Kadınlar, medeni haklarını ne kadar biliyor

KADININ İnsan Hakları?Yeni Çözümler Derneği’nin 1995 yılında geliştirdiği ve o günden bu yana aralıksız olarak Türkiye’nin dört bir yanında sürdürdüğü Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) İstanbul’dan sonra bugün Ankara’da tanıtılacak.

Kadının İnsan Hakları?Yeni Çözümler Derneği Başkanı Doç. Dr. İpek İlkkaracan Ajas, 1995 yılından bu yana programın Türkiye genelinde 42 ilde 7.500’ü aşkın kadına ulaştığını belirtti. Eğitimin temel hedefinin, kadınları bir birey, ailenin ve toplumun etkin birer üyesi ve bir yurttaş olarak ilgilendiren her konuda hakları üzerine bilgilendirmek ve bu hakları yaşamlarında uygulamaya koymaları için gerekli bilgi ve desteği vermek olduğunu vurgulayan Ajas, aslında bu eğitimin bir toplumsal dönüşüm aracı işlevi gördüğünü ifade etti. KİHEP’e katılmış olan kadınların Türkiye’nin 12 ilinde 17 ayrı yerel kadın örgütlenme girişimi başlatmış olmalarının bunun bir göstergesi olduğunu söyleyen Ajas, programın kadınları sadece bireysel düzeyde değiştirmekle kalmayıp, ailelerini ve çevrelerini de olumlu yönde etkilediğini sözlerine ekledi.
1998 yılından itibaren Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında SHÇEK’e bağlı Toplum Merkezleri’nde uygulanmaya başlanan KİHEP, Türkiye’de sürdürülebilir devlet-sivil toplum işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olma sıfatını taşıyor. Türkiye’nin BM, AB gibi kurumlara hazırladığı raporlarda en iyi uygulamalardan biri olarak gösterilen KİHEP, aynı zamanda uluslararası İnsan Haklarında Yeni Taktikler Projesi çerçevesinde insan hakları konusunda kullanılan en iyi taktiklerden biri olarak seçildi.
4 ay süren ve 16 modülden oluşan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı kadınların günlük hayatlarını şekillendiren uygulamalar ve yazılı yasalar karşısında eleştirel bir bilinç kazanmalarını ve kendi stratejilerini üretmeye yönlendirerek güçlü bireyler olmalarını hedefliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda programa katılan kadınların %63’ünde aile içi fiziksel şiddetin sona erdiği, %54’ünün yeniden eğitimine başladığı, %29’unun ücretli bir işte çalışmaya başladığı, %13’ünün kendi işini kurduğu, %74’ünün aile içi kararlarda etkisinin arttığı, %72’sinin kocalarının tutumunun olumlu yönde değiştiği, %93’ünün kendine güveninin arttığı ve %93’ünün çocuklarına yönelik tutumunun düzeldiği tespit edildi.
İstanbul’daki toplantıyı biz izledik geçen hafta. Kadının İnsan Hakları?Yeni Çözümler Derneği’nin mensuplarını Dedeman Oteli’nde bugün 16.00’daki Ankara tanıtımında izleyiniz. Hepsi akıllı ve doğru kadınlar... Sizlere kadınların haklarını (medeni ve insan hakları dahil) biliyorlar mı? Bunun gibi eğitim programları veriyorlar. Devlet de önlerini açıyor. Bu açıdan devlet-STK açısından önemli bir işbirliği sayılıyor.

Banliyö trenleri it kopuk yuvası oldu

BEN Ankara’da ikamet ediyorum. Sade bir vatandaş olarak hergün işime TCDD’nin trenlerini kullanarak gidiyorum. İki aydır dikkatimi çeken bir konu oldu; o banliyö trenlerinin durumu...
İnanın içler acısı.
Gece geç saatlerde trende alkol alanlar, trenlerin camlarını kıranlar, iç aydınlatmaları kıranlar, kapı kollarını sökenleri mi arıyorsun daha neler neler!.. Üzülüyorum.
Önceden trenlerde devletin güvenlik görevlileri vardı, şimdi hiç kimseyi göremiyoruz. Bir araştırdık ki güvenlik görevlilerini trenden indirmişler.
Milletin can, mal güvenlikleri hiçe sayılmış. Herkesin keyfine göre uygulama yapıldığı aleni bir şekilde görülüyor.
Özetle... İnanın trenlerde seyahat etmek kolay değil, çünkü it kopuk kaynıyor her taraf. Önceden böyle değildi.
Yetkililer acilen durumu el koymalı.
Gülden TUNALI

GÜNÜN SÖZÜ


“Öğrenmeden düşünmek, düşünmeden öğrenmek tehlikelidir.”
(Konfüçyüs)
Yazarın Tüm Yazıları