Kadınlardan "pembe metrobüs" eylemi

Güncelleme Tarihi:

Kadınlardan pembe metrobüs eylemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 13:14

Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları üyeleri, metrobüs hattında sadece kadınların kullanacağı "pembe metrobüs" uygulamasının başlatılması talebiyle eylem yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde dile getirip uygulamaya koymadığı “Kadınlara özel otobüs” projesi yeniden gündeme taşındı. Saadet Partisi İstanbul İl Kadın Kolları, topladıkları 60 bin imza ile İstanbul Büyükşehir Belediye Binası önünde taleplerini dile getirip, Topbaş’tan randevu istedi. Otobüslerde tacize uğradıklarından yakınan kadınlar, Japonya ve Malezya’yı örnek gösterip “Biz de Sayın Topbaş’tan her 4-5 araçtan sonra sadece kadınların bineceği pembe metrobüs istiyoruz” dediler.

Kadınlar adına konuşan Negehan Gül Asiltürk, İstanbul’u yöneten iradenin “ulaşım ve çarpık şehirleşme” gibi iki devasa soruna hiçbir temel çözüm ortaya koyamayıp, “İstanbul’un yöneticileri, şehri görsel efektlerle süsleyerek, sorunlarla yüzleşmeyi erteleyip, günübirlik çözümlerin cazibesine kapılarak, sorunları ağırlaştırlar” dedi.

İBB Başkanı Topbaş’ın, toplu ulaşım hizmetlerinde sorunların giderilmesi için, vatandaşların şikayetlerini bildirmelerine yönelik duyurularına dikkat çekip, “Bizler Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı olarak, hanımların kullanımına özel projelendirdiğimiz Pembe Metrobüs teklifimizin detaylarını paylaşmak ve topladığımız imzaları Topbaş’ın şahsına ulaştırmak istedik. Halkın taleplerini dikkate alacağını ifade eden Topbaş, hiçbir randevu talebimize cevap dahi vermedi” dedi.

“Pembe Metrobüs” le ilgili proje teklifini, 12 Mart 2012 yılında Saadet Partili meclis üyeleri aracılığı ile İBB Meclis Gündemine taşıdıklarını da hatırlatan Asiltürk, Kadın Kolları olarak da İstanbul’un 12 ayrı noktasında, 1 aydan kısa bir sürede topladıkları 60 bin imzayı Kadir Topbaş’a posta yoluyla ilettiklerini ifade edip, yetkililerin ilgisizliğinden yakındı.

ACİL İHTİYAÇ

12 Eylül 2010 referandumunda oyladıklarını belirttikleri kısmi Anayasa değişikliğinde yer alan ‘Kadına Pozitif Ayrımcılık’ ilkesine dikkat çekip, Topbaş’dan “Pozitif eylem” beklediklerini açıklayan Asiltürk, “Topbaş tüm İstanbulluların belediye başkanı. Belki saadet partilileri görmezden gelebilir ama kendisini temsil ettiğimiz 60 bin İstanbullunun imzası vardır ve kendisi bu 60 İstanbulluyu görmezden gelemez” diye konuştu.
Asiltürk, “Pembe Metrobüs” taleplerine ilişkin gerekçelerini ise şöyle sıraladı:

“Pembe Metrobüs bu devasa şehirde yaşayan hanımlar için bir lüks veya lütuf değil, gözmezden gelinemeyecek derecede mühim ve acil bir ihtiyaç. Metrobüsü tercih eden İstanbullu hanımların, araçlardaki yoğunluktan dolayı yaşadıkları sıkıntılar, genellikle hoş olmayan tartışmaları da beraberinde getirmekte. Gidecekleri yere yetişme telaşı içinde, mecburen dola araçlara binmek zorunda kalan bayan yolcular, hamile, çocuklu veya yaşlı oldukları halde, nefes almanın zor olduğu, itiş-kakışların yaşandığı bu araçlarla bazen istemeye istemeye seyahat etmek durumda kalmakta.

KENDİNİ İNSAN ZANNEDEN AHLAKSIZLAR

Kimi zaman kendisini insan zanneden ahlaksızlar tarafından, kadınlık zerafet ve onuru ayaklar altına alan taciz vakalarının yaşanması da bu durumu daha vahim noktalara taşımakta. Her 3-4 araçtan sonra 1 adet pembe renkli otobüsün sefere konulması halinde, isteyen kadın yolcular normal seferdeki araçlara, isteye nişe pembe renkli metrobüsü tercih ederek seyahat edebilecek. Bu uygulama kadınlara huzurlu bir yolculuk imkanı sağlayacak.

ABDEST BOZUYOR

Eyleme katılan başörtülü üniversite öğrencileri de eyleme destek verip, “Otobüslerde taciz edilmeden seyahat imkanı istiyoruz. En azından yoğun mesai saatlerinde böyle bir uygulama yapılabilir. Şafi mezhebinde erkekler kadınlara kazayla bile dokunsa abdestleri bozuluyor. Kadınlara özel otobüs uygulamasının bir an önce hayata geçmesini talep ediyoruz” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!