Kadınlar bu 'rezervi' ölçtürmeli

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar bu rezervi ölçtürmeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 10:11

Günümüzde anne olma yaşı yaygın olarak 30 yaş ve üstü. Kadınlar okul, kariyer gibi nedenlerle artık daha geç yaşlarda anne oluyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Serkan Oral, kadınların yumurtalık rezervi yaparak anne olma şansını geç yaşta da olsa anne olma şansını sürdürebileceklerini belirtiyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'nın yumurta rezervi az olan kadınların yumurtalarını dondurma işlemini SGK kapsamına alması kararından sonra birçok kadın bu seçeneği düşünmeye başladı.

Çevresel etkenlerle erkek sperm sayısının azaldığını, kadının ise kariyer planlaması nedeniyle geç yaşta çocuk sahibi olmak istemesi nedeniyle yumurta sayısının düştüğünü söyleyen Dr. Oral, kısırlığın arttığına, tüp bebek oranının giderek yükseldiğine dikkat çekiyor.

"RAHİM YAŞLANMASI DEĞİL YUMURTA YAŞLANMASI ÖNEMLİ"

“Rahim yaşlanması değil, yumurtanın yaşlanması hamile kalmayı zorlaştırır. 30 yaşındaki bir kadının dondurulan yumurtaları 40 yaşına geldiğinde de aynı kalır, dolayısıyla rahmin yaşlanması döllenme işleminin gerçekleşmesini engellemez; döllenme için yumurtanın genç kalması gerekir. İleride anne olma şansını yitirmek istemeyenler kararlarını bugünden vermeliler…” diyen Dr. Oral yumurtalık rezervinin kadının hamile kalma kapasitesi olduğunu belirtti ve şunları söyledi;

Haberin Devamı

Kadınlar bu rezervi ölçtürmeli

KISIRLIK TEDAVİSİ İÇİN UYGULANACAK YÖNTEM ÖNEMLİ

Kadının doğurganlık potansiyeli, hamile kalma kapasitesidir. Yani bir kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin (yumurtaların) sayısal olarak miktarını ve kalitesini ifade eder. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde yumurtalık rezervlerinin değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu değerlendirmenin sonuçlarına bağlı olarak infertilite (kısırlık) tedavisi için uygulanacak yöntem hakkında ve kişinin hamile kalma şansı hakkında önemli bilgiler elde edilir. Yumurtalık rezervinin yüksek olması kadının yumurtalıklarında yumurtalarının fazla, kaliteli ve hamile kalma şansının yüksek olduğunun göstergesidir. Kişinin yumurtalığındaki yumurta miktarını yansıtan en önemli faktör kişinin o an ki yaşıdır. Yaş ilerledikçe özelliklede 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi azalır, 40 yaşından sonra bu olay daha da hızlanır. Yumurtalık rezervi azalan kadınında kendiliğinden ya da tedaviyle gebe kalma şansı azalır, hatta gebelik olsa bile düşük riski artar.

Haberin Devamı

YUMURTALIK YAŞLANMASINA DİKKAT

Yumurtalık yaşlanması ile ifade edilmek istenen yumurta sayısının azalması ile beraber geride kalan yumurtalardaki kalite azalmasıdır. Genç yaşlardaki kadınlarda yumurtalık yaşlanması olduğu zaman gebe kalma potansiyeli düşmektedir.

Kadınlar bu rezervi ölçtürmeli

YUMURTA UZUN BİR SÜRE SAKLANABİLİYOR

Yumurta dondurma işlemi kadının yumurtalığından elde edilen yumurtanın (oosit) saklanarak ileride kullanılması amacıyla dondurulması işlemidir. Kadın yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi yardımı ile toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında vitrifikasyon yöntemi ile dondurulduğu bu yöntem, yumurtaların çok uzun bir süre muhafaza edilerek saklanmasını sağlamaktadır.

Haberin Devamı

YUMURTALIK REZERVİ AZ OLAN KADINLAR DONDURABİLİR

Önceleri yalnızca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yasalarda yaptığı son düzenlemelerle yumurta rezervi düşük olan tüm kadınlara “yumurtalarını dondurma hakkı” sağlıyor. Yumurta rezervi az olan genç, evli, bekar her kadın yumurtalarını dondurup istediği zaman anne olma şansını elde edebiliyor. Daha önce bunun müddeti 5 yıl ile sınırlıydı. Bu süre şimdi 5 yıllık periyodlarda bakılarak limitsiz hale getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!