Kadınlar ehliyet almak için daha fazla ders alıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar ehliyet almak  için daha fazla ders alıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2005 00:17

Sürücü kursunun sahibi kadın olunca, kadınlar erkeklerden daha fazla direksiyon dersi almaya başladı. Öncü Sürücü Kursu’nun ortağı Hatice Şarbudak, ‘Erkeklere 6 saat, kadınlara ise 8 saat direksiyon dersi veriyoruz. Kadınların büyük kısmının hayatına giren ilk mekanik araç otomobiller.

İlk kez bir aracı kumanda ediyor. Dolayısıyla zorlanıyor. Bir kadın olarak onları anladığım için onlara 2 saat fazla ders veriyoruz’ diyor.

ÖNCÜ Sürücü Kursu’nun ortağı Hatice Şarbudak, 1996 yılında sürücü kursunu ilk açtıklarında kadın sürücü adaylara daha fazla ders vermek gibi bir niyetleri olmadığını ancak hem duyulan ihtiyaç hem de uygulama açısından kadınlara daha fazla direksiyon dersi vermeye başladıklarını anlatıyor.

Sürücü kurslarının hafta sonları daha yoğun olduğunu hatırlatan Şarbudak, ‘Kadın sürücü adaylarının büyük kısmı hafta içi verilen direksiyon derslerine gelebiliyor. Hafta içleri daha sakiniz ve çalışmayan kadınların vakti bol. Bu nedenle zaten daha fazla ders alabiliyorlardı. Çalışan kadınlar ve erkekler ise haftasonu geliyor’ diye konuşuyor.

Otomobil kullanmayı öğrenmenin kişiden kişiye değiştiğine dikkat çeken Şarbudak ‘Herkes otomobil kullanmayı öğrenebilir. Kimi daha çabuk kimi daha geç. Geç öğrenmenin sebebi ise tamamen karakter özellikleri. Çekingen ve güvensiz insanlar daha geç öğrenirler. Sosyal hayatı olan, algısı yüksek insanlar daha çabuk öğreniyor’ diyor.

KADINLAR OTOMOBİLLERDEN UZAK

Genel olarak kadınların erkeklere kıyasla otomobil kullanmayı daha geç öğrendiğini belirten Şarbudak şunları söylüyor:

‘Bazı kadınlar buna alınıyor ama benim bahsettiğim sizin, benim gibi çalışan, sosyal hayatı olan kadınlar değil ki. Hayatında ailesi ve kocası dışında kimseyle konuşmamış kadınlar geliyor ya da daha önce mekanik hiç bir şey kullanmamış. Bu kadınların gözünde otomobil kullanmak sanki imkansız bir şey. Gözlerinde çok büyüttükleri için zorlanıyorlar. Otomobiller bir şekilde hep erkeğin hayatının içinde yer alıyor. Erkek çocuklar otomobillerle, kamyonlarla oynayarak büyüyor. Otomobil kullanan babasının yanında oturuyor. Otomobil kullanmayı deniyor. O nedenle elleri daha yatkın. Kız çocuklar bebeklerle oynuyor. İhtiyacı olmadığı sürece otomobillere karşı büyük ilgileri de yok. Kadınlar otomobillerden biraz uzak büyüyor, o nedenle araba kullanmayı öğrenmek istediğinde otomobil onun hayatına girmiş yeni bir kavram oluyor. Ben 1994 yılında ehliyetimi aldım. Erkek adaylara göre daha fazla zorlandım. Bu nedenle kadınların yaşayacağı sıkıntıları biliyorum ve burada ona göre önlemler aldık.’

KADIN CİDDİYE ALIYOR

Hatice Şarbudak, kadınların otomobil kullanmayı öğrenme işini daha ciddiye aldığını da belirterek, kadınların en ince ayrıntısına kadar her şeyi öğrenmek istediğini anlatıyor. Şarbudak kadın ve erkek sürücü adayların derslere gösterdikleri ilgiyi de şöyle aktarıyor: ‘Kadın adaylar daha duyarlı. ‘Her şeyi öğreneyim. Hiç hata yapmayayım’ diyorlar. Erkekler genel olarak daha rahatlar. ‘Nasıl olsa yaparım’ anlayışı hakim. Kadınlar sadece direksiyon derslerine değil trafik, ilk yardım ve motor derslerine de erkeklerden daha çok katılım gösteriyorlar. Kadın sürücü adayların daha duyarlı olduğunu söyleyebilirim.’

Direksiyon hocam burada eğitmen oldu

HATİCE Şarbudak, kadınların trafikteki en büyük korkularından birinin taciz olduğunu söylüyor. Özellikle acemi sürücülerin trafikte sıkıştırılmaktan çok tedirgin olduğunu anlatan Şarbudak, ‘Kadın sürücüler, erkek sürücülerden çok korkuyor. Bazı erkek sürücüler kadın sürücüleri sıkıştırıyorlar. Bazıları acele ettiriyor, kornaya basıyor, fazla yanaşarak taciz ediyor. Yeni bir sürücü için bunlar çok korkutucu ve demoralize edici oluyor. Bana otomobil kullanmayı öğreten hocam Veli Evren, böyle yapanları dikkate almamam gerektiğini söylerdi. Sollayan otomobillere bakmamam gerektiğini... Onun sayesinde çok iyi bir sürücü oldum. Kaya Özen’le ortak bir sürücü kursu açtığımızda Veli hoca da bizimle çalışmaya başladı’ diyerek direksiyon hocasına duyduğu minneti dile getiriyor.

Direksiyon hocasından adaylara tavsiyeler

30
yıldır direksiyon hocalığı yapan Aleaddin Yurtsu sürücü adaylarına şu önerilerde bulunuyor:

En kolay öğrenme yolu rahat olmak.

Heyecana gerek yok. Herkes otomobil kullanabilir.

Kullandığınız araç sizin isteğiniz dışında davranmaz. Otomobilleri siz yönetirsiniz, onlar sizi değil. Korkmayın.

Kadınlar direksiyon hakimiyeti sağlayamamaktan korkuyorlar. Bu zaman ve tecrübeyla oturacak bir alışkanlık olacaktır.

Debriyaja basmadan vites değiştirmeye çalışmayın -aracınız otomatik vites olmadıkça!

Araca zarar vermekten korkan sürücü adayları, tedirginlikleri nedeniyle daha geç öğreniyorlar. Herşeyi doğru yaptığınızda araca zarar vermezsiniz.

Eltiye nispet ehliyet alanlar var

ŞARBUDAK
, son yıllarda kadınların otomobillere olan ilgisinin arttığını ve daha çok kadının ehliyet aldığını bildiriyor. Özellikle çalışan kadınların ehliyet almayı bir ihtiyaç olarak da gördüğünü belirten Şarbudak, ‘Tabii çok enteresan olaylar da oluyor. Örneğin eltisi ehliyet alan kadınlar geliyor. Nispet yapmak için gelip ehliyet alıyor. Otomobil kullanmak gibi bir derdi yok yani’ diye konuşuyor.

Erkeklerin de derslere ilgisi arttı

DİREKSİYON
hocalığı yapan Aleaddin Yurtsu, erkek sürücü adaylarının da direksiyon derslerine daha fazla ilgi göstermeye başladığını anlatıyor. Yurtsu, ‘Eskiden erkekler bir ders alır sonra bırakırdı. İhtiyaçları olmadığını düşünürdü. Şimdi onlar da eskisine kıyasla ders almaya daha fazla özen gösteriyorlar’ diyor.

Sınav anını hatırlamayan adaylar bile oluyor

EHLİYET ve direksiyon sınavlarına gözetmen olarak giren trafik öğretmeni Selami Çalışkan, tipik sınav psikolojisinin burada da geçerli olduğuna dikkat çekerek, ‘Yazılı sınavlarda bonçuk boncuk terleyen sürücü adaylarını görüyoruz. Rengi sararıp solan... Kendini kötü hisseden. Direksiyon sınavlarında da kötü olanlar olabiliyor. Bazılarına sınavdan sonra arkadaşları ‘Nasıldı?’ diye soruyorlar. Yanıtlar ‘Bilmiyorum! Hiçbir şey hatırlamıyorum’ olabiliyor. O kadar kasmış ki sınav anını hatırlamıyor. Bu kadar stres yapmamak gerek’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!