Kadınlar, milletvekili listelerinde ithal aday istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar, milletvekili listelerinde ithal aday istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 14:29

İZMİR Kadın Kuruluşları Birliği ve Kadın Adayları Destekleme Derneği (Kader) tarafından düzenlenen 'Desteğinle seçilirim' konulu toplantı; AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin kadın milletvekili aday adaylarını bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Milletvekili aday adayı kadınlar, aday olma gerekçelerini anlatırken, kadın kuruluşları da, siyasi parti ve seçim yasalarının değişmesini talep ederek, aday listelerinde ithal vekil istemediklerini söyledi. Toplantıda ayrıca aday listelerinde fermuar sisteminin uygulanması görüşü de ön plana çıktı.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP ve HDP’nin kadın milletvekilli aday adaylarının yanı sıra, Kader ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği üyesi çok sayıda kadın katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kader İzmir Şube Başkanı Nuriye Çelik, kadınların yaşamın her alanında yetersiz temsil edilmelerinin küresel bir eşitsizlik, ayrımcılık sorunu olduğuna değindi. Eğitimdeki fırsat eşitsizliğinden, karar mekanizmalarından dışlanmaya, iş yaşamında yok sayılmaktan, güvensiz kamusal alanların varlığına kadar, kadınların baş etmesi gereken çok katmanlı sorunların olduğuna dikkat çeken Çelik, "Türkiye nüfusunun yüzde 50’sini oluşturan kadınların, yetki paylaşımında ve karar alma süreçlerinde katılımı büyük önem taşıyor. Yasalarla var olan eşitliğin yaşama geçirilmesi için mücadele eden kadınların, bürokraside, yürütmede, yargıda, yerel ve genel meclislerde, yetki paylaşımında eşit şekilde temsil edilememesi, demokrasi ayıbıdır" dedi.

KADINLAR EŞİTLİK İSTEDİ

Haberin Devamı

Seçerken ve seçilirken eşitlik istediklerini kaydeden Nuriye Çelik, siyasi parti ve seçim yasalarının acilen değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Adayları belirlenirken, parti liderlerinin hükmünün değil de demokratik yöntemlerin ön plana çıkması gerektiğini söyleyen Çelik, kadın adaylara pozitif ayrımcılık uygulanmasını isteyerek şunları söyledi:

"Kadınlardan alınan aday başvuru ücretlerinin kaldırılması ve seçim sürecindeki masrafların fonlardan karşılanması gerekiyor. Uluslararası anlaşmalara imza koymasına rağmen, bu taahhütleri yerine getirmeyip, insan haklarının ve kadın haklarının göz ardı edilmesine son verilmesini istiyoruz."

FERMUAR YÖNTEMİ ÖNERİSİNDE BULUNDULAR

Haberin Devamı

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan da aday listeleri belirlenirken, fermuar sisteminin uygulanmasını istedi. Parlamentoda kadın milletvekili görmek istediklerini söyleyen Eraslan, kadınların birlik olması halinde başarılı olacaklarını söyledi. Kadın aday adaylarına seslenen Eraslan, "Kadın sorunu partiler üstü bir sorundur. Parti gözetmeksizin, kadın sorunlarında ortak hareket edelim. Eğer kadın hareketi bir yere gelmekte sıkıntı çekiyorsa bütün partilerde seçilen kadınların, tek ses olmasını başaramamasıdır. Aday olacağınız kesinleştikten sonra sizleri yeniden ağırlayacağız. Sizleri desteklemek için buradayız. Bize kendinizi anlatın, bizi ikna edin, sizleri tanımak istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Toplantı, kadın milletvekili aday adaylarının, kendilerini ve aday olma gerekçelerini katılımcılarla paylaşmasıyla son buldu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!