Kadını kısırlaştıran iltihap

Güncelleme Tarihi:

Kadını kısırlaştıran iltihap
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2005 00:32

Pelvik iltihapları ya da bilinen adıyla ‘kadın üreme organlarının ihtilaplı hastalığı’, cinsel aktif dönemdeki (15-49 yaş) kadınların her yüzde 1-2’sinde görülüyor. Üst üreme organları olan rahim, tüpler ve yumurtalıkların gebelik dışı olan veya herhangi bir operasyonla sonuvu oluşmamış bir enfeksiyonu olarak tanımlanıyor.

l Hastalığın, yaşla, cinsel partnerle ilişkisi var mı?

Cinsel aktif dönem kabul edilen 15-49 yaş arasında her yaşta görülebilir. Ancak en fazla 15-25 yaş arası kadında izlenir. Hastaların yüzde 75’inden fazlası 25 yaşın altında. Bu yaşlarda daha ağır seyredebilir. Kısırlık gibi önemli sorunlara da yol açabilir.

l Hangi faktörler soruna zemin hazırlar?

İlk cinsel ilişkinin erken yaşlarda olması, birden fazla partner, cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların daha sık görüldüğü bölgelerde yaşamak hastalığa yakalanma olasılığını artırıyor.

l Nasıl oluşur?

Genellikle birden fazla mikroorganizma tarafından oluşturulur. Etken vagina ve rahim ağzından yukarıya doğru rahim içi zarı, kanallar ve yumurtalıklara ilerler. Sıklıkla cinsel ilişkiyle bulaşabilen mikroorganizmalardan ikisi, neisseria gonorrhoea (bel soğukluğu etkeni) ve clamidya trochomatis olguların büyük çoğunluğundan sorumlu. Klasik olarak en büyük risk grubu herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamayan, birden fazla cinsel partneriolan genç kadınlar oluşturur.

l Hangi belirtiler hastalığı düşündürür?

En sık kasık ağrısı, 38 derece üzerinde yüksek ateş ve laboratuvarda enfeksiyon bulgularına rastlanmasıyla tanı konur. Bunlara vaginal akıntı, düzensiz vaginal kanama eşlik edebilir.

l Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi hastalığın şiddetine göre, ayaktan veya hastaneye yatırılarak antibiyotik verilmesiyle yapılır. Antibiyotik seçiminde kültürlerde üreyen mikroorganizmalara ya da rastlanma olasılığı en yüksek mikroorganizmalara yönelik antibiyotikler seçilir. Hemen her zaman birdenfazla antibiyotiğin aynı zamanda verilmesi gerekir.

l Kısırlık yapıcı etkisi nasıl gelişir?

Kadına bağlı en önemli kısırlık nedenlerinden biri. Çalışmalara göre üreme organlarının iltihaplı hastalığını geçiren kadınların yüzde 4-13’ünün kısırlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceği gösteriliyor. Enfeksiyon kanalların tıkanmasına ya da işlev göremeyecek şekilde karın içerisinde yapışıklıklar oluşmasına neden olabilir. Kısırlığın yanısıra dış gebelik ve kronik ağrıya da yol açabilir.

l Kadınların kendilerini bundan koruması mümkün mü?

Öncelikle birden fazla partner olmaması, varsa bile ilişki sırasında mutlak bariyer yöntem (prezervatif) kullanmasıyla hastalıktan korunabilir. Düzenli jinekolojik muayeneler ihmal edilmemeli. Bunun dışında normalin dışında vaginal akıntı varlığında hemen jinekolojik muayeneden geçmeli.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!