Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 11:03

Haklı Kadın Platformu, kadınların hayatın her alanında eşit haklara sahip olması amacıyla, kadın milletvekilleri ve adaylarının yanı sıra sivil toplum örgütleri, iş dünyası temsilcileri ve konuyla ilgili kanaat önderlerini bugün sabah İstanbul Kongre Merkezi’nde ‘Kadınlar İçin Tek Ses’ organizasyonunda bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Haklı Kadın Platformu Kurucu Üyesi, Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın ev sahipliğinde, İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Oditoryum Salonu’nda düzenlenen buluşmada, partilerin kadın milletvekilleri ve milletvekili adayları, kadın erkek eşitsizliğini ve Türkiye’de kadına karşı her türlü ayırımcılığı kadın dayanışmasıyla yok etmek için çözüm yolları arandı.

Organizasyona, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın eşi Sema Doğan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Ayşe Arman, Yonca Evcimik, Meltem Cumbul, Elif Dürüst, CHP, MHP, HDP’nin bazı miletvekilleri, milletvekili adayları, STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu siyaset, iş, sanat ve medya dünyasından birçok isim katıldı.

Haberin Devamı

Haklı Kadın Platformu kurucusu Vuslat Doğan Sabancı, buluşmanın açılış konuşmasında şunları söyledi:

Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele

AŞURE’NİN FARKLI BİR HİKAYESİ VAR

Vuslat Doğan Sabancı, konuşmasında “Salona girerken hepinizin yanında küçük aşureler gördük. Tadını da çok sevdiğim aşurenin farklı bir hikayesi var. Ankara’da iş bulan fakat işe girebilmek için bir ikamet adresi arayan bir kız annesini arıyor ve durumunu anlatıyor. Annesi ‘Bana bırak’ diyor ve mutfağa girip güzel bir aşure pişiriyor. Sonra tepsiyi aldığı gibi yola koyuluyor. Bütün komşularını birer birer geziyor, aşure ikram ediyor. Hepsiyle de konuşuyor. Günün sonunda 7’inci kapıda öğreniyor ki çok sevdiği komşusunun çok cömert bir akrabası Ankara’da boş, kızına kullandırabileceği bir iş yeri var ve ‘Bu adresi kullanabilirsin’ diyor.

Annesi coşku içinde arayıp kızına adresi veriyor. Annelerin geninde yüzyıllardır olan bir şey, anne ilişki, bağlar ve samimiyetle çözüyor hikayeyi. Tek başına da çözmüyor, komşu kadınlar da var. Karşılıksız tereddüt etmeden vermek, yardım etmek adına komşu kadınlar da var. Dünya üzerindeki bütün kadınlar ama özellikle bu topraklardaki kadınlar, bunu uzun yıllardır biliyor. Bildiğimiz; ilişki kurma, bağ kurma ve bunun üzerine koyduğumuz koşulsuz yardım etme sanatı. “ dedi.

Haberin Devamı



ÜLKEMİZDEKİ DİĞER KADINLARIN HİKAYELERİNE KULAK VERDİĞİMİZ İÇİN BURADAYIZ

Bugünün dünyasına bakınca bambaşka bir hikaye gördüğünü ifade eden Sabancı, “Sıkı bir rekabet… Öldürülesiye, ezesiye bir rekabet. Bireysel, tek başına güçlü olacağız, ayakta kalacağız... Buraya kadar geldi dünya ve bir yere çattı, daha ileriye gidemiyoruz. Dünyayı her açıdan daha ileriye götürmek için şimdi başka bambaşka bir rüzgar esmeye başladı. O rüzgar bizi başka bir yere götürüyor. O rüzgarla birlikte bir masal duyuyoruz. Masal, bir mısırcının masalı. Mısır yetiştiren bir çiftçi var, ‘En iyi mısırları ben yetiştiririm’ diyor ve bir tarım festivaline katılıyor. Festivalde mısırcının yanına çok da iyi mısırları olmayan bir çiftçi geçiyor.

Haberin Devamı

İki çiftçinin de tarlası bir sınırla ayrılıyor. Fakat rüzgar sınır tanımıyor. O esen rüzgar, yandaki kalitesiz mısırın üzerine uçuyor ve üstüne konuyor. En kaliteli mısırı yetiştirebilmemiz için bu kaliteli mısırla güne başlamamız gerekir. Buradan geldiğimiz noktadan daha ileriye gidebilmek için, bireysel olarak ailemiz, çevremiz ve güzel ülkemiz için daha ileriye gitmemiz için artık bu rüzgara kulak vermemiz gerekir. Bugün de bizi bu rüzgar bir araya getirdi. Hiçbirimiz aslında kendi bireysel kadın hikayemiz için burada değiliz. Sadece onun için burada değiliz. Hepimiz ülkemizdeki diğer kadınların hikayelerine kulak verdiğimiz için buradayız. İstediği okula gidememiş, istediği mesleği yapamamış, yaşamak zorunda olduğu hayatı yaşamak zorunda kalmış ya da hayallerini hiç yaşayamamış yüzlerce binlerce hikaye hepimizin zihninde ve gönlünde birikiyor. “ dedi.

Haberin Devamı

Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele

HAKLI KADIN PLATFORMU

Ocak 2011’de Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın çağrısıyla bir araya gelen Haklı Kadın Platformu’nda Türk Kadınlar Birliği, KAGİDER, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kadın Adayları Destekleme Derneği, Marmara Grubu Vakfı, Uçan Süpürge’nin de aralarında bulunduğu 40’a yakın güçlü sivil toplum kuruluşu, iş kadınları, akademisyenler, sendikacılar, gazeteci yazarlar bulunuyor. Haklı Kadın Platformu, siyasette eşit temsil, istihdamda cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet gibi konularda çalışmalar yapıyor.



ŞANSLIYIZ ÇÜNKÜ CİDDİ SAYIDA KADIN MİLLETVEKİLİ OLACAK MECLİS'TE

Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bu hikayeleri paylaştığımız fark ettiğimiz ve kayıtsız kalmadığımız için buradayız. İlgilendiğimiz bir şeyler yapmak istediğimiz ve o ilişkileri hikayelerimizi paylaştığımız bağları kurduğumuz için buradayız. Umuyorum ki bu bağların üzerine güzel bir ağ örelim. Biz kadınlar örmeyi de iyi biliriz. Bu ilişkilerin üzerine öyle bir ağ örebilelim ki yalnız olmayalım, toplumsal faydayı sadece kendimiz için değil bütün ülkemiz için yukarı çıkaralım. Aslında çok şanslıyız çünkü ciddi sayıda kadın milletvekili adayı olacak mecliste. Bu yeni mecliste umuyoruz ki kadın adaylarımız, tabii ki de kıyasıya rekabetin içinde olacaklar. Hepimiz siyaseti biliyoruz, iş dünyasından farklı değil, bazen daha da acımasız. Çok öldüresiye rekabet de olsa bunların üzerinde bir ortak paydada buluşabilir. Kadın milletvekili adaylarımızdan bunu arzu ediyoruz. Bugün bunun için bir aradayız. Hepimizin gönlünde onların bizim sesimiz olması, hem de seslerini çıkarırken yalnız hissetmemeleri, birbirleriyle de aynı bağları, aynı ilişkileri örmesini diliyoruz. Çünkü biliyoruz ki birlikte daha gür çıkacak sesimiz. Hem kendimiz hem kadın ve kadınca sorunlarımız hem de ülkemiz ailemiz için çok daha iyi yerlere geleceğiz. Hepinize gönlünüzü aklınızı verdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz” dedi..

Haberin Devamı

Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele

TÜRKİYE’NİN KADIN GERÇEĞİ SAHNEDE

Üç panel halinde düzenlenen buluşmada ünlü oyuncular Nilgün Belgün, Bennu Yıldırımlar, Seda Türkmen, Deniz Özerman, Ecem Üstündağ performanslarında Hürriyet gazetesinin kampanyası olan “Aile İçi Şiddete Son Acil Yardım Hattı verilerinden derlenen gerçek yaşam öykülerini sundular. Daha sonra gazeteci-televizyon sunucusu İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünde yapılan üç panelde, CHP, MHP,HDP’li milletvekili ve milletvekili adayları kadın sorunu ve çözüm yollarını anlattılar. CHP’den Aylin Nazlıaka, Selin Sayek Böke ve Selina Doğan, MHP’den Ruhsar Demirel, Aybüke Topçubaşı Ekici ve Senem Kılıç, HDP’den Selma Irmak, Filiz Kerestecioğlu ve Hüda Kaya izleyicilerin “#BenimSesimSensin” hashtag’i ile sosyal medyada paylaştıkları sorularını da cevaplandırdı.

Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele

MİLLETVEKİLLERİ NELER SÖYLEDİ

MHP’Lİ RUHSAR DEMİREL: Sevdiklerinin sesiyle gelir felaket, derler. Kadın hikâyeleri de böyledir biraz. Kadına önce yaşama hakkı verilmesi gerekir. Kadınların siyaseti meclisle kısıtlı tutmamaları gerektiği en önemli tespitim. Günümüzde erkek iş hayatındaki ya da evdeki kadının karar verici konumunda olmasını istemiyor. Ama kızının karar verici olmasını istiyor.

Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele


HDP’Lİ SELMA IRMAK: Partiler üstü bir çağrı olduğu için Haklı Kadın Platformu bu organizasyonunu değerli kılıyor. Bugün Kürt kadın dövülüyor, Türk kadın öldürülüyor, Laz, Çerkez, Ermeni kadın istihdam sorunu yaşıyor. Bu sorunların hepsi kadın kimliğinden kaynaklı sorunlardır. Bu nedenle biz önce kadınız. Kadının her alanda karar verici olması gerekiyor. Evde de siyasette de erkekler karar verici konumundadır. Bunun için somut bir öneri getirmek gerekirse iş yerlerinde yüzde 50 kadın kotası getirilmesini öneriyoruz.

CHP’Lİ AYLİN NAZLIAKA: Kadın milletvekillerinin yaşamın her alanında kadın haklarını savunması için partilerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Eğitim ve iş hayatının yanı sıra girişimci kadınlara da destek verilmesi gerekiyor. Bir araştırmaya göre evlendikten sonra kadınların evdeki iş yükü yüzde 49 artıyor, erkeklerin ise iş yükü yüzde 38 azalıyor. Bunu bu salondaki herkesin de onaylayacağını düşünüyorum.

HAKLI KADIN PLATFORMU
Türkiye’de Haziran 2011 seçimlerinden önce, 100 binee yakın kadını temsil eden sivil toplum örgütleri, kadın eşitliğini destekleyen kurumlar ve kişiler tarafından oluşturulan Haklı Kadın Platformu,
• Kadınların parlamentoda erkeklerle eşit şekilde temsil edilmesini • Kadınların şiddetin her türlüsünden korunmasını; Toplumsal cinsiyet eşitliği için gereken adımların ivedilikle atılmasını
• Kadınların istihdamda hak ettikleri yeri bir an önce almasını ve kadınları ayrımcılıktan koruyacak yasaların hayata geçirilmesini sağlamak için çalışmalar yapıyor.

Kadınlar İçin Tek Ses: Ayrımcılığa karşı el ele

BAKMADAN GEÇME!