Kadınlar erkekleri zorluyor

‘HAKLI Kadın Platformu’ üyeleri seçimler öncesinde İTÜ Taşkışla’da kadın adaylarla buluştular. KA-DER’le birlikte yapılan dördüncü toplantıydı bu... Partiler üzerinde güçlü bir baskı uygulanması sonucunda listelerde daha çok kadın aday yer aldı ama bunların kaçı seçilebilecek noktada? Geçen döneme göre daha fazla olacak ama kadınların bu kez kabinede de bir-iki ile göstermelik olmaması da platformun yeni talebi.

Haberin Devamı

İlk başta 275 kadın üye veya ‘eşit temsil’ istiyorlardı kadın aktivistler.
Avrupa’da birçok ülkede artık kadın sayısı neredeyse yarıya ulaşıyor. 100 bine yakın desteği olan platformun üyeleri, adaylar belirlenmeden önce AKP (Hüseyin Çelik) ve CHP (Kılıçdaroğlu) ile görüştüler, kadınların ihmal edilmemesi uyarısında bulundular, hatta kadın bakış açısına sahip erkeklerin de öne çıkarılmasını istediler.
Bu toplantı nedeniyle İstanbul’daki kadın adaylar ilk kez bir araya geldiler.
AKP’den CHP’ye, MHP’den LDP üyelerine kadar... 40’a yakın aday vardı. Atatürk’ün sağladığı seçme-seçilme hakkının Türkiye açısından ne kadar önemli olduğunu dün bir kez daha anladık.
Platformun öncüsü Vuslat Doğan Sabancı’nın genç bir ‘patron’ olarak medyanın sorunlarına ve gazetecilerin haklarına sahip çıkması, pek alışıldık bir durum değil. (Sabancı’nın geçen gün Hürriyet’in 63. kuruluş yıldönümünde, kadın çalışanların önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 50’ye çıkarılması için hedef göstermesi ve bu hedefe ulaşma konusunda CEO Hasan Yılmaz ve Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’nun da desteğini istemesinin büyük alkış aldığını da ekleyelim.) Vuslat Hanım’ın yukarıdaki çıkışı kendi işyerlerinden itibaren, bu işin ne ölçüde takipçisi olduğunu da gösteriyor.
Platform üyelerinden Meral Tamer, Nur Ger, Selma Durak, Çiğdem Aydın ve Şermin Terzi’nin de bulunduğu toplantıda bazı konuşmalardan özetler şöyle:
- AKP 3. bölgeden, milletvekili Alev Dedegil, “Geçen dönem 6 kanun teklifi verdim ve çıktı”; 1. bölgeden Ayten Kayalı “Tecavüz edilen kadınların haklarını korumak için parlamentoya girmek istiyorum”; Ayşe Esra Atik “Mesleki eğitim ve istihdam üzerinde çok duruyorum”. LDP 3. bölgeden Prof. Ayşe Pervin Sütaş, hastalar, kadınlar ve onların çocuklarının haklarını savunacağını söyledi. AKP 1. bölgeden Av. Esra Hatipoğlu “Bütün gençlerin bir siyasi görüşü olmalı” diye konuştu. CHP 2. bölgeden Gülseren Onanç şöyle dedi: “Fransız özgürlükleri düşüncesini temel alacağım. Kadını en az üç çocukla ev hapsine alıp sosyal yaşamın dışına itemeyiz.”
10 Mayıs’tan başlayarak 10 Haziran’a kadar 25 ili dolaşacak Hürriyet treninde durulan istasyonlarda, kadın adaylar da ağırlanacak.

Haberin Devamı

Yeşiller’in %56.8’i kadın

Haberin Devamı

HAKLI Kadın Platformu’nun toplantısına denk geldi. Berlin temsilcimiz Ahmet Külahçı, Almanya’daki yazısında, kadın ve göçmen kotasının son dönemlerde en çok tartışılan konular olduğunu bildiriyor. “Kadınların eğitim düzeyi erkeklerden daha yüksek. Böyle olduğu halde kurumların, kuruluşların ve işletmelerin yönetimindeki kadın oranı hala çok düşük” diyen Külahçı yazısına şöyle devam ediyor:
“BM’in 1980 yılında imzaladığı “Kadınlara karşı her türlü dışlamanın engellenmesi sözleşmesi”ne, Anayasa’daki eşitlik ilkesine rağmen, Almanya gibi demokratik bir hukuk devletinde sorumluluk taşıyan kadınların oranı arzu edilen düzeyin çok çok altındadır. Şu anda Federal Meclis’te Yeşiller’in kadın milletvekili oranı %56.8’dir. Bu oran Sol Parti’de %49.1, SPD’de %35.6, FDP’de %24.6, CDU’da %21.5 ve CSU’da %19.6’dır.”
Külahçı, kadın kotasından sonra SPD’de, ‘göçmen kotası’nın da kasım ayındaki kongresinde gündeme getirileceğini yazıyor. 82 milyon nüfuslu Almanya’da göçmen kökenlilerin sayısı
15 milyonu buluyor.

Haberin Devamı

‘Said-i Nursi’nin mezarını ben buldum!’

“HÜRRİYET yazarı Yalçın Bayer ve Haber Türk yazarı Murat Bardakçı köşelerinde Said-i Nursi’nin naaşının Urfa’dan kaçırıldıktan sonra denize atıldığını ileri sürdüler. Ancak Said-i Nursi’nin talebeleri bu iddianın doğru olmadığını çeşitli defalar dile getirdiler.
Urfa’dan sonra Isparta mezarlığına defnedilen Said-i Nursi’nin naaşı tevafuk eseri bulunur ve oradan başka yere defnedilir. Isparta’daki mezarı bulan Mustafa Pestil o anları ‘Ağabeyler Anlatıyor’ kitaplarının yazarı Ömer Özcan’a anlattı.
Mustafa Pestil’le görüşmesini Risale Haber’le paylaşan Ömer Özcan, naaşın denize atılmasının da gerçekdışı bir iddia olduğunu söyledi.”
(Pestil’in iddialı sözleri risalehaber.com’da okunabilir.)

Haberin Devamı

Üç fidan...

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği gün, 6 Mayıs... “Her yıl büyük bir haksızlığı hatırlatıyor insanlara... 39 yıl sonra yürekler bir kez daha burkuluyor.”
Ve ne tesadüftür ki, ‘üç fidan’ın avukatı ve idamlarına tanıklık eden Halit Çelenk (89) dün yaşamını yitirdi.

Tarihi iki gazete

RİZE’nin eski belediye başkanlarından Mustafa Ardal tarafından 5.5.1950’de kurulan ve Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faik Bakoğlu’nun sahipliğinde yayınını aralıksız sürdüren ‘Zümrüt Rize’ 62. yaşına girdi. Kuruluş yıldönümü pastasını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı kesti. Keşan’da Feyzullah Aktan’ın çıkardığı ‘Önder’ Gazetesi de 50 yaşına bastı. Bakoğlu ve Aktan’ı kutluyoruz.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- 200 gazetecinin katıldığı Gazetecilere Özgürlük Kongresi’nin sonuç bildirgesinde, tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması, geçmişte işlenen tüm gazeteci cinayetlerinin aydınlatılması, son olarak Hrant Dink cinayetinde olduğu gibi gazetecilere yönelik şiddete cezasızlığa son verilmesinin istendiğini...
- YÖK Genel Kurulu’nun (14 üniversitede) Adıyaman, Ahi Evran, Aksaray, Amasya, Bozok, Düzce, Hitit, Kastamonu, M. Akif Ersoy, Namık Kemal, Ordu, Rize, Süleyman Demirel ve Uşak üniversitelerindeki seçimde en çok oy alan 6 adayı iki gündür Ankara’da dinlediğini ve bunlardan 3’erini rektör seçilmek üzere Cumhurbaşkanı’na sunacağını...
- SONAR Araştırma Şirketi Müdürü Hakan Bayrakçı’nın Cem TV’deki programında Konsensus Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı’nın, 3 bin kişiyle yapılan ankete göre “İzmir 2. bölgeden Doğu Perinçek, İstanbul 1. bölgeden Tuncay Özkan muhtemelen seçilebilir. Ayrıca İzmir 1. bölgede Yaşar Müjdeci Sivas’ta Abdüllatif Şener ve Yalova’da Yaşar Okuyan... Herkes bu isimleri seçimlerde dikkatle takip etsin” diye konuştuğunu...

Yazarın Tüm Yazıları