Kadınlar tekvando öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar tekvando öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 14:52

Tekvando Federasyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Şahin, kapkaç ve şiddet olaylarının daha çok kadınlara yönelik olmasının, Türkiye'de tekvando sporuna kadınların ilgisini artırdığını söyledi.

Şahin,  Türkiye'de kadınların da tekvandoya erkekler kadar ilgi gösterdiğini, bu sporu yapanların yarısını kadınların oluşturduğunu kaydetti.

Tekvandoda kadın sporcuların erkekler kadar başarılı olduğunu, zaman zaman erkek takımının önüne de geçtiğini ifade eden Şahin, “Kadın sporcularımız, tekvandoda son yıllarda Avrupa ve dünyada önemli başarılar kazandı. Bu başarı, aslında kadın sporcularımızın sayı olarak fazla olmasından kaynaklanıyor. Sporcu çok olduğu zaman seçme ve kaliteli sporcu çıkarma imkanımız oluyor” dedi.

Kadınların tekvandodaki başarısının bu sporun popülerliğini artırdığını belirten Şahin, “Artık özellikle veliler, kız çocuklarının tekvando yapmasını istiyor. Olimpiyatlarda, dünya şampiyonalarında Türk kadınlarının başarısını gören anne babalar, çocuklarını bu spora yönlendiriyor” diye konuştu.

ANTRENMANLAR BİR TÜR TERAPİ GİBİ”

Şahin, kapkaç ve şiddet olaylarının artması ve bunların daha çok kadınlara yönelik olmasının da kadınların savunma sporu olan tekvandoya yönelmesine neden olduğunu söyledi.

Bu tür olaylardan kendilerini korumak isteyen kadınların tekvando salonlarını doldurduklarını anlatan Şahin, “Yapılan araştırmalarla, tekvandoda yapılan antrenmanların kadınlar üzerinde estetik açıdan, fiziksel gelişim açısından ve ruhsal açıdan olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. En önemli kazanım ise bu sporu yapan kadınların kendilerine güvenlerinin artmasıdır” dedi.

Tekvandoda yapılan antrenmanların bir tür terapi gibi olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

“Burada yapılan, bir topu alıp oynamakla aynı şey değildir. Antrenmanda fiziksel dayanıklılığı geliştirici hareketlerin yanında tekvandonun kendi içindeki felsefesi aktarılıyor. Bu spordaki disiplin, saygı, selamlaşma gibi olgular, dışardaki sosyal yaşamda gerekli olan unsurlar. Antrenmanlarda tekniğin yanında bu felsefeyi de kazanan kadınlar, sosyal yaşamlarında daha rahat oluyor.”

Şahin, tekvando sporunda tekniğin çok önemli olduğunu, bu işin tekniğini öğrenen kişinin, kendisinden çok daha güçlü bir kişiyle mücadele edecek kapasiteye ulaştığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!