Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Kadınlar geç kalmasın

HAKSIZLIK etmemek için üniversitesinin adını vermiyorum, hem de bölüm başkanı ilahiyatçı Prof. Orhan Çeker’in, tecavüzü haklı gösteren, suçu da kadına yükleyen anlamına gelebilecek sözler ettiği gün AKP Kadın Kolları Başkanı Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ile Meclis kulisinde karşılaştım.

“Ne var ne yok” dediğimde, heyecanlı ve neşeli bir yüz ifadesiyle yoğun bir şekilde seçim hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

Ancak, heyecanının asıl nedenini, “Halen 30 olan kadın vekil sayımızı, bu seçimde ikiye katlamak amacındayız. Ciddi bir potansiyelimiz var, arkadaşlarımız da istekli” sözlerinin gerisinde buldum.

Doğrusu Şahin’in bu sözleri ettiği bir günde, bir profesörün insanlık suçu sayması gereken tecavüzü, bakışa göre değişen ‘dekolte’ sözcüğünün arkasına saklamak istemesi kadının, özellikle de Müslüman dünyada yönetimde daha etkin olmasını fazlasıyla kaçınılmaz kılıyor.

KADIN PROJESİYLE KONUŞSUN

Başbakan Tayyip Erdoğan, kadınlara büyük haksızlık yapan bu sözlere de gereken yanıtı verir umuduyla kadının siyasetteki konumuna dönelim.

TBMM’de kadın oranı yüzde 10’un altında (550’nin sadece 50’si).

Kadının kürsüde, parti yönetiminde, alanlarda, yani siyasetin her kademesinde adil temsilinin sağlandığı tek parti, hakkını verelim, BDP.

Üstelik feodal bir yapının söz konusu olduğu coğrafyada etkili bir partinin bu başarısını kadınlar adına kutlamak gerekiyor.

AKP ve CHP’de kadın oranı ancak yüzde 10’a yaklaşıyor, MHP ise en yoksulu.

Sayıyı ikiye katlaması dahi adaleti sağlamaz, ama AKP’nin bu yönde atacağı adımları önemli görmek gerekirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her fırsatta, “Kadını öne çıkaracağız” dediği unutulmasın.

Kılıçdaroğlu’nun, bu amacı gerçekleşsin diye çok özendirici davrandığı, özellikle projesi olan kadınları desteklediği, öne çıkardığı görülüyor.

İşte yarın, genç işsizliğini önleme konusundaki çalışması ile karşısına gelen Aylin Coşkunoğlu’nu Parti Meclisi’ne alan Kılıçdaroğlu, projenin ilk adımının uygulamaya konacağı Düzce’deki törene de katılıyor.

Daha başka isimler de var, ama Coşkunoğlu’nu sadece somut bir örnek olarak veriyorum ki kadınlara, “Erkek egemen alana girmenin, onlarla rekabetin en etkili yollarından biri de proje üretmek” demek istiyorum.

BİLDİRİ DAĞITMAKTAN ÖTEYE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan da seçim yaklaşırken, kadınların siyasete ilgisi konusunda çok umutlu sözler etti.

Odasının milletvekili olmak, örgütte çalışmak, ev ziyaretinde bulunmak, gönüllü çalışmak isteyen kadınlarla dolup taştığını anlatan Bilgehan, “Kemal Bey’e gelenleri de hesaba katarsak binlerce kadından söz ediyorum ve ilginin her geçen gün arttığını görerek çok seviniyorum” dedi.

Kadını, haklı olarak, sadece bildiri dağıtan, ev ziyareti yapan siyasetçi konumundan çıkarmak istediğini da aktaran Bilgehan, şöyle devam etti:
“Bunun ne kadar zor olduğunu bildiğimden, örgütlere gitmelerini öneriyorum. Ben de bunu yapıyorum, örgütlerin günlük etkinliklerine katılıyorum. Bunu yaparsak başarı da arkasından gelir.”

Ey kadınlar, anlayacağınız kapıları zorlamanın tam zamanı, geç kalmayın.
Yazarın Tüm Yazıları