Trump karşıtı kadınlar sokağa indi

Güncelleme Tarihi:

Trump karşıtı kadınlar sokağa indi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2017 20:44

ABD'de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump'ı dünyanın dört bir yanından kadınlar protesto etti. 'Women's march' adıyla gerçekleştirilen ve sayıları 600'ü bulan gösteriler Avustralya'dan Kenya'ya, Fransa'dan Hindistan'a kadar birçok ülkede düzenlendi. Protestoların merkezindeki ABD'de ise 2 milyonu aşkın kişinin sokak gösterilerine katıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

'Women's march' adı verilen ve ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ı protesto amaçlı gösterilerin ilki erken saatlerde Avustralya'da gerçekleşti. Melbourne'de şehir merkezinde toplanan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu binlerce kişi, Trump'ın ABD başkanlık görevini devralmasını protesto etmek için bir araya geldi. Göstericiler, Trump karşıtı sloganlar attı ve yapılan konuşmalarda benzer siyasetçilerin Avustralya'da da iktidara gelebileceği uyarısında bulunuldu. 

Konuşmaların ardında Victoria Eyalet Parlamentosuna kadar yürüyen göstericiler, Trump'ın kadınlar, göçmenler ve Müslümanlar hakkındaki açıklamalarını eleştiren ifadelerin yer aldığı pankartlar taşıdı.

PARİS'TE 2 BİN KADIN YÜRÜDÜ
Trump karşıtı gösterilerin bir diğeri de Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşti. Eyfel Kulesi yakınlarındaki Trocadero Meydanı'nda bir araya gelen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 2 bin gösterici Paris Barış Anıtı'na kadar yürüdü.

"Teşekkürler Trump bizi aktivist yaptın", "Benim adıma ve benim vergilerimle iktidarı satın alma", "Sevgi Amerikayı büyük yapar nefret değil", "Biz halkız ve korkudan daha büyüğüz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Trump'ın kadın karşıtlığı ve ırkçılık içeren söylemlerini protesto etti.  Fransa'nın Strasbourg, Bordeaux, Marsilya ve Montpellier kentlerinde de düzenlenen gösteriler olaysız sona erdi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İNGİLTERE'DE GÖSTERİCİLERİN SAYISI 100 BİNİ AŞTI
İngiltere'nin başkenti Londra'da ABD Büyükelçiliği önünde başlayan yürüyüşün son durağı ise Trafalgar Meydanı oldu. Londra caddelerinde on binlerce kişi 'Irkçılığa hayır, Trump'a hayır', 'Çöplük Trump' sloganları attı. Gösteriye, Londra Belediye Başkanı Sadık Han, eşi Saadiya ile birlikte katıldı.

Protestocuların ABD liderini eleştiren pankartlar taşıyor. İngiliz basını, ülkenin neredeyse her kentinde sokağa çıkan insanların sayısının 100 bini aştığını bildiriyor.

ABD'DE YÜZ BİNLERCE KADIN SOKAĞA ÇIKTI
AFP'nin haberine göre başkent Washington'da düzenlenen protesto gösterisine yaklaşık 1 milyon kişi katıldı.

Haberin Devamı

New York'ta çoğunluğu kadınların ve gençlerin oluşturduğu yüz binlerce ABD'li, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin karşısındaki Dag Hammarskjold Park'ta toplandı.

Trump'ın seçim kampanyasında Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton ve kadınları aşağılayan bir üslup kullandığını iddia eden göstericiler, 2. Cadde ve 42. Sokak güzergahından 5. Cadde'deki Trump Tower'a doğru yürüdü.

ÜNLÜ İSİMLER KATILDI
Yürüyüşte, "New York'un First Lady'si" olarak anılan Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun eşi Chirlane McCray, sinema sanatçısı ve aktivist Cynthia Nixon, Rosie Perez, Taylor Schilling, Whoopie Goldberg ve Dame Helen Mirren ile birlikte ünlü sanatçı Yoko Ono da yer aldı. Ono, yürüyüşe tekerlekli sandalye yardımıyla geldi.

Haberin Devamı

Pankartlarda yer alan mesajların büyük çoğunluğunu, Trump karşıtlığı ifadelerle sosyal adalet, sivil haklar ve cinsiyet eşitliği konuları oluşturdu.

Amerikan polisi, protestocuların Trump Tower'a 2 sokaktan fazla yaklaşmasına izin vermezken, kalabalık trafiğin aksamasına neden oldu.
New York'ta saat 11.00'de başlayan yürüyüş, hava kararıncaya kadar devam etti.

FİLM YILDIZLARINDAN TEPKİ
Sundance Film Festivali'nin açılışının yapıldığı Utah'ta da Charlize Theron, Joshua Jackson, Aisha Tyler, Chelsea Handler ve Mary McCormack gibi ünlü isimler, Park City'de Kadınlar Yürüyüşü'ne katıldı.

Birçok Hollywood yıldızı ise 500 binin üzerinde kişinin katıldığı Los Angeles'taki yürüyüşte yer aldı.

Haberin Devamı

Aktivist sinema oyuncusu Ashley Judd, Washington mitingindeki "Kötü Kadın" konuşmasıyla alkış topladı.

Los Angeles, New York, Washington'daki gösterilerin her birine, Trump'ın göreve başlama ve yemin töreninde yer alandan daha fazla ABD'linin katıldığı iddia edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!