektörde önemli bir boşluğu dolduruyoruz. Sisteme giren kadın sayısı 51 bine geldi. Kadınlarımız bilgilendirildikleri zaman geleceklerini bugünden güvence altına alma bilinciyle hızla hareket ediyor.

Neden kadınlara özel böyle bir plan yaptınız?/images/100/0x0/55ea6deff018fbb8f87f5b3e

- Bunu sosyal güvenceden yoksun bir kitleye, sosyal sorumluluk olarak düşündük. En kárlı kesim bu kesim değil. Düşük katkı payı dediğinizde bu alanın bize operasyon maliyeti çok yüksek. Ama biz madem bu işteyiz, toplumun en çok sosyal güvenceye ihtiyacı olan kesimi olan ev kadınlarının da bu sisteme katılması için ne yapabiliriz diye düşündük ve bu plan ortaya çıktı. Kadınlar ne kadar iyi eğitilir, ne kadar kendilerini güvende hissederlerse, gelecek nesiller de o kadar iyi yetişir diye düşünüyoruz.

2008 HEDEFİ 100 BİN

Kaç kadına ulaşmayı hedefliyorsunuz?


- 100 bine ulaşırsak gururlanacağız. Şu anda 51 binlerdeyiz. 2008’in ikinci yarısında 100 bine ulaşmayı planlıyoruz.

* Kadınlar bu plana nasıl katılabiliyor?

-
Yaptığımız tanıtımların yanısıra kulaktan kulağa yayılan haberler sayesinde de hanımlar, gelecek planlama uzmanlarını altın günlerine davet ediyor. Altın günleri yavaş yavaş BES günleri olarak değişmeye başlıyor. Ev kadınları, kabul-altın günlerini BES günleri’ne çevirmek isterse 444 55 00 numaralı telefondan randevu alabiliyor. Böylece bu günlere gelecek planlama uzmanımız da katılarak onlara sistem hakkında bilgi veriyor.

Sisteme katılım için katkı payı ne kadar?

- Her kesimden katılım olsun diye katkı payını düşük tuttuk. Kadınlar, 18-34 yaş arasında 50 YTL., 35- 41 yaş arasında 70 YTL., 42 yaş ve üstü 90 YTL. ödeyerek bu sisteme dahil olabiliyor.

Sektördeki fırsatları değerlendiririz

Sektörde satılan şirketlerle ilgileniyor musunuz?

- Geçmişte Başak Sigorta’nın satış sürecine biz de katıldık. Bizim inorganiz büyümeyle ilgili hiçbir planımız yok. Etkin, verimli ve kárlı çalışmayı öngörüyoruz. Ama sermayemiz var, sektörde bir hareketlilik olursa onlarla ilgileniriz tabii ki. O tür fırsatları da değerlendiririz.

Emekliler ortaya çıktıkça BES’e ilgi daha da artacak

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

-
2007’nin son çeyreğinde biz ilk emeklilerimizi göreceğiz. Bunların çoğu bireysel hayattan bireysel emekliliğe aktardığımız kişiler. Bu emeklilerimiz tatmin edici bir birikim ya da düzenli bir gelir alacaklar. Bu emeklilerin ortaya çıkmasının da etkisiyle sistemin 2008’den itibaren ivmelenmesi beklenmeli. Bence ilgi arttıkça, insanlar sisteme koyacakları parayı da artıracaktır.

Katılımcıların yüzde 61’i ev kadını

Müşterileriniz içinde kadınların oranı nedir?

- Müşteri sayımız 192 binlerde ve 95 bini kadın. Bizde kadın-erkek aşağı yukarı eşit. Sektörde bu oran yüzde 40 kadın, yüzde 60 erkek.

Plana katılanların yaş ve meslek dağılımı nasıl?

- Yüzde 47’si 25-35 yaş, yüzde 29’u 35-44 yaş arasında. 24 yaş ve altı olanların oranı yüzde 12. Yüzde 36.5’i lise, yüzde 25’i üniversite ve yüksek okul mezunu. İlköğretim mezunu olanların oranı yüzde 27.5. Katılımcıların yüzde 61’i ev kadını, yüzde 5.69’u öğretmen.

Eşi sakatlanan ya da vefat eden kadının primlerini üstleniyoruz

Planı diğerlerinden ayıran özelliği nedir?

- Bu plan, beklenmeyen üzücü durumlarda ödemeleri üstlenerek kadınların geleceği için tam güvence sağlıyor. Planı alan kadının eşinin ölmesi ya da sakatlanması durumunda ödemeleri Anadolu Hayat Emeklilik üstleniyor. Planı alan kadın bekarsa, sakatlanması durumunda ödemeler yine Anadolu Hayat Emeklilik tarafından yapılıyor. Bu plan dahilinde ücretsiz 24 saat tıbbi yardım, ambulans ve doktor hizmetinin yanı sıra, çok sayıda sağlık kuruluşunda özel indirimler de kadınların hizmetine sunuluyor

Yabancılar Türkiye’deki her şirketle ilgileniyor

Yabancıların sektöre ilgisini nasıl buluyorsunuz?

- Türkiye’de 2004 sonu itibariyle kişi başına hayat prim üretimi 12 dolar, bu rakam ABD’de 1600 dolar, Avrupa ülkelerini çoğunda 2 bin doların üzerinde. Yabancılar bunu baktığında çok cazip görünüyor. Nüfusumuzun yüzde 75’i 25 yaş altında. Sigortacılık henüz emekleme döneminde. Kendi ülkeleri ise yaşlanmış ve artık sigortada yatırım yapacak alan kalmamış. Bu yüzden de Türkiye’de sigorta sektörüne yabancıların büyük ilgisi var. Hemen hemen de her şirketle ilgileniyorlar.

10’uncu yıl hedeflerinde sapma olması beklenmiyor

BES açısından 2006 nasıl geçti?

- Sektör 2006’da ciddi şekilde büyüdü. Katılımcı sayısı yüzde 55 arttı, 400 bine yakın yeni katılımcı geldi. 25 Aralık 2006 itibariyle BES’deki katılımcı sayısı 1 milyon 60 bini, fon tutarı 2.7 milyon YTL’yi aştı. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) hedefleri açısından sapma olmayacak gibi görünüyor. EGM’nin 2013 için 10. yıl hedefi ise 3 milyon katılımcı ve 15 milyar dolar fon büyüklüğü.

Anadolu Hayat Emeklilik 2007’ye nasıl başladı?

- 2006’yı 188 binin üzerinde katılımcı sayısı, 530 milyonun üzerinde fon büyüklüğü ile tamamladık. Ocak sonunda 200 bin katılımcı hedefliyoruz.

METE UĞURLU

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, 1955 Ankara doğumlu. ODTÜ İdari İlimler Fakültesi İşletme Fakültesi’nden 1978’de mezun oldu. Aynı yıl İş Bankası Organizasyon Müdürlüğü’nde Organizasyon ve Metod Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. 1990’da Bilgi İşlem Müdürlüğü’ne Grup Müdürü olarak atandı. 1996’da Organizasyon Müdürlüğü’ne, 2002’de İş Bankası Genel Müdür Yardımcılığı’na getirildi. Şubat 2006’dan itibaren de Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürlüğü’ne atandı.
Yazarın Tüm Yazıları