Kadına şiddete yeni cezalar geliyor

Dün hurriyet.com.tr adına ben, Hürriyet Gazetesi'nden Gila Benmayor, Milliyet Gazetesi'nden Meral Tamer, Sabah Gazetesi’nden Nazlı Ilıcak, Star Gazetesi’nden Fadime Özkan, Akşam Gazetesi’nden Funda Özkan kadından sorumlu devlet bakanımız Sayın Selma Aliye Kavaf’ın davetlisi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın başbakanlık ofisinde bir aradaydık.

Haberin Devamı

Esas konuya geçmeden biraz Ayşe’ce bakış açımı sizlere aktarayım.  Öncelikle başbakanlık ofisine vardığımızda SHÇEK genel müdürü Sayın İsmail Barış, SHÇEK İstanbul il müdürü Sayın Önal İnaltekin ve sayın bakanın basın danışmanı Sayın İlhan Deneri tarafından son derece zarifçe karşılandık. 

Merhaba, nasılsınız? faslından sonra verilen randevu saati olan tam 14.00’de sayın bakan geldi. Kendisini sadece televizyondan, gazetelerden görmüş biri olarak, kendisiyle tanışma, tokalaşma faslındaki sıcaklığı, kıyafet seçimindeki özeni; natürel, makyajsız ama hoş hali dikkatimi çekti. Afralı tafralı bakan halinden oldukça da uzaktı.

Yerlerimize oturur oturmaz, daha kendisine konuşma fırsatını vermeden başladık sorular yağdırmaya. Hepsini sırayla anlatacağım dedi. Anlatacaklarını, bakanlık olarak neler yaptıklarını, neleri yapmayı planladıklarını heyecanla bekliyordum, malum kafamız milletçe çok karışık. Hele konu kadın ve çocuk olunca durum çok daha ciddi. Hepimizin kafasında bir sürü soru ve bekleyen bir sürü cevap var.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde yaşadıklarımız hala yüreğimizi yakmakta. Ayşe Paşalı adında bir kadın, kocasından boşandığı halde hala şiddet gördüğünden, mahkemeye başvurup; “Beni koruyun” dediği halde korunmadığı için eski kocası tarafından öldürüldü.

Kadına şiddete yeni cezalar geliyor

Diğer yanda altı aylık bir bebek, doğduğundan itibaren hem kendisine hem annesine şiddet uygulayan babası tarafından biberonla dövülerek öldürüldü.

Sözün bittiği, insanın delirdiği yer yani. Hürriyet Gazetesi olarak bu konuda son derece duyarlı olduğumuzu; “Kadına şiddete hayır” kampanyamız ve Hürriyet Gazetesi’nin diğer çabalarını sizler de bilmektesiniz.

Bu konularda biraz konuştuktan sonra sayın bakan başladı yaptıklarını ve yapacaklarını anlatmaya.

KADINA ŞİDDETE YENİ CEZALAR GELİYOR

Sizlere önce konuşulanları madde madde yazacağım. Unuttuklarım, atladıklarım olursa diye kendilerinden rica etmem üzerine bana yolladıkları doküman niteliğindeki belgeleri de aşağıda kısa kısa sunacağım.

Haberin Devamı

1) Şiddet hattı acil yardım 183, 24 saat açıkmış. Toplantı sırasında sevgili Fadime Özkan 183’ü aradı, kısa sürede cevaplandı. Hattaki arkadaşa; “Kontrol için aradık, sayın bakan da yanımızda” diyince, hattaki arkadaş hemen inanmadı ama sonra durumu anladı. Ben de bu gece sabaha karşı 03.00 sularında arayacağım bir gece kontrolü için. Ne de olsa şiddet geceleri daha yoğun.

2) Evde şiddet olup kadın karakola başvurduğunda artık polis iyi niyetinden; “Durun yapmayın, bir kere daha düşünün” demeyecek çünkü artık kadın karakola başvurduğunda form uygulaması var.

3) 40.050 polis, 59.000 sağlık görevlisi, 326 mahkeme hakimi özel olarak eğitilmiş.

4) 4320 Sayılı Kanun’a göre; kadına eşi dışında şiddet uygulayan diğer aile fertlerine de ceza geliyor. Aralarında hukuki olarak evlilik bağı bulunmayan, eskiden evli olduğu eşine şiddet uygulayan eşe de ceza geliyor.

Kadına şiddete yeni cezalar geliyor

Haberin Devamı

5) Türkiye’de toplam 67 sığınma evi var ama artık onlara konuk evi deniliyor. Bunların 43’ü SHÇEK’na, 22’si belediyelere ait, yakın zamanda çoğalacakları belirtiliyor.

6) Yurtlar evlere dönüyor ve sayın bakan medyadan özellikle artık yurt çocukları denmemesini rica ediyor. Yeni isimleri sevgi evleri ve çocuk evleri. Çocukların ev ortamında yaşaması, kendilerini evlerinde hissetmesi düşünülerek bu adım atılmış. Şu an 313 çocuk evi varmış.

7) Mağdursunuz, evlatlarınıza bakamıyorsunuz eh o zaman devlete başvuruyorsunuz. Devlet size diyor ki; “Tamam, o zaman alayım bakayım evlatlarına ama başka bir seçenek daha var; çocuk başı al sana 400TL. Bu uygulama en fazla iki çocuk için geçerli.

Haberin Devamı

8) 1.757 kadına iş bulunmuş. 11.196 kadın konuk evlerine yerleştirilmiş.

9)Konuk evine yerleştirilmiş kadınların buradan çıktıktan sonra kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağlayana dek yaşayacakları stüdyo ev projesi hayata geçecekmiş, pilot il şu an Ankara.

10) Evlat edinmede çok şey kolaylaşmış pek sevindim. Evlat edinme yaşı 40’dan 35’e inmiş. Evli olmak şart değil; tek erkeğe zor ama tek kadının evlat edinmesi en fazla 3,5 aymış ama bir sene deneme süresi var, kafa kâğıdı ondan sonra veriliyor.

11) Engellilere asgari ücret desteği var. 8.500.000 engelli var gibi gözükse de gerçek engelli sayısı 2.000.000 civarıymış çünkü kolesterol hapı kullanan, şeker hastası olan, by pass geçiren de engelli sınıfına giriyormuş.

Haberin Devamı

Engelsiz yaşam merkezleri adı altında 21 villa yapılmış. Hala yardım bekleyen, sıra bekleyen engelli var deniliyorsa da yokmuş, başvuran hiçbir engelli darda kalmıyormuş.
Yazarken bile hoş geliyor insana. Bir ara olanları gidip inceleyecek, olmayanları da sizler gibi olsun diye beklemeye devam edeceğim, hadi kısmet.
Not: Eksik ya da hata yaptıysam diye başta da yaptığım gibi döküm döküm tüm gerçekler aşağıda.

Kadına şiddete yeni cezalar geliyor

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

*Bakanlıkça boşanma durumundaki kadınların; bir işe yerleşerek düzenli bir yaşam kurabilmeleri amacıyla; ev bulmalarına yardımcı olunmaktadır.

*Ailesi yanına dönme şansı bulunmayan kadınların Kadın Konukevi’nden ayrılarak bağımsız yaşama geçiş sürecinde ihtiyaç duyacakları ev kiralama, eşya temini gibi destek hizmetleri sunulmaktadır.
*Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, İl Özel İdareleri ve Belediyeler aracılığıyla kira yardımıyla desteklenmeleri sağlanmaktadır.

KADIN İSTİHDAMI
*Kadınların ve gençlerin istihdamını artırmak amacıyla hazırlanan ve 2008 yılında yürürlüğe giren “İstihdam Paketi”nde, mevcut istihdama ilave olarak işe alınan kadınlar ile 18–29 yaş arası gençlere ait SSK işveren priminin 5 yıl boyunca kademeli olarak İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı, kreş ve emzirme odası açma yükümlülüğünün işverenler tarafından hizmet alımı ile yerine getirilebileceği hususlarına yer verilmiştir.

*İŞKUR tarafından istihdam garantili kurslar düzenlenmektedir.

*Ağustos 2008’de başlatılan "İmalatçı Esnaf ve Sanatkâr İşletme Destek Programı (Cansuyu Kredisi)" ile “İstihdam Endeksli İmalatçı Esnaf Sanatkâr ve KOBİ Destek Kredisi” kapsamında esnaf ve sanatkâr başına 25 bin TL, esnaf ve sanatkârın kadın olması durumunda pozitif ayrımcılık yapılarak 30 bin TL’ye kadar kredi kullandırılmıştır.

ENGELLİLERE VERİLEN DESTEK
*Bakıma muhtaç özürlülerimize bakan yakınlarına, bir aylık net asgari ücret tutarında evde bakım ücreti ödenmeye başlamıştır.

*2022 Sayılı Kanun kapsamında engellilerimize maaş ödenmektedir.

Kadına şiddete yeni cezalar geliyor

SHÇEK’TEN ÖZÜRLÜYE MİSAFİRHANE HİZMETİ
*Özürlü üyesi olan ailelerimize destek olmak için yürürlüğe giren Yönetmelikle SHÇEK hizmetlerinin kapsamı genişletildi. Aileleriyle birlikte yaşayan özürlülerimiz düğün, seyahat gibi durumlarda büyük sıkıntılar yaşıyorlardı. Bundan böyle evinde ailesiyle birlikte yaşayan özürlülerimiz ihtiyaç duydukları dönemlerde bakanlık kurumlarında geçici süreyle misafir olarak kalabilecekler.

Bazı özürlülerimiz ise resmi bakım merkezlerinde kalmak istemiyor olsalar da günlük işlerinde bir yardımcıya ihtiyaç duyuyorlar. İşte bu durumdaki özürlülerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için de, resmi kurumlardan görevlendirilecek çalışanlar günün belli saatlerinde yardımcı olacaklar.

ÖZÜRLÜ EĞİTİMİ
*Özel eğitime ihtiyaç duyan özürlülerin okullarına götürülmesini de devletimiz üstlenmiştir.


KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARAŞTIRMASI

Kadına şiddete yeni cezalar geliyor

*Ülkemiz genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı % 39’dur.
*Yaşamının herhangi bir döneminde sadece cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı %15,3’tür.
*Fiziksel veya cinsel şiddetin birlikte yaşanma yüzdesi 41,9’dur. *Kentte fiziksel şiddet oranı %38 iken kırda %43’tür.
*Yaşamının herhangi bir döneminde yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı % 25’tir.
*En az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış kadınlardan Eğitimi olmayanların oranı %55,7, Lise ve üzeri düzeyde eğitim alanların oranı ise %27’dir.
*Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı %48,5’tir.
*Her 10 kadından biri gebeliği sırasında fiziksel şiddete maruz kalmıştır.
*Eşi veya birlikte olduğu kişi(ler)den fiziksel veya cinsel şiddet yaşamış kadınların %49’u yaşadığı şiddeti kimseye anlatamamaktadır.
*Eşi veya birlikte olduğu kişi(ler)den fiziksel veya cinsel şiddet yaşamış kadınların %92’si hiçbir resmi kurum ya da sivil toplum kuruluşuna başvurmamaktadır.

NOT: SHÇEK Genel Müdürü ve İl Müdürleri sağolsunlar bana cep telefonu numaralarını verdiler; Uçak dışında 24 saat açık diyerek. Mağdurum diyerek bana ulaşanlara gece hangi saatte olursa olsun bulundukları yerden alınıp sahip çıkılacağı garantisini de verdiler.

Yazarın Tüm Yazıları