Kadınımız her alanda kendini kanıtlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınımız her alanda kendini kanıtlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘21. Yüzyıla Girerken Türk Toplumunda Kadın’’ konulu panele sanatta kadın adına Ayten Gökçer, iş hayatındaki kadın adına Nadire İçkale, dinde kadın adına Prof. Dr. Beyza Bilgin ve politikada kadın adına Devlet Bakanı Işılay Saygın katıldı.

Panel sırasında kadınların siyasetin her alanında, özellikle belediyelerde yer almaları gerektiğini vurgulayan Bakan Saygın, ‘‘Milletvekili için önemli olan para değildir. Yeter ki, kadınlarımız heyecanlarını yitirmesinler. Ben bütün kadınların heyecan duyabileceği bir noktaya geldim. Buraya da genel başkanların lütuflarıyla değil seçimle geldim. Hiçbir zaman kadın ve erkek ayrımı yapmadım. Kadınlara uygulanan kotaya karşıyım. Kadınlar haklarına sahip çıkmak zorundadır. Daha çok kadının parlamentoya girmesini istiyorum’’ dedi.

İş kadını Nadire İçkale de, kadınların her alanda önce kendilerine güvenmelerini istedi. Kadınların erkeklere bağımlı olma hissinden kurtulmaları gerektiğini vurgulayarak; ‘‘Eşimin vefatından sonra çevrem beni, işin başına geçme konusunda hiç teşvik etmedi. Tam tersi öyle bir durum ortaya kondu ki, beni korkutup yıldırmak istediler. Ama kendime güveniyordum ve başardım. Bugünkü başarımı da kendime olan güvenime borçluyum. Kadınlar başarı için kenetlenmeli, birlik ve beraberlik içinde gönülden yanyana gelmeli. Her alanda yeteneklerini geliştirmeli’’ dedi.

30 yıllık tiyatro yaşamının zorluklarla geçtiğini belirten Ayten Gökçer, herkesin üzerine aldığı işi en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti. Örnek iyi olursa, onu aşmak isteyenler daha iyi olmak zorundadır görüşünü savunan sanatçı, sanatçılara alkıştan başka bir şey kalmadığını vurguladı: ‘‘Ben mesleki yaşamımda akıl almaz entrikalara karşı savaşmak zorunda kaldım. Ancak sahne bizim için her şeydir. En acımasız sevgilimiz de en büyük aşkımız da sahnedir. Bu yüzden evliliklerimiz bitmiştir. Sevdalarmız tükenmiştir. Ayrıca sahne çok da acımasızdır. En küçük bir başarısızlıkta yerlere savrulursunuz.’’

Merakı nedeniyle İlahiyat Fakültesi’ne girdiğini söyleyen öğretim üyesi Prof. Dr. Beyza Bilgin, mesleğinin ilk yıllarında çok horlandığını, zorlu yollarda zaman zaman yaralar alarak ilerlediğini söyledi. Prof. Dr. Bilgin, bugün ise başarısının övgüyle karşılandığını belirtti.

İslamda ayrım yok

Prof. Dr. Beyza Bilgin, İslamda kadın ve erkek ayrımı olmadığını belirterek; ‘‘İslam kadına değer verir. Ancak Kuranı yorumlayanlar kendi yorumlarını öne çıkarıyor. Türkiye'de din alanında kadınlar diğer ülkelerden de öndedir. Zorlukları aşmak ve başarılı olmak için direnmek ve yılmadan çalışmak gerekiyor. Kadınları başarma inançlarını yitirmeden, baş koydukları uğurda geri adım atmadan ilerlemeledir’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!